Sistem AP harus dikekalkan, mengekang lambakan EV yang tidak patuhi piawaian keselamatan – Zafrul

Sistem AP harus dikekalkan, mengekang lambakan EV yang tidak patuhi piawaian keselamatan – Zafrul

Sistem permit import (AP) untuk kereta perlu dikekalkan bagi memastikan keutamaan diberikan kepada industri tempatan dan pembangunan industri automotif seiring aspirasi Dasar Automotif Nasional 2020, kata Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

Menteri Perlaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) itu turut berkata ia juga bagi mengekang lambakan kenderaan import sepenuhnya (CBU) termasuk kenderaan elektrik (EV) yang tidak mematuhi piawaian keselamatan dan berbahaya kepada pengguna jalan raya.

Zafrul berkata demikian ketika sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri di Dewan Rakyat hari ini, laporan Bernama. Beliau menjawab soalan yang dikemukakan oleh Ahli Parlimen Kepong, Lim Lip Eng berhubung isu mengenai langkah kerajaan untuk tidak memansuhkan sistem AP, mengecualikan cukai termasuk duti eksais dan import terhadap semua jenis EV termasuk kenderaan komersil dan motosikal.

Sistem AP kembali menjadi perbualan sejak kebelakangan ini kerana Tesla diberi AP francais tanpa mempunyai rakan kongsi tempatan dengan pegangan saham bumiputera. Ini membolehkan syarikat EV milik Elon Musk mempraktikkan model perniagaan terus kepada pengguna, tiada peniaga, tiada rakan kongsinya di Malaysia.

Selain itu, Tesla menjadi pemohon pertama yang berjaya dalam program BEV Global Leaders anjuran MITI, yang disertakan dengan konsesi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required