Yamaha Avantiz, yang kini sudah berada dalam pasaran hampir lima tahun sekali lagi diberikan penampilan baru, yang terdiri daripada tiga warna iaitu biru, merah dan hijau. Harga cadangan yang dikeluarkan oleh Hong Leong Yamaha Motor (HLYM) adalah RM4,873.31, dikira sekali dengan pengecualian duti eksais, dan tidak termasuk insurans.

Perincian lain motosikal ini masih lagi sama seperti sebelum ini, termasuk enjin, iaitu unit BlueCore satu silinder 125 cc berpenyejukan udara, dengan sistem suntikan bahan api elektronik (EFI), dan mampu menghasilkan kuasa sebanyak 9.4 hp pada 8,000 rpm dan 9.6 Nm tork pada 5,500 rpm.

Transmisi yang digunakan adalah jenis automatik tali sawat V, dan ia menyediakan tangki bahan api berkapasiti 4.2 liter. Di bawah tempat duduk skuter ini, terdapat ruang simpanan 14 liter, dan bahagian hadapannya menggunakan lampu utama jenis LED yang lebih terang.

Rim pada model ini adalah bersaiz 14 inci dan di hadapannya terdapat fork teleskopik, brek cakera dan tayar 70/90, manakala di belakang menggunakan satu penyerap hentak, brek jenis dram dan tayar 90/80. Berat keseluruhan adalah 96 kg.

Setiap pembelian Yamaha Avantiz 125 akan diberi dengan jaminan selama dua tahun atau 20,000 km, dan model penampilan baru ini akan boleh didapati di kedai pengedar Yamaha bermula bulan ini.