Kerajaan tiada rancangan kaji semula struktur cukai dan duti eksais untuk sektor automotif – Menteri

Kerajaan tiada rancangan kaji semula struktur cukai dan duti eksais untuk sektor automotif – Menteri

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) menegaskan bahawa buat masa sekarang kerajaan tidak mempunyai sebarang perancangan untuk mengkaji semula struktur cukai sedia ada bagi sektor automotif, khususnya duti eksais yang penting dalam pembangunan industri berkenaan, lapor Bernama.

Menurut Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, duti eksais misalnya berperanan penting dalam menggalakkan aktiviti nilai tambah, terutama pemasangan tempatan (CKD) serta pembangunan vendor.

“(Duti eksais) ini adalah untuk menggalakkan vendor mengambil bahagian dalam pembangunan industri automotif di Malaysia,” katanya ketika mengulas lanjut soalan tambahan oleh Datuk Seri Wee Ka Siong (BN-Ayer Hitam) pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjelaskan bahawa kerajaan bertindak menawarkan insentif cukai dalam bentuk pengecualian atau pengurangan duti eksais dan cukai jualan, serta pengecualian dan pengurangan duti import ke atas komponen-komponen import untuk aktiviti pemasangan tempatan kenderaan.

Kerajaan tiada rancangan kaji semula struktur cukai dan duti eksais untuk sektor automotif – Menteri

Manakala kadar atau tahap insentif yang diberikan pula bergantung kepada merit pelan perniagaan seperti jumlah pelaburan, pembangunan vendor terutama vendor tempatan, pemindahan teknologi serta pelan untuk eksport, jelas Zafrul lagi.

“Selain mekanisme penilaian insentif untuk pengurangan duti dan cukai kenderaan, produk automotif seperti kenderaan yang dipasang sepenuhnya (CBU) dan CKD serta komponen-komponen yang diimport juga berpeluang menikmati duti import pada kadar lebih rendah atau sehingga sifar peratus di bawah Perjanjian Perdagangan Barangan Asean,” katanya.

Zafrul menyatakan bahawa dengan pendekatan itu membolehkan kerajaan membangunkan industri automotif tempatan yang berdaya saing melalui bahan ekonomi hasil daripada aktiviti nilai tambah selain mengharapkan harga kenderaan berkurangan.

Kerajaan tiada rancangan kaji semula struktur cukai dan duti eksais untuk sektor automotif – Menteri

Untuk menjawab soalan tambahan daripada Azahari Hasan (PN-Padang Rengas) pula Tengku Zafrul menjelaskan bahawa duti eksais bagi kenderaan mampu milik terutamanya harga kereta berkurangan daripada RM50,000 adalah antara dua hingga lima peratus berbanding kadar duti eksais lebih tinggi 60 hingga 110 peratus untuk kereta mewah.

“Kita harapkan dengan kemajuan teknologi, harga kereta akan turun dengan permintaan lebih tinggi di masa akan datang,” katanya.

Beliau turut menegaskan bahawa harga kenderaan tidak dikawal oleh kerajaan sebaliknya dipengaruhi oleh daya pasaran seperti kos komponen digunakan, kos pengangkutan dan logistik, insurans, kadar pinjaman serta kos teknologi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required