Proton sampaikan kraftangan tempatan sebagai tanda sokongan buat atlet negara untuk Sukan Asian ke-19

Proton sampaikan kraftangan tempatan sebagai tanda sokongan buat atlet negara untuk Sukan Asian ke-19

Hari ini, Proton telah menyampaikan kraftangan budaya Malaysia kepada atlet negara sebagai tanda sokongan terhadap perpaduan, semangat kesukanan, dan budaya Malaysia bagi Sukan Asian ke-19. Majlis turut disaksikan oleh Hannah Yeoh selaku Menteri Belia dan Sukan dan CEO Proton Dr Li Churong.

Proton berkata, sejak ditubuhkan 40 tahun yang lalu, syarikat ini turut memainkan peranan penting dalam sejarah pembangunan negara, terutama sekali untuk memajukan industri automotif sambil turut menyumbang kepada pelbagai bidang yang penting untuk Malaysia merealisasi cita-cita negara.

Untuk tahun ini, Proton menjalin hubungan antarabangsa melalui atlet Malaysia yang bertanding di Sukan Asia ke-19 dengan menganjurkan inisiatif Sukan Asian Proton Nation Drive. Acara ini mempamerkan warisan budaya Malaysia serta rangkaian produk syarikat semasa memulakan
perjalanan mengumpul kraftangan yang unik dari negeri yang dilawati.

Konvoi Sukan Asian Proton Nation Drive pula melibatkan melibatkan model X50 X70 dan X90 bermula dengan Sabah, rombongan kemudian melawat Sarawak sebelum pulang ke Semenanjung Malaysia untuk singgah di Melaka, Pahang, dan Perak.

Di setiap negeri yang disinggahi, ahli konvoi dihadiahkan kraftangan daripada atlet yang terdiri daripada atlet lompat tinggi Farrell Glenn Felix Jurus, pelari pecut Patronella Lisong, peninju Daeloniel McDelon, bekas bintang hoki negara, Dato’ Mirnawan bin Datuk Hj Nawawi, serta legenda trek Josephine Mary dan Samson Vallabouy, yang akan melihat anak perempuan mereka Shereen Samson Vallabouy mengikut jejak mereka dan bersaing di temasya itu.

Kraftangan itu terdiri daripada rantai pinokol manik dari Sabah, sape dari Sarawak, kain sarung tenun dari Pahang, kebaya nyonya dari Melaka serta labu sayong dari Perak.

“Memandangkan Geely merupakan salah satu penaja Sukan Asian ke-19, penglibatan Proton bukan sahaja sebahagian daripada usaha kami untuk menyokong atlet negara kami yang bertanding di temasya itu, tetapi juga untuk kerja yang dilakukan oleh rakan usaha sama kami. Kontinjen Malaysia bukan sahaja akan bersaing hebat untuk menang tetapi mereka juga duta untuk negara, maka wajarlah mereka mempersembahkan kraftangan dari Malaysia kepada Muzium Sukan Asian di Hangzhou.

“Penglibatan Proton dalam acara sukan adalah simbolik terhadap usaha kami untuk meningkatkan kualiti dan kecemerlangan dalam produk kami. Usaha para atlet untuk melatih dan mencapai prestasi puncak mencerminkan proses kami untuk memastikan kenderaan dihantar kepada pelanggan kami yang dihargai memenuhi piawaian tertinggi dan oleh itu, syarikat berterima kasih atas peluang yang diberikan untuk menyumbang kepada acara sukan yang begitu penting,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

Kesemua koleksi kraf yang dikumpul itu akan dibawa ke Hangzhou menjelang Sukan Asia ke-19 yang berlangsung dari 23 September hingga 8 Oktober ini.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required