Bagi yang aktif dengan kelab-kelab permotoran, sudah tentu anda rindu nak berkonvoi bukan? Sebelum ada yang mula mengambil kesempatan untuk berkonvoi kerana kerajaaan sudah melonggarkan beberapa sekatan pergerakan dengan tujuan merancakkan semula ekonomi negara, pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM) menasihatkan kelab atau kumpulan permotoran untuk tidak mengadakan aktiviti tersebut sewaktu negara masih berdepan varian Delta virus Covid-19 yang mudah berjangkit ketika ini.

Menurut Pengarah Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman Datuk Azisman Alias dalam laporan Harian Metro, pihaknya bukan sahaja memberi ingatan agar jangan berkonvoi, malah sesi perjumpaan dalam bentuk santai di lokasi tumpuan orang ramai pada hujung minggu juga wajar dielakkan.

“Ini supaya pergerakan mereka mengikut prosedur operasi standard (SOP) sewaktu pandemik Covid-19 selain mematuhi peraturan dan undang-undang jalan raya sepertimana ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) terutama di negeri Fasa 1 dan 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Menurut beliau lagi, pihak JSPT sudah bersedia dengan perancangan dalam mengatur penugasan Op Khas Ambang Merdeka 2021 bagi mengelak sebarang insiden yang tidak diingini.

“Operasi ini akan dilaksanakan secara penguatkuasaan menyeluruh melibatkan kontinjen dan daerah serta Sektor Kenderaan Peronda Lebuhraya (EMPV) Bukit Aman yang bermula pada 28 Ogos hingga 1 September 2021,” katanya.

Menurutnya, polis juga bakal mengadakan operasi secara bersepadu bersama lain-lain agensi penguatkuasaan dalam menguatkuasakan peraturan dan pematuhan kepada SOP Op Covid-19.

“Menjelang 31 Ogos 2021, Malaysia bakal menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-64 tahun. Memandangkan pandemik Covid-19 masih belum reda dan negara dalam tempoh PPN secara berfasa, tiada sebarang sambutan atau perarakan secara besar-besaran akan diadakan di peringkat kebangsaan dan negeri,” katanya.