New Perodua MPV coming by end 2009

toyota-passo-sette-17

Perodua LogoUPDATE: The new Toyota MPV that the Perodua MPV will be based on has been unveiled! Click the linked text to find out how the new MPV looks like as well as its dimensions and specifications.

An interview with Perodua managing director Datuk Hafiz Syed Abu Bakar in The Edge Weekly has revealed some plans about Perodua this year. For one, Perodua will be undergoing a rebranding sometime in the middle of the year, which will coincide with the launch of the new Perodua Kembara. The rebranding exercise will also give Perodua a new logo, which will be more of a restyled evolution of the current one rather than something new.

The new Perodua Kembara will come with a 1.5 litre engine (likely the 3SZ-VE) and will have four-wheel drive. It will not be assembled locally by Perodua but will be a CBU import from Japan. It will be a low volume product, and the expected price tag is likely to be more than the Toyota Rush because of its higher specs (the 4WD drivetrain) and Japan sourcing. It will be targetted at the urban, upper-middle income group. Expect the new Perodua Kembara to be based on the short wheel base Daihatsu Terios with a May 2008 launch date.

Another surprise revealed in the article is Perodua’s plans for 2009. Perodua will launch a new three row 6-seater MPV by the end of 2009. Datuk Hafiz likened it to a Toyota Wish, but a smaller version. I wonder what could this be based on. Can’t really think of any compact 6-seaters from Daihatsu/Toyota other than the Daihatsu Gran Max, but that’s more of a Rusa-like van. (UPDATE: The Perodua MPV codenamed D46T will be based on the Toyota Passo Sette!)

Xinhua News Agency reported on the 5th of March 2008 that Toyota and Daihatsu is developing a new MPV in Indonesia. The MPV is set to be launched in 2009. This model is could be the one that the new 2009 Perodua MPV will be based on.

Anyway whatever it is, it’s something to look forward to next year. 2009 seems to be the year of the MPVs.

After dabbling for years in the IT industry, Paul Tan initially began this site as a general blog covering various topics of personal interest. With an increasing number of readers paying rapt attention to the motoring stories, one thing led to another and the rest, as they say, is history.

• Cyberkayu (Member) on Mar 24, 2008 at 6:15 pm

huh
    wanna compete wif proton mpv?
    go copy toyota alphard la~~
    copy cat

• nanashisan (Member) on Mar 24, 2008 at 7:14 pm

just as expected for new kembara to be CBU due to low volume production. if it is more than toyota price rush, it will be priced at sub rm100k. thats a lot. summore, japan spec will be full spec like auto climate control, more safety features, higher quality and JDM looks summore.

• kakilubuk (Member) on Mar 24, 2008 at 7:14 pm

Can’t wait to view it all. However! I’ve decided to book Mitsubishi Triton. Cheaper than Rush.

• MyviKiller (Member) on Mar 24, 2008 at 7:17 pm

2009 will be an excititng year, lets see the market’s reaction towards the new MPVs (Proton and Perodua). I think Proton won’t lose out to Perodua this time, especially under Syed Tahir’s control.

Eh Perodua, too afraid of Proton now ah? LOL…

• MyviKiller (Member) on Mar 24, 2008 at 7:22 pm

Time will tell who’s the winner. Hahahaha.

Anyway, jokes apart, Congrats to the Perodua marketing team.

• freeze (Member) on Mar 24, 2008 at 7:32 pm

So now Perodua is becoming a a importer??? Just like Naza?

• MisterBenjo (Member) on Mar 24, 2008 at 8:19 pm

It will not be assembled locally by Perodua but will be a CBU import from Japan.

—————————————————————

Toyota invading everyone…………………yeah a toyota in the name of national car.

• torishimeyakuin (Member) on Mar 24, 2008 at 8:39 pm

Small version Wish? I don’t think so.
    I heard that it will be based on Toyota Sienta. Not my type though…
    http://toyota.jp/sienta/index.html

• sxe10r (Member) on Mar 24, 2008 at 8:52 pm

what the Fxxx .. the only dream 4×4 local assemble become import from jpn … P2 tutup la ~ the sell will suck like rush ~

• herman (Member) on Mar 24, 2008 at 8:56 pm

Kembara priced higher than a Toyota Rush? RM90-100k? I think it will not do well especially badged as a Perodua Kembara! This is TWICE the initial selling price of the 1st gen Kembara… As for the MPV in 2009 I hope they intend to price it competitively.. lower than Avanza maybe? Or are they planning to fill in the spot that’s going to be vacated once they stop production of Avanza?

• faizfadil (Member) on Mar 24, 2008 at 9:09 pm

hahahaha…. what’s proton going 2 do now?????? kembara with a price higher than a toyota ruch????? wow…. should b interesting…..

• naikmotoje (Member) on Mar 24, 2008 at 9:45 pm

the battle continues… haha

• bmpower (Member) on Mar 24, 2008 at 9:58 pm

hehe.. not this time p2..

• tokmoh (Member) on Mar 24, 2008 at 10:19 pm

Wow, kembara to b more expensive than the ridiculously-priced and pretty-much-pointless rush? That’s gonna be rare, I’d expect more rare than the Nissan Teana.

Wow, back in 2005, I remember chatting with my ex-neighbor (she’s working with Perodua, but ironically drives a 2nd-hand Ford 0.o), congratulating Myvi’s success and asking her what’s Perodua’s future plan. She did mention they’re planning a baby wish, and now I see what she’s talking abt.

