Pakar jangka penyasaran subsidi RON 95 mungkin bermula bulan ini, naik 30 sen kepada RM2.35

Pakar jangka penyasaran subsidi RON 95 mungkin bermula bulan ini, naik 30 sen kepada RM2.35

Bloomberg melaporkan bahawa kerajaan Malaysia mungkin akan membuat penyasaran subsidi bahan api petrol RON 95 pada bulan ini juga bagi membolehkan negara mencapai sasaran defisit yang telah ditetapkan.

Dalam laporan itu, Ketua Pakar Ekonomi Malaysia bagi pihak Citigroup Wei Zheng Kit menyatakan bahawa perbelanjaan fiskal Malaysia untuk lima bulan pertama 2024 sudahpun mencapai 53.9% dari sasaran tahunan yang telah ditetapkan, melebihi tahap perbelanjaan pada tempoh sama tahun lalu.

Dan bagi memenuhi sasaran defisit negara, beliau menjangkakan bahawa penyasaran subsidi bahan api petrol mungkin akan dilaksanakan seawal bulan ini.

Laporan ini juga menyatakan bahawa defisit belanjawan Malaysia kini ada 5% dari GDP tahun lalu, dan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mensasarkan untuk merendahkan aanga tersebut sehingga 4.3% dengan mengurangkan subsidi bagi menarik lebih banyak pelaburan ke dalam negara.

Pakar jangka penyasaran subsidi RON 95 mungkin bermula bulan ini, naik 30 sen kepada RM2.35

Tahun lalu, Malaysia memperuntukkan sekitar RM81 bilion untuk subsidi, dan sebahagian besarnya digunakan untuk subsidi bahan api bagi mengekalkan harga RON 95 pada RM2.05 seliter dan diesel pada RM2.15 seliter. Langkah merasionalisasikan subsidi untuk diesel sebelum ini dijangka boleh menjimatkan kerajaan sebanyak RM4 bilion setahun.

Citi menganggarkan kerajaan boleh menjimatkan tambahan RM3 bilion hingga RM4 bilion tahun ini jika kenaikan 30 sen seliter bagi RON 95 dilaksanakan bulan ini, menjadikan harga bahan api itu kepada RM2.35 seliter. Jangkaan ini mengandaikan kenaikan tersebut dibuat secara beransur-ansur kepada harga pasaran, dan bukan kenaikan harga secara drastik.

Walau bagaimanapun, ini hanyalah kiraan yang dilihat pada sisi ekonomi sahaja, manakala untuk realiti langkah ini turut perlu dinilai dari segi politik. Sesetengah penganalisis percaya pemotongan subsidi RON 95 hanya boleh dilakukan menjelang penghujung 2024.

Pakar jangka penyasaran subsidi RON 95 mungkin bermula bulan ini, naik 30 sen kepada RM2.35

Sebelum ini Anwar menyatakan bahawa tumpuan kerajaan sekarang adalah untuk memastikan kelancaran pelaksanaan subsidi diesel berikutan kenaikan harga 56% bulan lepas yang menimbulkan reaksi orang ramai. Beliau turut mengakui bahawa langkah untuk menghapuskan subsidi ini bukanlah mudah.

“Subsidi yang disasarkan sukar dilaksanakan. Jika anda bertanya kepada saya, kita sepatutnya melakukannya untuk RON 95 sejak dahulu lagi, tetapi ia bukan mudah,” katanya.

Sehingga kini masih lagi belum ada petanda jelas dari kerajaan sendiri untuk membyangkan bila penyasaran subsidi RON 95 ini akan dilaksanakan. Walau bagaimanapun baru-baru ini menteri ekonomi, Rafizi Ramli dilaporkan berkata kerajaan akan mengambil strategi sama untuk petrol RON 95, seperti diesel, di mana tiada notis awam awal dikeluarkan berkenaan keputusan untuk menarik balik subsidi menyeluruh sedia ada.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required