Kereta baru vs terpakai — apa yang lebih dan kurang?

Kereta baru vs terpakai — apa yang lebih dan kurang?

Beli kereta baru atau kereta terpakai? Ini pertanyaan yang tak akan pernah selesai. Kedua-duanya ada kelebihan dan kekurangan masing-masing, dan kami senaraikan di sini sebagai panduan kepada yang mungkin sedang dalam dilema.

Kereta baru dengan jaminan pengeluar, tapi mahal

Kita mulakan dengan kelebihan membeli kereta baru dan menjadi pemilik pertamanya, serta menikmati jaminan pengeluar (dan juga servis percuma, jika ada). Ini tempoh usia kenderaan yang jarang-jarang ada masalah. Dan sekiranya ada pun, anda boleh menghantar semula kenderaan untuk memeriksaan atau tuntutan jaminan — semua itu akan ditanggung sepenuhnya dan percuma. Ini juga hal yang akan melegakan fikiran anda, terutama bagi mereka yang pertama kali memiliki kereta dan kurang arif tentangnya.

Membeli kereta baru juga akan memberikan anda teknologi baru dalam pasaran ketika itu, termasuklah kelengkapan keselamatan yang ada hari ini. Tetapi semua ini ada kosnya, kerana harga kereta terbabit akan berada pada tahap tertinggi dalam hayat kenderaan itu. Nilai jualan semula juga akan berkurangan sebaik sahaja kereta itu meninggalkan bilik pameran, tidak kira dari jenama apa pun.

Kereta terpakai lebih murah, banyak pilihan, tak perlu menunggu

Perkara yang disebutkan itu boleh dielak dengan membeli kereta terpakai. Ia juga lebih murah, kerana ada orang lain yang telah menanggung beban susut nilai kenderaan terbabit untuk anda. Kewangan anda juga kurang terbeban disebabkan itu, dan sekiranya nanti ingin menjual semula kereta itu, kemungkinan anda juga akan dapat semula hampir keseluruhan nilai yang anda keluarkan awalnya itu.

Pasaran kenderaan terpakai juga mempunyai banyak pilihan, termasuk kenderaan yang telah lama tidak disambung jualannya. Inginkan sebuah kereta sport yang tidak mampu dibeli beberapa tahun lalu? Maka anda boleh mengintai semula keinginan tersebut.

Tidak lupa juga senario kita di tahun 2021 ini. Permintaan terhadap kenderaan memang makin meningkat, terutama selepas PKP dan kelonggaran berkaitan pandemik Covid-19. Ini didorong juga oleh tiadanya cukai SST untuk kenderaan. Tetapi, ada masalah lain, bekalan cip terganggu. Dan bila permintaan meningkat berbanding pengeluaran, tempoh menunggu juga akan jadi lebih lama.

Dengan pembelian kereta terpakai, anda tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkan kereta. Stoknya tersedia. Anda hanya perlu sediakan dokumen, tandatangan beberapa borang dan jika ingin ambil pinjaman, tunggu kelulusan bank. Jika buat pembelian tunai, anda bahkan boleh bawa balik kenderaan tersebut terus.

Kereta baru vs terpakai — apa yang lebih dan kurang?

Kadar faedah tinggi, kos selenggara; masalah tersembunyi

Tetap ada kekurangan pembelian kereta terpakai. Jika ingin ambil pinjaman, anda mungkin perlu meletakkan bayaran muka yang tinggi. Tiada pinjaman penuh untuk ini, dan kadar faedahnya juga tinggi. Bergantung kepada tempoh pinjaman, anda mungkin membayar lebih daripada apa yang anda sepatutnya bayar untuk sebuah kereta baru dalam jangka panjang.

Anda juga tidak dapat menilai sepenuhnya keadaan kereta terbabit, melainkan anda bawa bersama mekanik. Kalau pun begitu, mungkin juga tak ada masalah yang tak boleh dikesan terus ketika pandu uji atau pemeriksaan ringkas. Juga, alatan dalaman yang mungkin sudah haus dan perlu diganti juga mungkin tidak akan dapat dikesan. Dan kalau begitu, anda tidak mempunyai jaminan pengeluar sekiranya tempoh berkenaan sudah luput dan perlu tanggung sendiri kosnya, jika ada. Kereta terpakai juga lebih susah untuk diinsurankan, terutama yang berusia lebih 10 tahun — tidak dapat manfaat dan perlindungan insuran first-party.

Kereta baru vs terpakai — apa yang lebih dan kurang?

myTukar AutoFair 2022 — manfaat kereta terpakai dengan kelebihan

Anda akan dapat kurangkan risiko ketika membeli kereta terpakai seperti yang dinyatakan itu jika anda mendapatkan kenderaan anda di myTukar AutoFair 2022 — yang akan berlangsung dari 7 hingga 9 Januari 2022 di myTukar Retail Experience Centre – Puchong Selatan. Ini bakal menjadi acara jualan kenderaan terpakai terbesar di Malaysia dengan lebih 1,000 unit kenderaan terpakai akan dipamerkan, dari Perodua Myvi hingga Mercedes-Benz E 350 AMG Line.

Setiap pembelian myTukar akan disertakan sekali dengan lanjutan jaminan (tambahan kepada baki tempoh jaminan pengeluar sedia ada) serta servis percuma selama setahun — sangat jarang ditawarkan untuk pembelian kereta terpakai. Dan sekiranya ada masalah atau anda berubah fikiran tentang kenderaan, anda boleh terus pulangkannya kepada syarikat ini dengan jaminan wang dipulangkan dalam lima hari — tanpa ada soalan ditanyakan.

Jika anda membeli kereta ketika acara ini nanti, anda juga akan menerima tambahan servis percuma selama setahun, kadar faedah serendah 1.68%, kelulusan dan serahan kenderaan pada hari yang sama dan pengalas kaki Trapo untuk semua kereta. myTukar juga ada menyediakan penilaian kenderaan untuk trade-in kereta semasa anda ketika acara ini nanti.

Kereta baru vs terpakai — apa yang lebih dan kurang?

Pembeli juga layak menyertai promosi myTukar Lucky Spin Wheel untuk memenangi satu daripada enam hadiah, termasuk iPad generasi kesembilan; mereka juga berpeluang untuk membawa pulang sebuah Proton X70 melalui peraduan Ulang Tahun Ke-4 myTukar.

Pelawat juga boleh menikmati hidangan ringan dan ruang pameran jenama rakan niaga yang lain. SOP Covid-19 yang ketat juga dipraktik, termasuk kaedah bayaran tanpa sentuhan dan penggunaan pelitup muka sepenuh masa, vaksinasi penuh dan jaga jarak fizikal. Maklumat lanjuta tentang acara ini boleh didapati di laman rasmi myTukar, dan anda juga malayari inventori di sini untuk mencari kereta yang anda inginkan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required