This is going to be interesting. My bet’s on Proton MPV though, wahahaha. I’m scared of riding my fren’s Viva especially when it corners (and it’s thinner-than-my-Saga’s door), can’t imagine it (the way it corners) in an MPV :S

Proton, make an MPV that’ll make ppl WANT to buy it, not bcuz ppl HAVE to buy it!! Lotus handling and (maybe) Campro CPS force-induced ftw!!

• IsaacVky (Member) on Mar 24, 2008 at 11:07 pm

Which sohai will go buy this 100k kembara

• mystvearn (Member) on Mar 24, 2008 at 11:13 pm

If 100k kembara MPV=200K European MPV all sohai will buy it.

I know how the logo is going to be. They will just remove the green and red colours and make the logo like toyota-ish.

• freeze (Member) on Mar 24, 2008 at 11:15 pm

Its like buying a BMW, an putting Proton Waja badging.
    I’m sure people will buy it, may end up like Alphard. Everywhere i go i see this big beast. Surely they will get the sales target, everytime we think it cant sell, they always prove us wrong.

• MaverickNeo (Member) on Mar 24, 2008 at 11:19 pm

Turbocharged Campro CPS?! w00t! Some imagination u got there, tokmoh. Lolz..I’m more interested in the Kembara, I drive one now. But don’t plan on changing anytime soon with the price like that..lolz.

• engtaokia (Member) on Mar 24, 2008 at 11:33 pm

1) what is the point perodua become national car manufacturer if themself import cars from japan? later kak pidah tell produa “mau bawak masuk new kembara kena ada AP…ehh?opps?…i forget she baru kena goreng sotong :p
    2) now, hw many ppl from urban area will brough their 4×4 kembara going offroad?climb genting kah?

• BW (Member) on Mar 25, 2008 at 12:05 am

wah produa and proton really wanna compete eh?

• mitlanevo (Member) on Mar 25, 2008 at 12:17 am

faster faster, I can’t wait any longer!!

• king (Member) on Mar 25, 2008 at 2:03 am

herman said,
    March 24, 2008 @ 8:56 pm

Kembara priced higher than a Toyota Rush? RM90-100k? I think it will not do well especially badged as a Perodua Kembara!

_____

now this will be a test to see whether a japan CBU with perodua badge or a indon CBU with toyota badge will do better. even though the CBU kembara will be higher spec and better quality, i bet the toyota rush will outsell the kembara at least 10 to 1…..due to the badge alone.

• raybrig85 (Member) on Mar 25, 2008 at 7:33 am

freeze..

ure rite…mabe they have their sales target…i think next kembara will do ok…mabe can compete with the rush….coz u gt a hi spec and better quality frm japan…ppl will think twice which they want to buy…rush or kembara eventho it is perodua…hhmmm…dats interesting…

abt the mpv…it is interesting…cant wait to c it…proton n perodua war…

• normaluser (Member) on Mar 25, 2008 at 8:03 am

It looks like both Proton & Perodua are using Toyota Wish as the benchmark for making an all-round good looking MPV. The Wish is already compact enough for a midi MPV, can’t imagine it being shrinked to a smaller size.

I can’t understand why Perodua should import the Rush in CBU form and price it within a range which is very unacceptable (some more its short wheelbase version). Now, it has become like Naza, importer, re-badger & profit-teer!

Some more, this is not a wise strategy, since they’re intending to venture into a different market segment (MPV) and compete head-to head with Proton. Economically speaking, it will reduce the players slice of the pie share, hence making it hard to achieve the economics of scale (except for exporting). Socially speaking, it may promote healthy competition (price wars). However, I think Perodua should maintain producing basic compact cars for the masses and focuses on the export market. Very sad to see that Toyota & Daihatsu are more eager to ramp up the production in Thailand & Indon instead.

Our small 500K per annum auto market does not accomodate 2 national cars eyeing for the same product & target market. Wake up Perodua! Focus on core competencies and the export market.

• 4G63T DSM (Member) on Mar 25, 2008 at 8:51 am

Well Perodua thinks the pie is still big enough….but not big enough to build the Kembara here.

Mini SUVs are pointless vehicles and the Kempara is no exception, paying this much and for a CBU is odd…to say the least.

As I mentioned last post on that Mazda/Proton MPV photochop, Perodua has something proton doesn’t. Fast time to market products. They can react to market changes very quickly. If the MPV market is as competitive here, I have a feeling that Perodua will do well if their new MPV(s) is priced well, since they have a hugh stable of cars to pick from.

My guess would put the Perodua MPV could be sized something between the Avanza and the Grand Livina….and be priced near the 60-70k level. This would put it in a sweet spot, possibly to take over from the Avanza…since it doesn’t make sense for Toyota to have 2 vehicles canabilizing each other.

This will definately steal some of Proton’s thunder. Only leaves to be seen how Proton will price their new MPV.

• xstan (Member) on Mar 25, 2008 at 9:09 am

HHHmmmm…initially I visited a client of mine who just secured to fabricate toolings & parts for machinery uses to assembly Perodua MPV. I corrected him is Kembara but then his contract code is MPV. So its true after all. Well thats good…

• mukhri88 (Member) on Mar 25, 2008 at 9:23 am

Kembara for upper middle income eh? Well folks, say goodbye to your fun and affordable off-road weekends!

• King Samurai (Member) on Mar 25, 2008 at 9:30 am

This is what we call ‘globalization’. By 2010 no more import tax to be imposed in this region. All auto manufacturer is gearing for that now!! Toyota & its subsidiaries (including Daihatsu & Perodua) in this region already made their moves and 2009 will be the kick start year. According to Xinxua News Agency article Daihatsu in Indon will be focusing on MPV & pickup trucks. May be Malaysia shall focus on the passenger car segment. Just look at Toyota, recently their higher end model like Camry & Altis are from Thailand…Heard that Honda also planning the same..All new small MPV below 2.0L made in Indon to be supplied to all SEA region..even to OZ & new zealand. Next year will be exciting year to see a lot of movement in our auto industry. The question is..will it benefit the rakyat??Hell NO!!…new excise tax egime will be implemented and car price shall remain the same…another round of NAP will create another turmoil in the industry.

