Susulan pemeteraian perjanjian pengedaran am di antara Proton dan smart Automobile Company yang melantik pengeluar kenderaan nasional itu, menerusi Proton Edar, sebagai pengedar dan pengimport rasmi smart untuk Malaysia dan Thailand, Proton menggesa kerajaan untuk melanjutkan tempoh pengecualian duti import, duti eksais dan cukai jualan bagi kenderaan elektrik (EV).

Menurut Timbalan CEO Proton, Roslan Abdullah, permintaan untuk melanjutkan tempoh pengecualian cukai ini untuk tempoh beberapa tahun lagi disifatkan sebagai pemangkin bagi menjana permintaan serta pasaran kenderaan sedemikian.

Sebagai permulaan, Proton bakal membawa masuk SUV crossover elektrik penuh smart #1 ke pasaran Malaysia pada awal suku keempat (Q4) tahun 2023. Manakala Thailand pula akan menerima model yang sama pada separuh kedua tahun 2024. Unit yang dibawa masuk adalah pemanduan sebelah kanan (RHD), sesuai untuk pasaran kedua-dua negara berkenaan.

Ketika ditanya sama ada Proton terlalu lambat untuk memasarkan EV keluaran smart ini hingga hujung tahun hadapan, Roslan berkata terdapat banyak manfaat yang boleh dicapai oleh Proton menerusi langkah itu.

“Langkah menyediakan EV dari smart Automotive pada hujung tahun depan dapat memberikan kami peluang untuk mengkaji dan mempelajari kehendak pasaran. Ia bagi menjadikan model EV ini kelak dapat menepati kehendak pengguna Malaysia selain memastikan ekosistem infrastruktur EV dapat dipertingkatkan.

“Kami juga menyasarkan untuk memperkenalkan model #1 pada umum seawal Mei depan dan biasanya tempahannya akan dibuka sebulan sebelum dilancarkan secara rasmi. Untuk harganya, ia akan diumumkan ketika ia dilancarkan,” katanya.