Tenaga Nasional Berhad (TNB) telah mengumumkan kerjasama dengan PLUS Malaysia (PLUS) dalam menyediakan sejumlah inisiatif kelestarian, merangkumi pembangunan bagi infrastruktur pengecasan pantas kenderaan elektrik (EV) termasuk pemasangan sistem solar photovoltaic di dua bangunan R&R di sepanjang jajaran lebuhraya PLUS.

Pada Jumaat lalu, kedua-duanya pihak berkenaan telah menandatangani perjanjian sefahaman (MoU) bagi kerjasama inisiatif terbabit, dengan satu keutamaannya ialah pemasangan beberapa stesen pengecasan EV di Kawasan Rehat dan Rawat (R&R) terpilih di Lebuhraya Utara-Selatan, serta di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2). Sementara itu, sistem solar photovtaic pula akan dipasang di atas bumbung bangunan R&R Ayer Keroh (Arah Utara) dan R&R Tapah (Arah Utara), dengan keseluruhan jumlah bagi kapasitinya adalah melebihi 360 kWp (kilowatt peak).

Memandangkan pengumuman kerja sama ini tidak didedahkan secara spesifik mengenai rangkaian DC, namun dokumen yang ditandatangani bagi pembangunan yang dicadang itu melibatkan sejumlah lapan stesen pengecasan pantas yang akan diperkenalkan di kedua-dua lebuhraya terbabit, iaitu enam di Lebuhraya Utara-Selatan dan dua di LPT2, melibatkan enam negeri.

Projek dalam jangka masa lima tahun itu akan dimulakan dengan projek perintis bagi mengena pasti daya maju dan maklum balas yang berkaitan. Ia juga bakal menyaksikan pengecas berlainan yang dipasang dengan tujuan untuk penilaian dan semakan, melibatkan produk daripada
ABB, Exicom, ChangeCore, Star Charge dan Siemens.

Lokasi cadangan untuk stesen pengecas an itu adalah:

  • R&R Gurun (Arah Utara dan Arah Selatan, masing-masing dengan pengecas an DC Exicom 120 kW dan DC ABB 120 kW) di Kedah
  • R&R Gunung Semanggol Arah Selatan (DC Charge Core 150 kW) dan R&R Tapah Arah Utara (DC Siemens 180 kW) di Perak
  • R&R Rawang Arah Utara (DC Charge Core 150 kW) di Selangor
  • R&R Ayer Keroh Aroh Arab Utara (DC Star Charge 120 kW) di Melaka

Pengumumam ini juga tidak menyebut bila projek ini akan mula dilaksanakan dan operasi stesennya bakal bermula. Begitu juga dengan kos pengecasan dan pembayaran, masih belum didedahkan.

Walau bagaimana pun, ia adalah aplikasi sehenti, menyokong beberapa mod pembayaran (keahlian, kad kredit, Touch ‘n Go dan sebagainya) begitu juga beberapa protokol EVSE, yang akan dipilih sebagai platform pembayaran, dijangka akan dikendalikan oleh TNB.