• mukhri88 (Member) on Mar 25, 2008 at 1:00 pm

But with new bosses at the helm, who knows if PM let them run free n wild:) The rakyat is upset of price hikes so I guess they’ll try their best to keep prices down or even lower existing prices of goods under AFTA.

This might benefit us as rakyat.

• tokmoh (Member) on Mar 25, 2008 at 4:26 pm

@MaverickNeo

It’s not my imagination, it’s been told by si-fu. It’s unconfirmed, bt it’s under testing. And I oso nt sure whether it’s turbo or super charged, but it’s force-induced. Who knows, mayb last minute they decided not to n just settle wit Campro CPS n/a, we’ll hv to wait n see….

• hyundai (Member) on Mar 25, 2008 at 4:48 pm

Perodua is so ignorant… If it is more expensive than Rush than it will surely be beaten by the Nissan Livina and Suzuki SX4! Juz wait to die…

• mukhri88 (Member) on Mar 25, 2008 at 5:09 pm

Perodua’s accountants will ask marketing on product viability, can sell or not. Marketing will conduct market research, results send to bosses. Malaysians say HELL, YEAH!, can and will buy CBU Kembara at that price. So, Perodua MD make statement la to the press… That’s how it works, innit?

Did Perodua’s marketing people ask you? Guess not.. Die first before asking motorheads. ahaks..

• topgunthang (Member) on Mar 25, 2008 at 5:32 pm

i was hoping peroduo put out a crv competing car at 90-100k. that would be nice.

• darkwizard (Member) on Mar 25, 2008 at 8:05 pm

With that high price, better buy a Gray import Mid size or Full size SUV for offroad use.

• Javanese (Member) on Mar 25, 2008 at 10:54 pm

If he means a small MPV that look like the Wish… it could be a Toyota Ractis or an extended version of the Ractis. Either way it has to be the ractis because it’s the closest small MPV lookalike thing that toyota to have that looks like a Wish.

• want_diy (Member) on Mar 25, 2008 at 11:08 pm

I oso don’t understand perodua pricing n management planning…~~~…so risky…

• tokmoh (Member) on Mar 25, 2008 at 11:08 pm

mukhri88

HELL YEAH, they didn’t ask me, wakakak. Or mayb they asked vaguely like: “we wanna make Kembara replacement, it’ll be better than before cuz it’s newer, do u agree?” then if ppl ask, they’ll say “we dunno details yet (liar), bt we know it’s newer n thus improved (in terms of making profit), so do u agree?”

• azrai (Member) on Mar 26, 2008 at 6:52 am

CBU Kembara? Wake-up make friend. This is another NAZA in the make actually. Even NAZA is CKD. Maybe Perodua got more AP’s which Kak Fidah didn’t gave them before. Look like Proton MPV project give a wake-up call for Perodua. More competition, more choices, more to save with MPV price war after this. Syabas Malaysia.

• sxe10r (Member) on Mar 26, 2008 at 8:44 am

Saga already cut off Viva , Persona also kick down myvi ?? Kembara will close off P2 ???

• razor_clawzz (Member) on Mar 26, 2008 at 9:35 am

If the Terios will be more expensive than the Rush, it will be considered extremely expensive because the Terios is so much smaller!

• MyviKiller (Member) on Mar 26, 2008 at 12:42 pm

want_diy said,
    March 25, 2008 @ 11:08 pm

I oso don’t understand perodua pricing n management planning…~~~…so risky…
    —————————————————————-

The riskier the better what…

• BanyakMasukWorkshop (Member) on Mar 26, 2008 at 2:00 pm

whats even more strange, is how can a “national car” import in a car from overseas in CBU form, rebadge it, and sell at “perodua” prices? how will they achieve the 30-40% local content percentage to qualify as a national car?

are they doing a naza as well?

• tokmoh (Member) on Mar 26, 2008 at 3:39 pm

@myvikiller

The riskier the better…….you mean as in making profit?

I suppose P2 dares to do so cuz they now hv the branding power. They confidence our market thinks of them as the Msian Toyota, which has gud reliability n gud 2nd hand value.

• zzua (Member) on Mar 27, 2008 at 11:20 am

malaysians are motorheads..
    don’t play2..

• king (Member) on Mar 28, 2008 at 12:59 am

BanyakMasukWorkshop said,
    March 26, 2008 @ 2:00 pm

whats even more strange, is how can a “national car” import in a car from overseas in CBU form, rebadge it, and sell at “perodua” prices? how will they achieve the 30-40% local content percentage to qualify as a national car?

are they doing a naza as well?

_____

since when p2 is national car? they are jap car now

• wflo128 (Member) on Mar 28, 2008 at 11:04 am

only sohai perodua sell the car to sohai end user only…. very SOHAI……

• aenz81 (Member) on Apr 23, 2008 at 1:47 pm

Now perodua also produce MPV…. if Datuk Hafiz say likened it to a Toyota Wish, but a smaller version… maybe they wanna rebadge Toyota Avanza as their new MPV… as i know, Avanza was assemble at perodua factory. And from recourse that i can trust… Avanza actually is designed and engineered by Daihatsu. That why we can see that avanza was the only mini MPV that produce by Toyota.

