Tiada cukai jalan catat kesalahan tertinggi dengan 20,647 saman dari Jan-Ogos 2023 – JPJ N9

Tiada cukai jalan catat kesalahan tertinggi dengan 20,647 saman dari Jan-Ogos 2023 – JPJ N9

Kesalahan membabitkan cukai jalan dan perlindungan insurans serta lesen memandu telah mencatatkan jumlah saman paling tinggi, menurut Pengarah JPJ Negeri Sembilan, Hanif Yusabra Yusuf. Di mana, katanya, ketiga-tiga jenis kesalahan mengikut Seksyen 23 (1), Seksyen 90 (1) dan Seksyen 26 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 itu boleh dikenakan tindakan sita.

“Tindakan sita boleh dibuat mengikut Seksyen 64 (1) APJ 1987 yang mana pegawai JPJ boleh menyita kenderaan bagi tujuan mengenal pasti identiti pemandu, identiti kenderaan atau untuk memberhentikan sesuatu kesalahan daripada berterusan.

“Kenderaan yang disita JPJ boleh dituntut atau dilepaskan apabila identiti pemandu atau kenderaan dikenal pasti, kesalahan yang dilakukan diberhentikan atau dilepaskan oleh mahkamah,” katanya seperti dilaporkan Berita Harian.

Tambah beliau, operasi yang dijalankan pihaknya terhadap penunggang motosikal bukan bertujuan mencari kesalahan, sebaliknya mahu memberi kesedaran kepada golongan itu susulan peningkatan jumlah kemalangan maut terutama membabitkan ‘mat rempit’.

Tiada cukai jalan catat kesalahan tertinggi dengan 20,647 saman dari Jan-Ogos 2023 – JPJ N9

“Bagi tempoh Januari hingga Ogos tahun ini, sebanyak 61,310 saman dikeluarkan dengan cukai jalan mencatatkan jumlah kesalahan paling tinggi iaitu 20,647 saman diikuti lesen memandu (16,430) dengan motosikal mencatatkan jumlah saman paling tinggi (22,900).

“Dalam usaha meminimumkan kadar kemalangan dan kematian akibat nahas jalan raya di negara ini, JPJ akan terus mengukuhkan lagi usaha melalui strategi tindakan penguatkuasaan bagi mendidik masyarakat untuk sentiasa mematuhi peraturan,” katanya lagi.

Justeru, bagi mencapai objektif keseluruhan operasi ke arah meminimumkan kadar kemalangan dan kematian, JPJ selaras dengan usaha untuk mengubah sikap pengendali dan pemilik motosikal ketika di jalan raya memfokuskan kepada lapan kesalahan utama.

“Ia membabitkan langgar lampu merah, tidak memakai topi keledar, ubahsuai kenderaan, rempit, melawan arus, tiada lesen memandu, tiada cukai jalan, tiada perlindungan insurans dan kesalahan teknikal,” katanya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required