Bagi menggalakkan orang ramai mengambil dos penggalak untuk vaksin Covid-19, atau membawa anak untuk menerima vaksin berkenaan melalui program PICKids, Majlis Keselamatan Negara (MKN) negeri Sabah dengan kerjasama Shell akan memberikan rebat tunai RM5 ketika mengisi bahan api sekiranya anda berbuat demikian.

“Demi semangat untuk melihat Fasa Peralihan ke Endemik adalah lancar dan selamat, MKN Sabah telah mengadakan satu kolaborasi dengan Shell untuk menggalakkan lagi pengambilan Dos Penggalak dan PICKids,” tulis hantaran yang dibuat di akaun Facebook rasmi MKN Sabah.

Bagi mendapatkan rebat tunai RM5 tersebut, anda hanya perlu tunjukkan sijil vaksinasi Dos Penggalak & PICKids. “Ini adalah usahasama Kerajaan dan pihak swasta dalam menyokong fakta bahawa vaksinasi adalah jalan yang efektif dan selamat untuk keluar dari pandemik ini,” tulis hantaran itu lagi.

Walau bagaimanapun, rebat berkenaan hanya boleh ditebus di Stesen Shell Sulaman (berdepan KFC Sulaman), Kota Kinabalu sahaja. Ia juga tertakluk kepada terma dan syarat.