Multi Lane Fast Flow (MLFF) di M’sia tidak lama lagi — kutipan tol tanpa perlu berhentikan kenderaan

Multi Lane Fast Flow (MLFF) di M’sia tidak lama lagi — kutipan tol tanpa perlu berhentikan kenderaan

Sejak 2009 kita sudah mendengar tentang Multi Lane Fast Flow (MLFF) sebagai cara untuk mengurangkan kesesakan di plaza tol. Ia adalah sistem kutipan tol yang tidak memerlukan kenderaan untuk lalu dengan perlahan atau berhenti di plaza tol.

Jika dilaksanakan dengan betul, MLFF mampu menjadi penyelesaian kepada masalah tersebut — mungkin akan berkurangan kes kenderaan tersangkut ketika ingin membayar tol. Dalam perkembangan terbaru, nampak gayanya sedikit masa lagi pelaksanaan sistem berkenaan akan menjadi kenyataan di Malaysia.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi memaklumkan menerusi Twitter bahawa beliau telah mengadakan pertemuan dengan semua 32 konsesi lebuhraya berserta pemain industri dan juga pihak berkepentingan yang berkaitan lain tentang rancangan pelaksanaan MLFF di negara ini.

“Keseluruhannya, semua pemain industri mengalu-alukan langkah ke arah pelaksanaan MLFF, dengan beberapa perincian sedang diperhalusi untuk memastikan sistem berkenaan akan menyediakan servis terbaik kepada pengguna,” ujarnya.

Walaupun tiada garis masa dinyatakan untuk itu, Menteri Kerja Raya sebelum ini, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata Oktober tahun lalu yang sistem kutipan tol baru akan diperkenalkan pada 2025. Kita akan lihat
adakah sasaran ini mampu dipenuhi oleh kerajaan semasa.

Tidak dapat dipastikan ketika ini bagaimana sistem MLFF ini akan berfungsi di Malaysia — sama ada pengguna perlu membeli peranti khusus untuk bayar tol masih belum diketahui. Untuk tidak perlu perlahankan kenderaan atau berhenti bayar tol memang perkara yang bagus, tetapi adakah ia memerlukan peranti lain?

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Hazril Hafiz

Berkecimpung di dalam media automotif tempatan sejak 10 tahun lalu, Hafiz mengimpikan sebuah Malaysia dengan jaringan sistem pengangkutan awam yang lebih cekap dan menyeluruh. Tugas terakhirnya sebelum menyertai laman web ini ialah sebagai editor sisipan automotif sebuah akhbar arus perdana.

 
 

Add a comment

required

required