Semasa majlis pelancaran Yamaha 135LC Fi awal bulan lalu di Litar Sepang, para media juga diberi peluang untuk menguji motosikal tersebut bagi mengetahui kemampuannya. Memandangkan litar ini luas bagi sebuah kapcai, ramai yang mengambil peluang untuk melihat laju maksimumnya.

Bagi kami, dengan penunggang yang mempunyai berat sekitar 70 kg, ia boleh mencapai laju sehingga 114 km/j (mengikut meter) di laluan lurus, dan catatan ini boleh jadi berbeza mengikut berat mereka yang berada di atas motosikal.

Bagi mengetahui kemampuan sebenar motosikal ini, cara terbaik adalah melalui ujian atas mesin dynamometer atau lebih dikenali sebagai ‘dyno test‘, seperti yang ditunjukkan oleh pengeluar produk prestasi motosikal tempatan, TuneBoss.

Dalam video yang disiarkan, kita dapat melihat 135LC Fi dalam keadaan asal dari kilang berjaya mencapai laju maksimum sehingga 126 km/j, sementara kuasa maksimum yang dihasilkan pula adalah 9.4 hp. Catatan ini bagaimanapun menunjukkan jumlah yang sedikit kurang berbanding apa yang disiarkan oleh Yamaha dalam spesifikasi, iaitu 12.5 hp.

Yamaha 135LC Fi digerakkan oleh enjin satu silinder suntikan bahan api 135 cc dengan sistem penyejukan cecair dan dipadankan bersama transmisi empat kelajuan tanpa tuil klac tangan. Ia dikeluarkan sebagai pengganti kepada 135LC karburetor sebelum ini, dan dijual pada harga RM7,798 bagi versi standard dan RM8,198 untuk versi SE.

GALERI: Yamaha 135LC Fi


GALERI: Yamaha 135LC Fi Special Edition