Semalam Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telahpun merasmikan pelan pembangunan DRB-Hicom Automotive Hi-Tech Valley (AHTV) yang terletak di Tanjung Malim. Ketika perasmian tersebut, beliau turut mencadangkan agar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang kini terletak di kawasan AHTV berkenaan agar membangunkan Pusat Penyelidikan dan Latian Automotif Termaju (CAART).

Menurut Perdana Menteri, pembangunan pusat tersebut adalah untuk memenuhi keperluan sektor automoif negara dari segi tenaga kerja mahir, pendidikan dan juga penyelidikan.

“Dilengkapi dengan bilik kuliah, kemudahan penginapan dan makmal berteknologi tinggi, CAART di UPSI ini akan memberikan tumpuan kepada penyelidikan, latihan kemahiran, pembangunan sumber manusia, serta penyelenggaraan yang berkaitan dengan teknologi automotif terkini. Ini bagi memastikan permintaan dan bekalan dari segi teknologi terkini, latihan serta sumber tenaga manusia di Automotive High Tech Valley dapat dilestarikan secara produktif,” katanya.

Beliau turut menambah bahawa penubuhan pusat latihan yang dicadangkan tersebut dapat memberi tumpuan secara tidak langsung kepada kemajuan kenderaan elektrik dan kecerdasan buatan (AI) selari dengan hala tuju masa depan industri automotif.

Menurutnya lagi, dengan usaha untuk membangunkan AHTV sebagai hab baharu untuk pengilangan EV adalah selari dengan harapan dan komitmen kerajaan kearah mencapai sasaran ke arah dimensi persekitaran, sosial dan tadbir urus (ESG), selain menjadikan Malaysia sebagai negara neutral-karbon menjelang 2050.

“Kerajaan berharap projek pembangunan ini dapat memacu pembangunan industri hiliran dan sektor lain yang tertumpu kepada teknologi terkini khususnya dalam penggunaan dan pengurusan sumber yang cekap bagi mengurangkan kesan rumah hijau. InsyaAllah dengan hala tuju yang dirancangkan dengan teliti, AHTV boleh membawa manfaat bukan sahaja kepada penduduk tempatan malah Malaysia amnya,” tanmbahnya lagi.

Menurut DRB-Hicom, selain dari cuba untuk menjadi hab pengilangan, AHTV turut bakal menubuhkan sebuah universiti penyelidikan bagi mengembangkan bakat dalam bidang automotif.

“Satu rangka kerja pendidikan bagi industri automotif akan digubal ke arah memupuk jurutera generasi baharu dalam bidang Kejuruteraan, IT, Reka Bentuk, Kepintaran Buatan, Penyelesaian Mobiliti & Pembangunan Perisian.

“Ini akan mengukuhkan keupayaan Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) tempatan dan memastikan daya saing pengeluar peralatan asli tempatan (OEM). Penubuhan universiti penyelidikan berasaskan automotif merupakan petanda baik bagi Malaysia, kerana industri ini bakal mendapat tempat di masa hadapan terhadap Kenderaan Generasi Akan Datang (“NxGV”) dan Mobility-as-a-Service (“MaaS”),” kata syarikat tersebut dalam kenyataan yang dikeluarkan.

CEO Geely Holding Group, Daniel Li Donghui turut menyentuh perkara berkaitan pendidikan ini dalam ucapannya yang disiarkan menerusi satu pautan video semalam. “Kami amat percaya bahawa pelaburan perniagaan dan pendidikan berjalan seiring, kedua-duanya tidak boleh wujud tanpa satu sama lain. Itulah sebabnya Geely Holding telah membangunkan cabang pendidikan yang kukuh, menubuhkan beberapa universiti di seluruh China.

“Kami melihat jurutera dan saintis generasi akan datang, menyumbang kepada kejayaan industri kami, dan masyarakat kami yang lebih luas. Model pendidikan ditambah perniagaan ini boleh berfungsi di AHTV; mewujudkan rangka kerja pendidikan untuk menarik bakat dan seterusnya menubuhkan institut penyelidikan,” katanya.

Dalam kerjasama dengan AHTV, Geely akan memainkan peranannya untuk mengenal pasti vendor dan pelabur ke hab baharu itu. Lebih perincian berkenaan Automotive Hi-Tech Valley ini boleh anda baca pada PAUTAN INI.