• fozi (Member) on Apr 30, 2008 at 11:23 am

if the price of d nautica @ 90K – 100K….i personally will go for kia sportage……

• temakol (Member) on May 03, 2008 at 11:11 pm

Ni bukan MPV la….kan gov dah set MPV is 7 seater vehicles. Ni nampak gaya 5 seats jer….

• LordSatan (Member) on May 25, 2008 at 11:39 pm

i bet this will be exactly look alike Avanza

• aenz81 (Member) on Jun 05, 2008 at 10:16 pm

LordSatan said,
    May 25, 2008 @ 11:39 pm

i bet this will be exactly look alike Avanza

———————————————————–
    If new perodua mpv rebadge Daihatsu Xenia as their new mpv…. of course it’s will look like avanza LordSatan.

————————————————————
    fozi said,
    April 30, 2008 @ 11:23 am

if the price of d nautica @ 90K – 100K….i personally will go for kia sportage……
    ————————————————————–
    Fozi… rm88k, better u get Toyota Rush insteed perodua NaughtyCar (Nautica)…. Rush wheelbase is longer than Nautica… Rush (7seaters), Nautica (5seaters)… kia sportage looks is out of dated…

• czlee88 (Member) on Sep 10, 2008 at 3:25 pm

perodua wish
    perodua alphard
    perodua estima

• Ghostfreak Syaqi (Member) on Dec 12, 2008 at 11:40 am

Noneed la i want The Proton MPV and Perodua MPV big then Wish Livina Caldina Hilux Fortuner and Toyota Hiace—–>the van

• jacklim31 on Mar 24, 2009 at 6:36 pm

lolz….

perodua car mostly better than proton 1…

quality confirm..

can't wait 2 c…

exora look.. suck.

• gal_consider_MPV? on Apr 01, 2009 at 10:36 pm

What is the price like ? and how much is Proton Exora too ? Anyone can let me know pls…..

• carman on Apr 14, 2009 at 6:28 am

buy perodua..

• ArD501 on Apr 19, 2009 at 8:05 am

[quote comment="223857"]lolz….

perodua car mostly better than proton 1…

quality confirm..

can't wait 2 c…

exora look.. suck.[/quote]

dh keta asl toyota tntula kualiti dh ok..

tu pn xtau ka..

kritik je yg ko tau!!!

• so the price for p2 mpv only rm5X,xxx only ma worth it what…next year tanto body will revised….huhuhu

• the front view looks like vios,,

• syed ahmad on Apr 24, 2009 at 7:40 am

buy P2 better MPV, don't buy proton. quality is P2 better, japanese car.

so we r wait P2 coming… sure buy P2.

• perodua tidak boleh diiktiraf sebagai syarikat kereta nasional. semua model diambil daripada model daihatsu dan toyota. tak ada inisiatif langsung. mereka hanya pemasang dan pemasar kereta jepun saja. kerajaan pun tak ambil kisah hal ini. betul kata dr M tu.

• malado on Apr 24, 2009 at 10:30 pm

hmm…yes perodua tak ada inisiatif..hmm..aku peduli apa..

janji perodua MPV cunn..quality..murah pada rexona …hmm…

size compact sure easy to drive..parking, cilok, cute/tak la nampak gedabak jeee, engine vios…1200 kg…cun nye kerb weigth..suit will my drive skill, even my mivy 1.3 sxi..power climb karak highway….for perodua satey of course lots lots easy climb karak high way…

ala semua new buyer exora ni cakap, patriotik laa, beli barangan malaysia laa, semuanya sebab exora murah…cuba bayang kan kalau honda murah dari exora, tada sapa pandang, mana pi patriotik tu.. kalau nak patriotik takkan setakat beli exora je kot…hapa laa…

merdeka day tahun lepas buyer2 ni mana ada pasang bendera punn..

hmm..OPpp OUT OF TOPIC…TERLEBIH SUDAH…I`M SORRY…

• muhd budin on Apr 26, 2009 at 12:13 am

jgn r marah..dont be angry

as what i know

perodua..

daihatsu control perodua bcoz daihatsu is shareholder..

then daihatsu is under TOYOTA

so…no wonder r kalau design lebeh Toyota alike..rite?

am i right?

anyway..best try perodua

i support u

• malado on Apr 27, 2009 at 6:13 pm

muhd budin …

hmm..you good….you make me cool..

your a good man ..suit to make new friend……

:)

• good job! cant wait to view it!

• kenoi on Apr 29, 2009 at 12:13 am

anyway perodua not our national car anymore…daihatsu now is 100% shareholder…now lu pikir la sindri!!!!

• malado on Apr 29, 2009 at 6:04 pm

…LU PIKIR LA SENDIRI…

poket sendiri…SHAREHOLDER….haaa haaa…

national car, national tv, national washing machine, national peti sejuk, national bla bla..you all use barangan malaysia…

sure not..of course not, SONY LA, NOKIA LA, bla bla….

EXORA je hang gatai2 nak bangga natonal product….

beli la exora….exora kan syantekkkkkkk

if you all buy p2 mpv…at the end…so long waiting list…

so please dont buy p2

hmmm….

this strategy to get mpv P2 fast..hehehh…syyy keep secret…

wow P1 EXORA realy realy perfects…….Go for it…dont turn back…

nanti ada hantu….JANGAN PANDANG BELAKANG…nanti terkehel lehaq…

• Fulus on Apr 29, 2009 at 7:56 pm

1.5 cc boleh tarik ka body tu……????????????????

• this was marketin in japan as passo sette.. and targetted housewives..
    u can watch the video here and here…
    http://www.youtube.com/watch?v=YBGRbETIWNY
    http://www.youtube.com/watch?v=It0A89zaKsQ

apaprently it was not very popular there..

