Proton telah mengumumkan keputusan jualan bagi Mac 2022. Ia merekodkan sebanyak 13,028 unit kenderaan yang terjual, menunjukkan peningkatan sebanyak 41.2% berbanding Februari lalu, atau lonjakan sehingga 107% berbanding jualan pada Januari 2022.

Berbanding dengan bulan yang sama pada tahun lalu, angka yang dicatatkan pada Mac turun sebanyak 13%. Perkongsian pasaran juga diramalkan sebanyak 19%. Untuk pengetahuan, Proton turut memasukkan angka bagi eksport dalam pengumuman pencapaian rekod jualannya.

Bagi suku pertama 2022, jualan terkumpul dari bulan Januari hingga bulan Mac adalah berjumlah 26,706 unit dengan pegangan pasaran terkumpul sebanyak 17.5%, membuatkan ia berjaya menduduki tempat kedua di pasaran walaupun terdapat pengurangan jualan sebanyak 18.6% dan 5.7% menyusut dalam pegangan pasaran berbanding suku pertama tahun 2021.

“Tiga bulan pertama tahun 2022 sangat mencabar bagi Proton dan pelanggan kami. Isu pengeluaran yang berterusan menindas potensi sebenar kami yang mengakibatkan senarai menunggu yang panjang. Bekalan alat ganti kami dan jumlah pengeluaran mula stabil pada bulan Mac tetapi kami menjangkakan beberapa lagi gangguan dalam beberapa bulan akan datang apabila industri lain meningkatkan pengeluaran mereka,”ujar Roslan Abdullah, CEO bagi Proton Edar.

Penjualan Proton Saga, model yang terjejas teruk pada bulan Januari, mencecah 6,422 unit pada bulan Mac, pencapaian terbaik sejak bulan November 2013. Ini bukan sahaja menjadikan Saga sebagai peneraju jualan untuk sedan segmen A tetapi juga model segmen-A terlaris secara keseluruhan.

Pertumbuhan dalam jualan eksport telah membantu memperkasakan jualan Saga. Di mana Proton telah mencapai angka jualan eksport tertinggi dalam tempoh 108 bulan dengan sejumlah 794 unit (terdiri daripada pelbagai model) yang dieksport pada bulan Mac. Pakistan merupakan pasaran eksport terbesar bulan ini dengan 690 unit manakala jumlah keseluruhan eksport suku pertama sebanyak 1,117 unit, peningkatan 175% berbanding suku yang sama tahun lepas.

Bagi model lain, Proton X70, X50 dan Exora mengekalkan kedudukan dalam segmen masing- masing dengan jualan 2,320 unit, 1,573 unit dan 536 unit. Sementara itu Persona dan Iriz menduduki tempat ketiga dan keempat dalam segmen masing-masing akibat persaingan sengit dan kekurangan alat ganti yang terus menjejaskan jualan.

“Sepanjang tahun ini, Proton masih bermatlamat untuk mencapai sasaran dengan kerjasama dari vendor dan pengedar bagi melancarkan rangkaian bekalan untuk menyampaikan kereta kepada pelanggan. Kami juga menunjukkan perkembangan dalam menyelesaikan isu selepas jualan dan oleh itu, kami yakin boleh pulih dengan kukuh pada suku berikutnya,” sambung Roslan lagi yang juga memegang jawatan sebagai Timbalan CEO Proton.

Berkenaan dengan isu selepas jualan, terutamanya mengenai masalah kekurangan bekalan alat ganti, Proton telah mengumumkan kesemua 147 jaringan pusat servis 3S dan 4S bertauliahnya di seluruh negara sudah pun mempunyai bekalan sekurang-kurangnya untuk sebulan bagi 22 jenis stok alat ganti yang diklasifikasikan sebagai komponen fast-moving.