Jangan suka hati tunggang e-skuter Beam, atau kenderaan mikromobiliti yang lain di jalanraya!

Jangan suka hati tunggang e-skuter Beam, atau kenderaan mikromobiliti yang lain di jalanraya!

Kalau di sekitar bandaraya Kuala Lumpur, mesti ramai yang perasan, penggunaan skuter elektrik (e-skuter) ada di mana-mana termasuk yang berwarna ungu ini yang dioperasikan oleh Beam. Memang ramai yang memilih untuk menggunakan e-skuter untuk ke mana-mana termasuk ke pusat membeli-belah. Tetapi tahukah anda penggunaan e-skuter yang termasuk di bawah kumpulan kenderaan mikromobiliti ini hanya boleh digunakan di tempat yang tertentu dan dibenarkan sahaja.

Namun kalau anda lihat video yang dikongsikan oleh @update11111 menerusi laman sosial X, kelihatan sepasang pelancong selamba menunggang e-skuter ini di Jalan Bukit Bintang, di celah-celah kesibukan jalan raya! Mungkin dia tak ambil tahu pun pasal undang-undang yang telah diwartakan untuk penggunaan PMA di Malaysia, tetapi tindakan sebegini memang mampu mengundang kecelakaan. Bukan setakat terhadap dirinya, bahkan kepada pengguna jalan raya yang lain.

Pada tahun 2022, Kementerian Pengangkutan (MOT) telah mengumumkan larangan penggunaan kenderaan mikromobiliti tertentu adalah di atas jalan menerusi pewartaan Kaedah-Kaedah Lalu Lintas Jalan (Larangan Penggunaan Kenderaan Mikromobiliti Tertentu) 2021 (“Kaedah Larangan”). Kenderaan mikromobiliti ini adalah merujuk kepada kenderaan yang menggunakan kuasa elektrik, enjin pembakaran dalaman, atau kuasa manusia, atau kuasa manusia yang digabungkan dengan mana-mana dua jenis kuasa yang disebutkan tadi, dengan kelajuan maksima 50 km/j. Ia termasuklah Moped, Personal Mobiliti Devices (PMD) termasuk skuter elektrik, kuasa enjin pembakaran dalaman ataupun kuasa manusia dan Personal Mobiliti Aids (PMA).

Antara contoh moped dan PMA yang diharamkan diguna di jalan raya adalah termasuk kerusi roda bermotor dan skuter mobiliti, manakala PMD pula ada termasuk kenderaan seperti e-Skuter, papan luncur, hoverboards dan skuter kaki.

Di mana penggunaan kenderaan mikromobiliti yang dilarang di atas jalan boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1978 iaitu kompaun sebanyak RM300, dan agensi yang akan menguatkuasakan perintah larangan itu adalah Jabatan Pengangkutan Jalan dan polis. Manakala jika melakukan kesalahan yang sama buat kali kedua dan seterusnya, boleh dikenakan kompaun sebanyak RM1,000 dan dipenjarakan selama tiga bulan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required