• yes

perodua more like NAZA

cause , it's under toyota and daihatsu company

• kenoi on Apr 30, 2009 at 5:54 pm

mcm myvi tambah lagi 2 seater blakang pastu jd MPV…..

• michael wong on May 01, 2009 at 9:04 am

PRODUA MPV

– what is the size?

– what is the price?

PROTON EXORA MPV

– what is the size?

– what is the price?

Let see to the both size and the price difference? Are the both national car

think of the malaysian citizen affortable? They start with that price that the malaysian citizen accept evendore the malaysian try hard to pay for the medium type of the product. This happen and coz the national car company

cant lower down the new product vs the old product prices. No point to comment too much for no change polisy. Please mature ur mind to all the malaysian! Show them b4 they step us.

• michael wong on May 01, 2009 at 9:19 am

Produa new MPV interior is much better than proton exora alot.

Produa have their own proud steering design but how bout the

proton exora steering design? Is honda copy proton steering design

or proton copy honda steering design? What is proton steering design trade mark? I dont think so they have it, they only have copy in mind.

Go and see the copy really look like fault plastic steering from proton exora.

Cin cai cin cai sudah lah, janji ada stearing utk d pusing!

How bout proton exora 3rd row seat? It look better than produa new mpv 3rd row seat. Proddua 3rd row seat look like a platewood stick on the bracket. Cin cai cin cai sudah boleh lah, kerna ia murah mah!

• perodua fan on May 09, 2009 at 7:05 am

P2 IS ALWAYS BETTER COMPARED TO PROTON!

• perodua fan on May 09, 2009 at 7:07 am

I WISH GOOD LUCK TO PERODUA NEW MPV!!!!!

• isidah on May 13, 2009 at 6:00 am

BOLEH TAHAN JUGAK

MCM VIVA DIPANJANGKAN SIKIT

BERAPA HP?

• welcome p2…

Well again…Malaysian, if u all want a good quality, a good design, a good performance but really cheepppppp…MPV, this is the answer to it. Yes we all must support to our national product but if their is a choice to make a good decision and comparisation, u got it…so for all MPV's lover and fans, wait untill this model officially lounch and we will see the battle of the MPV's. Which is good and ideal for the value of our money.

• elvin on May 26, 2009 at 4:13 am

buying a malaysian make vehicle are expensive than import car.why malaysian make car want to sell so expensive?

• yongrisha on Jun 02, 2009 at 5:46 pm

tak sabar nak tggu mpv p2..nov br launching.. paper BH ada kuar gambar…

• fateh on Jun 09, 2009 at 12:43 am

shame on you perodua. just copy the toyota and daihatsu then claim national car. you are no better than naza/inokom actually. why don't you drop the 'national' status and compete freely if you are really good.

• think wan to book an exora…but wonder this P2 better than exora..anyone can tell me which one is better n the price also.thx….

• eeeman85 on Jun 10, 2009 at 9:24 pm

aparak..

• eeeman85 on Jun 10, 2009 at 9:25 pm

ko tau cakap perodua baguih… aku keje pusat servis perodua dah tau sangat problem die… tapi senyap2 je tak bagi tau costomer… ko beli ko dapat lah…

• Cicak on Jun 11, 2009 at 5:16 pm

Perodua Myvi Mpv 'BURUK' laaa..

Tak cantik langsung..

Macam bontot ikan toman…

Boleh muat ke 7 orang,cam tambah bangku buluh je….

Sapelah yang nak beli..

Sapelah yang reka bentuk tu..

Cam la kehabisan idea..

Pigila….

• Cicak on Jun 11, 2009 at 5:22 pm

mpv myvi cm ikan toman bakar..buruk,xcantik,gemuk je aku tngk…klau cc 2.0 xpe gak..bek ambik exora…

• alam.manda on Jun 12, 2009 at 4:47 am

biarlah apa yg nk dkatakn,janji ada pengeluaran dr TANAH AIR sdiri.ini x,asyik nk beli yg bjenama.sokongla industri sdiri,beb.bsyukur dbumi sdiri.amin.

• alam.manda on Jun 12, 2009 at 4:51 am

cuma satu je yg aku x puas hati dgn PERODUA nie,alat gantinya…amatlah mcekik darah.timing belt pun sampai rm350.x termasuk belting aircond n yg lain2.kata nk mbantu rakyat sdiri.baik ganti kat lain.

• Tin Melo on Jun 13, 2009 at 4:22 am

Dah try daki genting ke? 1.5 ooi, jangan under power sudah! Minyak macam mana?

• aduyaii avanza pon 1.5 juga. 1.3 pon der xder mslah pon. enjin lebih kurang same jek daihatsu n toyota. pape pon come on perdua

• love- proton on Jun 20, 2009 at 6:58 am

perodua fxxx!!!cuma pandai copy shj!!langsung tak malu…..harga pun mahal jika banding dengan proton…perodua mpv????!!!!u wait n die lo!!!

• Anbemuruga on Jun 21, 2009 at 6:06 pm

If it's true that is the photo of the new Perodua MPV that will be launched, that car is called Toyota Passo Sette in Japan..

• Elvis on Jun 23, 2009 at 11:14 am

To set the record right, Toyota MPV was way ahead of Proton MPV, so Perodua MPV is nothing more than copy machine process paying royalty fee to Toyota. I heard so much problem with new Proton MPV that i think Proton will be doomed eventually. You buy Proton MPV for at least 1 year of minimum problem. Then eventually, problems after problems will crop up. Typical of Proton cars….Let's face it, better sell Proton now rather that wait for it to go bankrupt….just look at GM and Chrsyler…producing inferior cars for years…..only to survive all these years due to government involvement…same thing with Proton….

