Dalam satu laporan yang dikeluarkan oleh New Straits Times, pengerusi Ikatan Komuniti Selamat, Tan Sri Lee Lam Thye dikatakan meluahkan rasa hampa dengan kekurangan peruntukan bagi meningkatkan keselamatan jalan raya dalam Bajet 2022.

Beliau juga dipetik berkata bahawa berbilion ringgit telah diasingkan untuk bahagian tertentu, tetapi tiada yang khas untuk melaksanakan projek keselamatan jalan raya, meskipun jumlah kematian atas jalan adalah antara penyumbang utama kepada kehilangan nyawa di dalam negara.

Menurut Lee, Ikatan Komuniti Selamat telah menghantar cadangan serta senarai hajat untuk Bajet 2022 kepada menteri kewangan, dengan memberi keutamaan antaranya berkaitan lorong khas motosikal di sepanjang jalan serta lebuh raya sedia ada.

“Nampaknya tiada langsung kemahuan politikal untuk menyediakan peruntukan kewangan bagi menyiapkan lorong motosikal ini, yang mana kalau dilaksana, boleh menyelamatkan ribuan nyawa, terutamanya warga muda. Ini dapat dibuktikan bukan sahaja berdasarkan kajian berterusan Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), tetapi juga pemikiran waras,” kata Lee.

Menurut Lee, lorong khas motosikal adalah kritikal untuk mengasingkan pengguna jentera dua roda dengan lorong laju yang mana sangat berisiko untuk perlanggaran. Lee juga berkata bahawa disebabkan tiada lorong khas motosikal, kebanyakan kemalangan maut dan cedera parah yang dialami penunggang motosikal berlaku akibat menyelinap di lorong laju.

“Tujuh daripada 10 kematian atas jalan raya adalah daripada pengguna motosikal, sekaligus menjadikan Malaysia semakin hampir kepada Thailand yang mencatat kadar kematian penunggang motosikal paling banyak di dunia. Dengan populariti servis penghantaran yang semakin meningkat sekarang, jumlah kematian juga akan naik, sehinggalah kerajaan dan pemimpin politik sedar realiti sebenar kematian yang boleh dibendung ini banyak memberikan impak sosial dan ekonomi kepada negara,” kata Lee.