Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) hari ini telah melancarkan sebuah skuter baru untuk pasaran Malaysia, iaitu Ego Gear. Ia dijual pada harga RM5,418.62 tidak termasuk insurans, dalam pilihan tiga warna iaitu perak, merah dan biru. Setiap pembelian diberikan jaminan dua tahun atau 20,000 km dan kunci cakera brek percuma.

Ego Gear dipacu oleh enjin satu silinder suntikan bahan api, SOHC 125 cc, bersama padanan transmisi automatik, untuk menghasilkan kuasa 9.4 hp pada 8,000 rpm dan 9.6 Nm tork pada 5,500 rpm. Menambah lagi kecekapan penggunaan bahan apinya, enjin ini didatangkan bersama sistem Start and Stop yang menggunakan Smart Motor Generator (enjin mati apabila berhenti dan hidup semula apabila pendikit dipulas).

Walaupun adalah sebuah skuter kecil, Ego Gear didatangkan dengan lampu hadapan jenis LED, lampu kecemasan serta soket pengecas USB yang mudah diakses untuk kemudahan pengguna. Panel meter pula masih menggunakan unit analog biasa.

Sistem brek skuter ini menggunakan gabungan unit cakera di hadapan dan dram di belakang, sementara suspensi pula terdiri daripada fork teleskopik di hadapan dan satu penyerap hentak di belakang. Rim bersaiz 14 inci dan dibalut tayar 70/90 di hadapan dan 90/80 di belakang.

Perincian lain Ego Gear adalah termasuk tangki bahan api 4.2 liter, berat 95 kg dan tinggi tempat duduk 750 mm. Model ini menggantikan Ego Solariz di dalam pasaran sementara Ego Avantiz pula masih akan dijual (harga RM4.9k).