Young Syefura Othman, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ketari, Pahang, telah memaklumkan menerusi entrinya di laman Facebook, Lebuh Raya Utama Tengah (CSR) Pakej 5D bakal dibuka dalam tempoh dua minggu lagi. Laluan berkenaan bermula dari Lebuhraya Pantai Timur (LPY) selepas Tol Bentong ke susur keluar Lebu. Perkara ini dimaklumkan kepada beliau oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) Bentong. Walau bagaimana pun, tarikh sebenar pembukaan laluan berkenaan belum dimaklumkan.

Projek pembinaan Lebuhraya CSR ini melibatkan laluan sepanjang 295.7 km dari Bentong, Pahang ke Kuala Krai, Kelantan. Ia mempunyai dua laluan iaitu antara Kota Bharu dan Kuala Krai, Kelantan, serta Kuala Krai ke Simpang Pelangai, Bentong. Ia mula dibina sejak tahun 2016 dan dijangka siap sepenuhnya pada 2025.

Pada tahun 2017, Timbalan Menteri Kerja Raya (ketika itu) Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin berkata, lebuhraya terbabit tidak akan dikenakan kadar tol. Apa pun kita nantikan perkembangan selanjutnya mengenai lebuhraya ini.