• are they sure this perodua MVP launch out at September? I heard people say December ar..

• tamjali on Jun 26, 2009 at 6:00 pm

salam,

most potential buyer of this two mpv is person/couple who get' ok la…'/ 'ngam-ngam' monthly income (if not they surely will buy wish, alphard an bla bla bla). This mpv definitely become main transportation for a person or a couple, go and back to office every day, with few family trip a month. Imagine to drag something heavy empty 'thing' 5-6 days a week. both the quality and power almost the same, the the main thing is the wind drag and the weight of the car it self. totally will effect the FC. p2 lighter, p1 heavier, then make your own choice. depreciation is another thing, resale value?

• Elvis on Jun 26, 2009 at 8:44 pm

i think Proton MPV has no resale value. We all know by now, Perodua MPV is nothing more that 'cipak' from Toyota. So you can take body parts from Toyota and put back to Perodua MPV. Plug and Play, so easy and fun too. You name it, even engine from toyota also can plug and play. Proton used to be in this, but since Waja, no more plug and play. So no resale value for Proton.

• pirated car on Jun 26, 2009 at 11:27 pm

Another imported car from Japan with just change the Logo from Toyota to Perodua and subsequently, claim it as Malaysian Car…What a shame…This is Malaysia

• Shameful on Jun 26, 2009 at 11:37 pm

Ya, i strongly agreed with Pirated Car. Shamful about Perodua

• pirat on Jun 26, 2009 at 11:41 pm

Malaysia Boleh : Tukar logo dan jual barang Jepun sebagai barang buatan Malaysia…Malaysia Boleh…

• Peniaga-peniaga Tempatan boleh tukar logo "sony" kepada "soony". Tukar Panasonic kepada Penasonic. Tukar coka-cola kepada cola-coka dan sebagainya sebagai barang buatan Malaysia. Malaysia Boleh..Malaysia Polek

• Elvis on Jun 27, 2009 at 9:34 am

Proton produced cars with more and more problems and its CEO keep saying quality has improved. Many hardcore Proton buyers already convert to Perodua. There's still a small number of hardcore fans who never bought Proton saying DIE PERODUA DIE but never actually realised that Proton has been cheating buyers for years and hardcore buyers finally fedup with Proton PROMISES. Proton engine Campro are so inferior that not many realised that many important engine parts are not put into final production. Even halfcut companies are doing brink business because owners are converting Campro engine for Mivec engine. Problem after problem have made many owners of Waja and Persona converting their engine to Mivec transverse. This rarely happen to Perodua cars owners. To hardcore fans of Proton, i have advise to you. Please, if you love local cars, you would know that we want the best for our Proton but Proton alway lets us down many times. Proton should realise that only partnering with Mitshubishi can they become once more Proton that we all can be proud of. Dont be ashame of having foreign partner, you should be ashame of having local partners that cheat you buyers. Dont think that we dont know about you vendor friends and VVIP sleeping partners which makes Mitshubishi left.

• michael wong on Jun 27, 2009 at 11:06 am

We malaysian support kereta buatan malaysia/ kereta tiruan buatan malaysia, siapa support kita kurangkan harga kereta buatan malaysia???

Si A masuk sikit, si B masuk sikit & si C masuk sikit = harga kereta tingi. (malaysian jadi mangsa bodoh).

Kedai sport rim jual rim 'A' 13" + tayar sime = RM1200

Kereta nasional tukar sport rim 'A' 13" + tayar sime = RM 2200

* jadi rm 1000 sport rim masuk kocek siapa? Itu cuma sport rim, accesori lain pula macam mana? Fikir sendiri lah rakyat yg di tipu mereka? *

Kita sanggup pakai melalui loan hinga kereta tu buruk, tp ada orng ingt tk betapa susah juga kita tanggung bulan utk kereta nasional hinga 9 tahun?

• whatever on Jul 01, 2009 at 5:50 pm

sampai ble nk meniru keta orang lain…keta dah la buruk…pastu lagi mau tiru….

• whatever on Jul 01, 2009 at 5:54 pm

Proton nk keluar kan MPV kaw pun nk bersaing juga ke, agak2 la…seats belakang skali asal mcm katil doe…

• gua punye makcik on Jul 02, 2009 at 4:07 am

pe nie??? asyik tiru kete orang je…pikir sendiri la….x reti design pe r???? klu x reti aku leh design kn?? nk???hahahahaha

• Elvis on Jul 02, 2009 at 5:42 am

Proton sampai bila tipu pembeli ni? Pembuka pintu BLM balik2 patah, tak percaya, pigi je Proton service centre, dah bertimbun2. Supplier pembuka pintu BLM ni tidak bukan anak M. Dahlah qualiti rendah mahal lagi tu, supplier dari Jepun jauh lebih rendah. Itu baru satu supplier, banyak lagi. Proton bertaubatlah, berdosa tipu pembeli Malaysia ni. Nyawa pun melayang cuma nak dapat untung melebih2.

• kukukaki on Jul 05, 2009 at 4:58 am

brp harga mpv perodua?

• steven on Jul 07, 2009 at 10:53 pm

how much is the mpv

• lawa gila

• handsome boy on Jul 11, 2009 at 12:00 am

50k….

nk beli, ord ngan den….

den bg ofer baik punyer….

free insurance…

free payung…

free test drive…

free melancong….( Medan )…

call den kat no# 019-985 4455

wait for ur call…

• handsome boy on Jul 11, 2009 at 12:03 am

hey elvis….

jgn ko kutuk kreta nasional…

dh la tu, ko pakai kreta satria….

ko nk buat bsng asal….

