Polis tumpaskan pencuri catalytic converter – sasar tempat letak kereta di LRT, MRT; 15 kes selesai

Polis tumpaskan pencuri catalytic converter – sasar tempat letak kereta di LRT, MRT; 15 kes selesai

Polis Selangor telah mengumumkan bahawa pihaknya berjaya memberkas dua lelaki yang terlibat dengan beberapa kes kecurian catalytic converter ekzos kereta di sekitar Lembah Klang.

Menurut Ketua Polis Selangor Datuk Hussein Omar Khan, ia susulan laporan yang dibuat oleh seorang pemilik Toyota Estima pada 12 Jun lalu. Di mana dia mendapati komponen catalytic converter MPV miliknya telah dicuri dan terdapat kesan potong pada paip ekzos. Ia berlaku ketika MPV itu diparkir di tempat letak kereta stesen MRT Serdang.

“Bertindak atas maklumat tersebut, pada 18 Jun, pegawai dan anggota polis dari Balai Polis Serdang telah membuat serbuan di kawasan Tropicana Garden Mall, Petaling Jaya. Hasil serbuan terbabit telah berjaya menahan seorang lelaki warga tempatan (B1) berusia 34 tahun, yang kemudiannya membawa kepada penangkapan kedua (B2), juga lelaki warga tempatan berusia 43 tahun.

“Dalam serbuah tersebut, polis turut menyita sejumlah 46 unit catalytic converter yang dianggarkan bernilai RM35,000, serta beberapa kelengkapan yang digunakan dalam kegiatan mencuri tersebut termasuk gergaji besi dan jek kereta,” kata Hussein menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh IPK Selangor.

Beliau turut berkata, B1 bekerja sebagai pembantu di kedai alat ganti kereta di Subang, sementara B2 pula bertindak sebagai ejen pengumpul barang-barang alat ganti ekzos di sekitar KL. Modus operansi adalah menyasarkan tempat letak kereta yang tiada pengawal di stesen LRT/MRT, dan mereka hanya mencuri catalytic converter dari kenderaan Toyota sahaja.

“B1 akan mencuri komponen berkenaan dan menyerahkannya kepada B2 untuk dijual kepada pemborong di pasaran luar negara yang berminat untuk mendapatkan material di dalam ekzos seperti platinum, palladium dan rhodium.

“Hasil siasatan mendapati B1 mula mencuri catalytic converter sejak awal Jun 2023 kerana terdapat permintaan catalytic converter dari luar negara, dengan anggaran untuk setiap catalytic converter bernilai dari RM500 hingga RM2,500. Hasil tangkapan ini, pihak polis telah berjaya menyelesaikan 15 kes kecurian catalytic converter di sekitar Lembah Klang,” tambahnya lagi.

Kedua-dua suspek akan didakwa di bawah Seksyen 379A(1) Kanun Keseksaan, dan jika didapati bersalah, boleh dijatuhkan hukuman penjara tidak kurang dari satu tahun dan tidak lebih dari tujuh tahun, berserta dengan denda.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required