Syarikat konsesi LDP, SPRINT, KESAS dan Terowong SMART terima surat tawaran bersyarat ALR – Gamuda

Syarikat konsesi LDP, SPRINT, KESAS dan Terowong SMART terima surat tawaran bersyarat ALR – Gamuda

Syarikat konsesi bagi Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Sistem Pengurusan Air Banjir dan Terowong (SMART), Lebuhraya Skim Penyuraian Trafik Kuala Lumpur Barat (SPRINT) dan Lebuhraya Damasara-Puchong (LDP) telah pun menerima surat tawaran bersyarat untuk cadangan pelupusan semua sekuriti kepada Amanat Lebuhraya Rakyat Bhd (ALR) dan penyampaian penerimaan bertulis.

Menerusi makluman kepada Bursa Malaysia, Kumpulan Gamuda Bhd berkata setiap tawaran KESAS, SPRINT, LITRAK dan SMART diberikan oleh ALR secara kendiri dan saling eksklusif antara satu sama lain, laporan Bernama.

“Setiap syarikat pegangan konsesi dijangkakan untuk memulakan rundingan berasingan dengan ALR bagi memuktamadkan terma dan syarat perjanjian masing-masing untuk cadangan pelupusan,” katanya.

Pelaksanaan perjanjian muktamad oleh setiap syarikat dengan ALR akan tertakluk kepada penyempurnaan pelaksanaan usaha wajar ke atas setiap syarikat konsesi lebuh raya dan kelulusan oleh pihak berkuasa kawal selia yang berkaitan bagi setiap tawaran mengikut kehendak ALR.

Selain itu, perjanjian juga tertakluk kepada pelaksanaan oleh setiap syarikat berdasarkan terma dan syarat yang akan diluluskan oleh ALR, kelulusan pengecualian cukai pendapatan termasuk pengecualian duti setem daripada kerajaan dan kelulusan pemegang saham yang diperlukan oleh pemegang saham masing-masing.

Pada awal bulan ini, Gamuda telah menerima surat tawaran bersyarat untuk ALR mengambil alih semua sekuriti dalam syarikat konsesi lebuhrayanya. Ia melibatkan 70% kepentingan dalam KESAS Sdn Bhd, Sprint sebanyak 51.6%, Litrak (LDP) pula dengan 43.2% dan 50% bagi SMART, dengan bahagian nilai ekuiti yang dijangkakan untuk semua syarikat konsesi lebuhraya ini berjumlah RM2.33 bilion.

ALR menawarkan secara bersyarat untuk membeli semua sekuriti KESAS berdasarkan nilai perusahaan sebanyak RM1.24 bilion pada tarikh penilaian 31 Disember 2021, RM1.81 bilion untuk SPRINT, RM2.12 bilion untuk LITRAK dan RM313 juta untuk SMART.

Sebelum ini, Timbalan Pengarah Urusan Gamuda, Mohammed Rashdan Yusof, berkata, pengambilalihan oleh ALR itu turut memberi jaminan bahawa tiada lagi kenaikan kadar tol sehingga tamat tempoh konsesi bagi keempat-empat lebuh raya terbabit. Ia satu tawaran yang menarik berbanding dengan peruntukan perjanjian konsesi asal yang memperuntukkan kenaikan tol bagi lebuh raya secara berkala antara lima hingga tujuh tahun, mengikut perjanjian konsesi masing-masing.

“Di bawah ALR, ia menjimatkan pengguna lebuh raya bertol. Sebagai contoh, pengguna KESAS hanya membayar RM2 dan bukannya RM3 (jika ikut perjanjian konsesi semasa), memberikan penjimatan RM1 atau sekitar 50%.

“Begitu juga SPRINT Pantai, pengguna hanya perlu membayar RM2.50 dan bukannya RM4.50, penjimatan sebanyak RM2 atau 80%. Dengan cara ini, ia memberi penjimatan secara langsung kepada rakyat sebanyak RM4.3 bilion,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required