Perodua berjaya menghantar sebanyak 27,858 unit kenderaan pada Oktober 2021, menunjukkan peningkatan yang signifikan berbanding 14,160 unit yang didaftarkan pada September – sekitar 96.7%. Sekaligus turut menunjukkan peningkatan yang berterusan sejak Ogos lalu selepas sektor ekonomi dibuka semula setelah beberapa bulan industri automotif bermuram durja akibat pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Malahan angka pada Oktober 2021 turut mengatasi rekod yang dicatatkan tepat pada 12 bulan sebelumnya dengan 26,848 kenderaan dijual pada Oktober 2020, yang mana turut disenaraikan dalam Malaysia Book of Record.

“Pencapaian ini adalah komitmen kami terhadap para pelanggan kami dan ia mewakili peningkatan sebanyak 96.7% daripada 14,160 unit yang dijual pada September 2021. Kami kini sedang berusaha untuk meningkatkan lagi pengeluaran terutamanya untuk tahun ini,” kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Perodua, Dato’ Zainal Abidin Ahmad.

Daripada 27,858 kenderaan Perodua yang didaftarkan pada bulan lalu, 8,761 unit adalah Myvi, Axia pula sebanyak 5,973 unit, 5,257 unit bagi Bezza, Ativa sebanyak 3,973 unit, 2,553 unit untuk Alza dan Aruz terjual sebanyak 1,341 unit.

Setakat ini, Perodua telah mencatatkan jualan sebanyak 146,951 unit dari Januari hingga Oktober tahun ini, iaitu 14.5% lebih rendah berbanding 171,861 yang didaftarkan pada tempoh yang sama pada tahun 2020.

Bagi aspek produksi, Perodua juga telah mencatatkan rekod dalamannya tersendiri dengan penghasilan kenderaan terbanyak dalam tempoh satu bulan iaitu dengan 29,803 unit pada bulan lalu. “Saya ingin mengambil kesempatan ini mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan Perodua yang telah melakukan yang terbaik untuk memastikan para pelanggan kami menerima kenderaan Perodua mereka secepat mungkin,” kata Dato’ Zainal.

Beliau turut menambah pencapaian itu adalah di luar kapasiti pengeluaran semasa Perodua, namun kakitangannya mampu meningkatkan produktiviti mereka dengan tahap kualiti yang sama walaupun tanpa kakitangan, peralatan atau jentera baharu.

“Kami sentiasa mengambil berat aspek keselamatan dan kesihatan keseluruhan operasi kami dengan memastikan semua kakitangan kami mematuhi garis panduan pencegahan COVID-19 dan pada masa yang sama memastikan kami menjangkaui semua keperluan kualiti,” tambahnya lagi.

Zainal turut berkata Perodua mengalu-alukanlanjutan Pengecualian Jualan Cukai yang diumumkan menerusi Bajet 2022 kerana ia membolehkan ekosistem automotif mempunyai lebih banyak ruang untuk pulih ekoran penutupan baru-baru ini serta mengejar permintaan.