Di negara jiran, Indonesia, Yamaha memperkenalkan sebuah skuter baru yang dinamakan sebagai Gear Ultima Hybrid 125. Ia datang dalam dua versi, iaitu Hybrid yang asas dan Hybrid S, dengan harga masing-masing 19.99 juta rupiah (RM5,391) dan 21.5 juta rupiah (RM5,799).
Gear Ultima datang dengan rekaan serba baru yang berbeza berbanding Gear 125 dipanggil sebagai (Ego Gear di negara kita), dan rimnya dikecilkan menjadi 12 inci, dibalut tayar 110/70 di hadapan dan 110/70 di belakang. Lampu hadapan menggunakan unit LED.
Penggerak yang digunakan pada Gear Ultima ini adalah sama seperti Grand Filano Hybrid, iaitu enjin satu silinder 125 cc Bluecore suntikan bahan api, SOHC, mampu menghasilkan kuasa 8.3 hp pada 6,500 rpm dan tork 10.6 Nm pada 4,500 rpm.
Nama Hybrid itu digunakan kerana model ini datang dengan sistem Electric Power Assist Start, yang dapat memberikan bantuan sewaktu pecutan awal dan berguna terutamanya di kawasan berbukit. Bagi varian S, cirinya ditambah lagi dengan sistem Start & Stop, serta meter digital yang boleh disambung kepada telefon melalui aplikasi Y-Connect.
Sebagai sebuah skuter, Gear Ultima menyediakan pelbagai kemudahan termasuk ruang simpanan bawah tempat duduk 18.6 liter, tangki bahan api 5.1 liter, cangkuk barangan, soket USB serta poket barangan di bawah pemegang. Berat keseluruhannya adalah 95 kg.
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.