Polis tahan 13 pemandu mabuk sekitar Kuala Lumpur dalam operasi yang berlangsung hujung minggu lalu

Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menahan 13 pemandu yang memandu dalam keadaan mabuk di sekitar Kuala Lumpur hujung minggu lalu dalam “Operasi Samseng Jalanan, Op Motosial/Pelbagai Kesalahan” yang dijalankan bermula 15 hingga 17 April, mensasarkan kawasan termasuk Jalan Kuching, Jalan Raja Laut serta sepanjang lebuhraya AKLEH dan DUKE.

Menurut ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan (JSPT) Kuala Lumpur Asisten Komisioner Sarifudin Mohd Salleh, kesemua 13 orang yang ditahan dan akan dituduh di bawah Seksyen 45 (4) Akta Pengangkutan Jalan kerana memandu di bawah pengaruh alkohol tersebut adalah lelaki warganegara berumur antara 21- dan 44-tahun.

Mereka yang didapati bersalah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 45 buat masa sekarang akan dikenakan denda minimum bermula RM1,000 (sehingga maksimum RM5,000) dan/atau penjara maksimum dua tahun. Pesalah kali pertama turut akan dibatalkan lesen memandu mereka dalam tempoh minimum selama dua tahun.

Dalam operasi yang sama, polis turut menahan tiga individu berumur antara 16- dan 26-tahun kerana kesalahan menunggang motosikal secara merbahaya dan berlumba. Ketiga-tiga orang lelaki warganegara tersebut akan dituduh di bawah Seksyen 42(1).

Seorang lagi lelaki warganegara berumur 24-tahun pula ditahan kerana menggunakan nombor pendaftaran palsu. Menurut JSPT KL lagi, sebanyak 253 saman telah dikeluarkan dalam operasi ini dan pihak polis telah menyita 12 motosikal serta empat buah kereta kerana diubahsuai secara haram, dan akan didakwa di bawah Seksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.