Pelaburan Hyundai di Kulim babitkan perkongsian strategik dengan Inokom, bina kilang pek bateri EV

Pelaburan Hyundai di Kulim babitkan perkongsian strategik dengan Inokom, bina kilang pek bateri EV

Semalam Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz mengumumkan bahawa Hyundai Motor bakal membina kilang pertamanya di Malaysia pada tahun depan menerusi pelaburan bernilai RM2.16 bilion. Menerusi laporan Bernama hari ini, Zafrul mendededahkan beberapa perincian lebih lanjut berkenaan pelaburan tersebut.

Menurut menteri berkenaan, pelaburan ini turut akan membabitkan usaha bagi mempertingkatkan kapasiti pemasangan kilang milik Inokom Corporation di Kulim yang buat masa sekarang memasang model-model pemasangan tempatan (CKD) Hyundai seperti SUV Santa Fe.

Selain itu Bernama juga melaporkan bahawa Zafrul menyebut pelaburan ini juga akan membabitkan operasi pemasangan tempatan untuk enam model baharu Hyundai termasuk model hibrid (HEV), dan juga sebuah kilang khas untuk memasang pek bateri EV juga akan diwujudkan di Kulim.

Zafrul menjelaskan bahawa ini merupakan pelaburan terbesar yang pernah dibuat oleh Hyundai di Malaysia dan ia akan dilaksanakan dalam masa enam tahun (2025-2030), seterusnya memberikan peluang pekerjaan bergaji besar pada rakyat tempatan.

Beliau mengumumkan perkara ini kepada media Malaysia yang mengikuti program lawatan rasmi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke Korea Selatan semalam dan mengadakan pertemuan tertutup bersama konglomerat Korea Selatan yang terdiri daripada syarikat Hyundai Motor dan OCI Holdings.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Mohd Farid Awaludin

Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

 
 

Add a comment

required

required