Subaru WRX Todoroki 2024 – terhad 10-unit, hanya manual 6-kelajuan, khas untuk New Zealand, RM170k

Subaru WRX Todoroki 2024 – terhad 10-unit, hanya manual 6-kelajuan, khas untuk New Zealand, RM170k

Sekali tengok, mungkin nampak macam Subaru dah hasilkan versi STI untuk WRX generasi baharu. Tapi tidak. Masih lagi belum ada WRX STI bagi model generasi VB tersebut, dan gambar yang anda lihat ini adalah model edisi terhad Subaru WRX Todoroki 2024 yang dihasilkan khas untuk pasaran New Zealand.

Hanya 10 unit WRX Todoroki ini dihasilkan, dan ia menerima peningkatan dari segi gaya dan juga prestasi berbanding WRX biasa. Pada bahagian luar, WRX Todoroki ini diberikan spoiler belakang ‘tiang gol’ dari STI yang membuatkan rupanya seperti sebuah WRX STI.

Subaru WRX Todoroki 2024 – terhad 10-unit, hanya manual 6-kelajuan, khas untuk New Zealand, RM170k

Model ini juga diberikan rim aloi 19-inci kemasan kelabu matte yang dibalut dengan tayar Bridgestone Potenza S007, lencana WRX berwarna hitam dan lencana Todoroki, serta hanya boleh dipilih dengan warna badan ikonik jentera rali Subaru iaitu WR Blue.

Versi edisi terhad ini masih dijana oleh enjin boxer FA24F 2.4 liter empat silinder berkuasa 271 hp dan tork maksima 350 Nm. Kesemua 10-unit WRX Todoroki ini diasaskan dari model asas WRX, dan ia hanya menampilkan pilihan kotak gear manual enam-kelajuan. Seperti biasa, kesemua kuasa berkenaan dihantar ke kesemua roda menerusi sistem Symmetrical All-Wheel Drive Subaru, serta dibantu dengan sistem Active Torque Vectoring.

Namun WRX Todoroki ini telah diberikan talaan semula pada stereng dan suspensi, serta menerima tingkat taraf brek dengan angkup enam-omboh di hadapan dan dua-omboh di belakang, kesemuanya dari Brembo. Manakala pada sebelah dalam, model istimewa ini menerima tempat duduk Recaro untuk bahagian hadapan.

Subaru WRX Todoroki ini dijual pada harga NZD64,990 atau sekitar RM170k. Pembeli yang membeli model ini turut akan menerima gegelang kunci memaparkan nombor produksi terhad (contohnya 1/10) yang datang dengan kotak simpanan seperti kotak barang kemas, dan juga seutas jam tangan STI yang dihasilkan sempena ulangtahun ke-30 WRX.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required