Berkuatkuasa 17 Ogos lalu, dikhabarkan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) mula melaksanakan sekatan import bagi kenderaan kenderaan import sepenuhnya (CBU) untuk model Lamborghini.

Menurut laporan Berita Harian, perkara ini dinyatakan menerusi surat kepada Persatuan Pengimport dan Peniaga Kenderaan Melayu Malaysia (PEKEMA). Di mana MITI memaklumkan bermula dari tarikh berkenaan, syarikat yang memiliki permit import (AP) Terbuka tidak lagi dibenarkan mengimport kenderaan model baharu Lamborghini.

Menerusi surat bertarikh 18 Ogos kepada Presiden PEKEMA, Datuk Zainuddin Abdul Rahman, MITI turut menyebut hak eksklusif bagi mengimport model baharu Lamborghini hanya diberikan kepada syarikat AP Francais yang telah dilantik oleh MITI.

Malah difahamkan, sekatan ini sebenarnya telah lama dilaksanakan oleh kerajaan, namun tiada
kawalan ketat dan pemeriksaan terperinci dibuat ke atas pemegang AP terbuka yang mengimport model baharu Lamborghini.

Selain itu, sekatan berkenaan hanya tertakluk terhadap model baharu sahaja dan pemegang AP Terbuka boleh mengimport kenderaan terbabit selepas 12 bulan daripada tempoh pengeluaran dari kilang di Itali.

Buat masa ini, SunAgata Supercars Sdn Bhd merupakan pemegang AP Francais tunggal bagi mengimport jenama berkenaan daripada prinsipal, Automobili Lamborghini S.p.A untuk pasaran Malaysia. Pelantikan rasmi syarikat berkenaan bermula pada Januari 2021 dan turut bertanggungjawab sebagai penyedia khidmat selepas jualan Lamborghini di Malaysia. Syarikat ini juga telah melancarkan bilik pameran dan pusat servis serba baharunya di Glenmarie, Shah Alam pada Mac lalu.