Polis Perak menawarkan diskaun saman trafik sebanyak 50% pada hujung minggu ini iaitu 24 hingga 25 September 2022 sempena dengan Hari Belia Negara 2022 peringkat negeri.

Acara yang berlangsung di Institut Pendidikan Guru, Tanjung Rambutan, Ipoh bermula hari ini, 23 hingga 25 September, turut menyediakan kaunter khas bagi pembayaran saman trafik yang dikendalikan oleh Polis Perak.

Menurut Polis Perak, tawaran diskaun saman terbabit hanya terpakai sempena acara terbabit sahaja. Jadi orang ramai yang mempunyai tunggakan saman trafik boleh melunaskan bayaran di tapak karnival tersebut sahaja jika mahu menikmati diskaun berkenaan.

Walau bagaimana pun, pengurangan saman trafik ini tidak ditawarkan bagi kesalahan kemalangan, memotong secara merbahaya, menggunakan lorong kecemasan, tidak mematuhi isyarat lampu merah, memotong di garisan berkembar, kesalahan yang dikategorikan tidak boleh dikompaun (NC), kesalahan yang berstatus perbicaraan di mahkamah, kesalahan berkaitan kenderaan berat, dan kesalahan ubahsuai ekzos kenderaan.