• Elvis on Jul 11, 2009 at 4:25 am

Bukan kutuk tak tentu pasl handsome boy. Memang betul kalau kereta banyak problem..takan nak puji pulak?

• aku_lerrr on Jul 13, 2009 at 7:21 am

setahu aku.. aku masih lagi pakai p wira thn 1994. keta ni, engine & gearbox semua dari jepun… x der masalah pun… bila gearbox dier ada chop DRB.. jadi macam hampeh!!!…masalah proton yang paling popular… TINGKAP ROSAK !!!! dah berbelas thn dengar masalah ni!… boring…

Aku jugak skrg guna keta p2 kelisa… less maintenance. engine tip top… mungkin masih maintain qualiti spec jepun!.. go perodua go…

• machi suriadah on Jul 14, 2009 at 8:16 pm

can i have the mpv perodua internal and colour of the mpv car. sure this car is very expensive in malaysia.

• borneo on Jul 14, 2009 at 10:05 pm

hai, go for perodua than suck proton with low quality on body part….i just sold my waja and trade in with new MyVi SE……

• xmoderno on Jul 20, 2009 at 5:07 pm

I think PERODUA MPV will 'tapau' PROTON EXORA, no matter what, size does matter, eventough PROTON's MPV it is BIG in size and SMALL in PRICE, Malaysian always know which is better . Right? Any other opinion. We're SMALL, but nothing PRICELESS than new PERODUA MPV. What makes we re different, because we are dare to make the different from others! We build, others follows!. Can somebody assure that PROTON will improve?

• xmoderno on Jul 20, 2009 at 5:19 pm

Sebenarnya CEO, CFO or even Designer from PROTON, should learn from other, not to be diff, but it turns UGLY at last, so how, mcm mana rakyat nak beli kete PROTON. Kan….kan. Then assembly quality, out. QC / QA x der. Pastu bila dah beli, semua hantar service centre , tukar semua barang yg rosak. Paling basic, tingkap (power window) dan bunyi cit-cit from behind / rear compartments GEN 2 aku….menyampah…..benci beli kereta PROTON……..Paling menarik…kawan aku 'tauke' spareparts, siap boleh cakap, cover tank minyak, body throttle, power window, caliper front and rear semua dia ada stocks because dia kata semua akan rosak. What? Why we should bare the cost? And most basic things like rear l.e.d bulbs for 3rd brake lights pun mudah terbakar……Y? Eventough it is not at all time kite brake kan….some more design for rear lamps also not really BRIGHT for other motorists to see, some how bumper depan memang cepat patah clips….BENCI aku BENCI aku nak jual dah keta ni……..dah laaa DASHBOARD compartment pun x der…..bersepah sepah CD lagu aku bila aku amik CORNER LEPER kat jalan kampung aku………belum SEPANG INTERNATIONAL CIRCUIT (S.I.C) …………huwauwauwuauwaaaaaa……

• kevin choo on Jul 23, 2009 at 11:50 pm

perodua mpv should have a 1.6 engine capacity with power to weight ratio then the car when you accelerate will lighter more fuel economical.. Same time perodua should lead the market not follow avanza just liked exora use a 1.6 engine of course here again the pricing must be competetive.

• Scania420 on Jul 24, 2009 at 3:06 am

Again..copy-paste project by P2, slved by japanese..gud job..goverment should banned clone pirate car rather than pirate VDV hahah..

• Perodua is under Toyota. For sure they gonna copy paste any Toyota model that not sold in malaysia. Dont blame Perodua for copy paste, because this is a Toyota business strategy in malaysia.

• Why gov should banned this 'clone'? Haiyaaa..under one company maa (Toyota-Perodua)…they can do anything they want.

• Elvis on Jul 26, 2009 at 1:51 am

Some people are so stupid and hardcore about this issue of copypaste. We all know Proton copypaste from Mitshubishi initially before launching Gen 2. And our PM then Dr. M is a master of copypaste, even his motto Malaysia Boleh is copied from detergent commercial Fab Boleh!, and his Vision 2020 copied from South Korea. And initially Proton was his pet project with Japan(and certain percentage goes to his pocket and his children…DUH!!) I hope some of you guys grow up, if you think Malaysia can manufacture everything, then you can start by creating new national anthem, coz NegaraKu melody was copied from Hawaiian traditional song!! Do some research before becoming so hardcore about Malaysia Boleh. For your guys information, Malaysia Boleh was Dr. M motto, now it's 1Malaysia. Actually, we should not mention about Malaysia Boleh since Dr. M has retired very long time already. He is getting insane yet most of you still quoting his Malaysia Boleh slogan….

• Elvis on Jul 26, 2009 at 2:00 am

If we banned anything copypaste, we can start with Negaraku coz the melody was copied from Hawaiian traditional song. Also Malaysia Boleh slogan coz Dr. M copied from detergent commercial Fab Boleh!, or the jeans we wear coz most manufacturers copied the design from west. Wait a minute, we copied almost everthing!!

• Duplication from successful model will get more successful for P2. All the best to P2.

• aelegg on Aug 06, 2009 at 8:06 pm

Lu kira P2 toyota punya itu la ini la…… apa lu punya fikir. Lu boleh bikin sendiri lu bikin la, jual nanti wa beli. org bisnis lu sibuk mengutuk. Baguih apa ade kereta baru-baru masuk. Kalu tak ade P2, lu juga tak merasa kereta ini. Ai..jangan cakap manyak la, lu suka lu beli la… lu orang kuat komen, apa lu komen pasal lu punya Tuhan? Manyak dosa lu itu macam ma..

