NAP 2020 bakal disemak semula, selaras dengan perubahan pesat dalam industri automotif – MITI

NAP 2020 bakal disemak semula, selaras dengan perubahan pesat dalam industri automotif – MITI

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengesahkan kementeriannya akan akan menyemak semula Dasar Automotif Nasional 2020 (NAP 2020) selaras dengan perubahan pesat yang berlaku dalam industri automotif.

Katanya, MITI sedang berbincang dengan pemain industri automotif untuk tujuan berkenaan bagi memastikan ia kekal kompetitif, relevan dan menjadi peneraju dalam sektor automotif. Malah ia juga sejajar dengan kemajuan teknologi terdapat banyak perkembangan baharu terutama berkenaan kenderaan cekap tenaga (EEV) dan kenderaan elektrik (EV) yang perlu diberi perhatian.

“Terdapat banyak perkembangan baharu dalam sektor automotif terutamanya berkenaan kenderaan cekap tenaga dan EV. Kami mendapat maklum balas daripada pihak industri dan pemegang taruh lain supaya memberi lebih perhatian kepada apa yang terkandung dalam dasar yang dilancarkan sebelum ini.

NAP 2020 bakal disemak semula, selaras dengan perubahan pesat dalam industri automotif – MITI

“Saya memang berpendapat bahawa dalam apa-apa perancangan pun terutamanya yang membabitkan tempoh jangka masa panjang, kita perlu dinamik dan terbuka untuk melaksanakan perubahan yang perlu,” kataya seperti mana yang dilaporkan oleh Berita Harian.

Tambah beliau, dalam sebarang perancangan terutama bagi jangka masa panjang iaitu 10 tahun, semua pihak berkepentingan perlu dinamik dan terbuka untuk melaksanakan perubahan yang diperlukan.

Berdasarkan NAP 2020, hala tuju industri automotif tempatan ditetapkan untuk dibangunkan dan dikembangkan sebagai hab automotif serantau bagi EEV termasuk EV dengan ciri-ciri kenderaan generasi akan datang yang berfungsi bukan sahaja dari segi pengurangan dalam pelepasan karbon dalam udara, malah keupayaan mengoptimumkan tenaga yang digunakan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required