Akhirnya, empat unit model kereta dengan teknologi hydrogen fuel cell (FCEV), Toyota Mirai generasi kedua yang terawal di Malaysia kini telah diserahkan kepada SEDC Energy di Sarawak, bersama dengan serahan sebuah lagi Mirai kepada Ketua Menteri Sarawak, Yang Amat Berhormat Datuk Patinggi Tan Sri (Dr) Abang Haji Abdul Rahman Zohari Bin Tun Datuk Abang Haji Openg.

Ini adalah susulan kepada sebuah kereta dari model sama yang pernah dilihat di Kuching sebelum ini, dan khabar angin tentangnya untuk tiba di Malaysia dengan sendirinya disahkan, dan Sarawak menjadi yang pertama menerima unit terawal tersebut.

Toyota Mirai menggunakan hydrogen fuel cell yang mempunyai jarak perjalanan sama seperti kereta biasa dan boleh diisi semula dalam masa hanya lima minit, dilihat mempunyai potensi besar sebagai kenderaan mesra alam yang mensisakan hanya air dalam operasinya.

Ini juga adalah selari dengan usaha SEDC Energy dalam perancangan Hydrogen Economy and Electric Mobility untuk Sarawak, yang ingin dijadikan jalan rintis untuk berdepan dengan perubahan iklim. Ini merupakan satu daripada langkah untuk mewujudkan kesedaran awam terhadap banyak lagi penyelesaian yang ada dalam mobiliti.

Untuk Toyota pula, dalam merancakkan lagi penerimaan kenderaan dengan elektrifikasi, syarikat itu telah melabur dalam melakukan R&D untuk mengkomersialkan kenderaan hydrogen fuel cell. Dengan penyerahan ini, UMW Toyota Motor dan SEDC Energy akan memanfaatkannya untuk menilai potensi teknologi berkenaan sebagai jalan untuk membangunkan ekonomi rendah karbon melalui sistem fuel cell dalam kenderaan dan mobiliti.

UMW Toyota juga sangat menghargai usaha Sarawak Economic Development Corporation (SDEC) melalui anak syarikat milik penuhnya, SEDC Energy untuk melaksanakan aspirasi kerajaan Sarawak dalam menjadi pelopor tenaga hijau di negara ini.