294,197 kes kemalangan Jan-Jun 2023; K’jaan disyor beri perhatian serius isu keselamatan jalan raya

294,197 kes kemalangan Jan-Jun 2023; K’jaan disyor beri perhatian serius isu keselamatan jalan raya

Isu keselamatan jalan raya boleh dikatakan antara ‘masalah besar’ negara apabila saban tahun statistik kemalangan sering kali mencatatkan angka yang membimbangkan. Walau pun pelbagai kempen keselamatan jalan raya dilaksanakan oleh pelbagai pihak, namun isu ini seakan tidak berkurangan.

Kebimbangan ini turut mendapat perhatian Pengerusi Pertubuhan Ikatan Komuniti Selamat Tan Sri Lee Lam Thye bersama Ahli Tetap Majlis Keselamatan Jalan Raya (MKJR) Selangor Tengku Ahmad Marwan Tengku Mahmud. Kedua-dua pakar keselamatan jalan raya itu berpendapat sudah tiba masanya kerajaan memberi perhatian serius terhadap isu keselamatan jalan raya di negara ini susulan jumlah nahas yang semakin meningkat saban hari, laporan Harian Metro.

Di mana Lee dan Tengku Ahmad mengesyorkan kerajaan mengambil langkah drastik melalui MKJR bagi menghalang peningkatan yang berterusan dalam nahas jalan raya terutama sekali yang membabitkan kematian dan kecederaan parah.

Ia berikutan angka statistik keselamatan jalan raya di seluruh negara yang menunjukkan peningkatan sebanyak 13.3% untuk tempoh Januari hingga Jun 2023 dengan jumlah kemalangan sebanyak 294,197 kes berbanding 283,065 kes iaitu tempoh yang sama tahun lalu. Manakala jumlah kematian membabitkan penunggang motosikal pula masih berada di tahap tertinggi iaitu 1,884 kematian untuk tempoh sama tahun ini.

294,197 kes kemalangan Jan-Jun 2023; K’jaan disyor beri perhatian serius isu keselamatan jalan raya

“Isu nahas jalan raya yang berlaku setiap hari nampaknya kurang menarik perhatian pihak kerajaan dalam mencari formula yang berkesan dan serius dalam mengurangkan jumlah nahas yang semakin meningkat saban hari.

“Jadi, pihak kerajaan yang diterajui oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku Penaung MKJR dan Menteri Pengangkutan Anthony Loke merangkap Pengerusi MKJR Malaysia perlu memberi perhatian serius mengenai isu keselamatan jalan raya di negara ini,” kata pakar ini.

Tambahnya, di Malaysia, statistik kematian akibat nahas jalan raya berada di kadar lebih kurang 17 kematian setiap hari, yang mana lebih kurang 60% membabitkan penunggang motosikal. Menurut sumber daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pula, kematian penduduk dunia berpunca daripada nahas jalan raya berada di tangga kelapan di dunia.

Lee dan Tengku Ahmad turut berkata, MKJR adalah satu platform terbaik bagi semua pihak yang berkepentingan dalam isu keselamatan jalan raya bagi mencari formula serta usaha lebih berkesan bagi melaksanakan visi dan misi serta mencapai sasaran yang ditetapkan dalam Pelan Keselamatan Jalan Raya Malaysia Bagi Tahun 2022-2030.

294,197 kes kemalangan Jan-Jun 2023; K’jaan disyor beri perhatian serius isu keselamatan jalan raya

“Sasaran ditetapkan adalah pengurangan bilangan kematian akibat nahas jalan raya sebanyak 50% pada 2030 namun dikhuatiri tidak dapat dicapai jika tiada kerjasama yang serius dalam kalangan ahli MKJR di peringkat kebangsaan mahupun negeri. Lebih memalukan jika statistik nahas jalan raya menunjukkan peningkatan pula, bukannya berkurangan.

“Ini secara tidak langsung akan memberi gambaran yang tidak baik di mata negara luar mengenai tahap serta kesungguhan pihak kerajaan dalam menangani isu kemanusiaan ini. Kami secara sebulat suara memohon campur tangan Perdana Menteri dan Menteri Pengangkutan untuk membantu dalam memastikan MKJR di semua peringkat kembali bergiat aktif sebagaimana matlamat asal penubuhan MKJR. Semua ahli MKJR diharap dapat bergabung tenaga dan idea dalam usaha untuk memastikan sasaran pelan keselamatan kali ini benar-benar tercapai,” katanya.

Menurut Lee dan Tengku Ahmad lagi, nahas jalan raya yang meragut enam nyawa sekeluarga di Segamat, Johor baru-baru ini adalah antara nahas terburuk pada tahun ini dan secara tidak langsung menggambarkan situasi sebenar keselamatan jalan raya di negara kita pada masa sekarang.

“Mengikut kajian pihak berkuasa, 80% punca nahas disebabkan oleh kecuaian manusia. Nahas yang membabitkan kenderaan berat juga semakin kerap berlaku dan perlukan perhatian serius juga oleh pihak berkuasa.

294,197 kes kemalangan Jan-Jun 2023; K’jaan disyor beri perhatian serius isu keselamatan jalan raya

“Langkah-langkah untuk meningkatkan lagi kualiti pengguna jalan raya melalui pendidikan dan latihan yang lebih berkesan penguatkuasaan undang-undang serta peraturan jalan raya amatlah perlu dalam usaha melahirkan masyarakat juga pengguna jalan raya yang lebih selamat.

“Sebarang cadangan yang boleh menggugat tahap keselamatan jalan raya perlu dibuat kajian serta pertimbangan sewajarnya dengan mengambil kira pandangan ahli dalam MKJR serta pemegang taruh yang lain,” katanya.

Sambungnya, MKJR juga perlu mengkaji serta membuat penilaian semula mengenai aktiviti dilakukan selama ini yang mungkin sebenarnya tidak memberi impak positif terhadap hasil yang ingin dicapai.

“Akhir sekali, penyampaian maklumat dalam media massa juga sudah sangat jarang kelihatan oleh pihak berkuasa yang terbabit dalam hal keselamatan jalan raya. Diharapkan media massa dalam pelbagai platform dapat diberi galakan dan memainkan peranan sosial dalam menyebarkan mesej berkaitan keselamatan jalan raya,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required