• sritanjung on Aug 07, 2009 at 10:54 pm

Salam, sesiapa yg bekerja kat service P2, harap2 ikhlas ya. Wang yang keluar hasil titik peluh bukan untuk ditipu dengan helah x bertanggungjawab. Ingat, roda tu bulat….

• mamat spana on Aug 12, 2009 at 8:55 am

apa ni gaduh2……ade masalh keta contec saya habis cite……

• brootai on Aug 13, 2009 at 5:43 am

ok memg ok…tak kisah la buatan maner…japan ke malaysia ke..yg penting malaysia dapat pungut cukai utk kebaikan rakyat dan negara…

anyway…naper ler P2 tu speedor meter kat tengah erk…wat aku lemah semangat rr kn kn…klu tak caya tnye bdk nama "kole" hehehe

• gua punye makcik on Aug 13, 2009 at 8:31 am

pe r perodua nie….xreti2 nk design sendiri..asyik copy design kete len je…

• gua punye makcik on Aug 13, 2009 at 8:34 am

pe r perodua nie…wat kete bentuk cam x siap..pas tu burok plak tu….

• driver aku on Aug 13, 2009 at 8:37 am

pe r perodua nie…wat kete bentuk cam x siap..pas tu burok plak tu….

• perotiga on Aug 14, 2009 at 11:49 pm

MADE IN MALAYSIA???!!

• bolehlah tahan,tapi cantik lagi vios aku…….jangan mare…

• vhiung on Aug 16, 2009 at 3:44 am

erm……proton exora will win 100%, b'coz perodua mpv not gud enough. look like a "kotak" then interior too old model stlye. Perodua will start "the road of lose"

Proton GOOOO…………

• afiq afnan on Aug 21, 2009 at 4:28 pm

cantiklah tu.nak complete cipta sendiri, pakai sendiri.

• mpv perodua cantik 10 kali ganda dr exora….chayok2 perodua

• ahmad on Aug 24, 2009 at 5:20 pm

kt forum kete baru jgn cakap kutuk2..

nanti kena bann..

aku dah kena bann psl komen ttg NEW WAJA…

nnt ade yg cakap x tau psl kete jgn ckp lebat..

CAKAP LEBAT WOOO…

• Sue Lee on Aug 25, 2009 at 9:57 am

It will not be locally assembled by Perodua but will be a CBU import from Japan.

If only Perodua goes the extra mile in having 3rd row air-con vent, the heat in Malaysia will definitely keep those at the back seat sweaty.

It will be a better choice than Proton Exora. There are others out there who prefers a slightly smaller car than Exora.

• aelegg on Aug 30, 2009 at 3:36 am

Lu orang lagi manyak komen buruk2 orang… memang lu orang otak sudah kasi guna2… bomoh orang putih sudah kasi lu pugai2 supaya benci kereta jenama sendir.;.. tak kisah la, nak ciplak ke… nak tiru ke… Bagi lu orang kereta sorong lu punya nenek kayu punya bikin kalau taruk lambang Merc lu tentu cakap itu kereta paling bagus punya…jimat minyak…laju… Aiya… itu macam bising manyak sendiri tak tau bikin!

• klu tak puas hati, hang kasi sendiri bikin…

• entah la on Sep 08, 2009 at 1:30 am

Apa la bising2 ni bro. Baik ikut macam aku, guna van tua 7 seater, guna je apa yg ada, tak ada hutang, janji boleh gerak bawa apa yg perlu di bawa dari A ke B. janji tak rosak & tak ada kos tinggi nak jaga. lagi elok duit yg ada buat beli tanah & rumah yg ada potensi nilai tinggi bila jual nanti. takat kenderaan ia tetap kenderaan, jgn kita jadi hamba matrik kehidupan.

• Elvis on Sep 08, 2009 at 2:30 am

hahaha…gua respect sama lu…bijak…tak payah beli kereta baru…asal bole jalan..tiada hutang…beli tanah, rumah..atau enjoy…

• nazmi on Sep 10, 2009 at 10:03 pm

suck this car… gen 2 the best

• shahurin on Sep 13, 2009 at 8:01 am

ok la tu… setiap pembeli bebas memilih kereta yg mereka mampu miliki.Apapun msh byk yg perlu dipelajari oleh proton&perodua untuk memikat pembeli malaysia.penambahbaikan ciri-ciri keselamatan,rekaan interior,exterior,enjin lasak,mesra alam,menjimatkan minyak&kos pembaikan perlu diambil kira.Harapnya jgn nak untung saja..

• sma je proton ngan p2

• p2 or proton sama je kereta nasional kita…

• jangan nak jadi engi on Sep 15, 2009 at 9:19 am

u orang macam macam cakap, lagi pandai engineer yang design keta…. pila lu orang …. ada duit beli la, tak da duit pakai lori la….belagak macam tau aje keta rosak juga bawa kasi foreman bikin……masuk internet nak jadi pro….buang blog punnya tempat aje…..baik malaysia bikin ke jepun atau german bikin malaysia juga ada tax untuk keta tu…..kalau tak ade tax untuk malaysia bikin punnya lain cakap la…..

• benz alpha on Sep 16, 2009 at 12:24 am

p2 @ proton mmg sama, ttp keta jg…….trplg lh pd bUyer & UserS…nk menilai mn yg bgs…..yg pndi KRItik tp TAK jg BELI keta nasioNAL TU,,,,,,

jgn lh KOMplen LBH2………….ok

• wah hebat nampak bergaya,anggun dan boleh bersaing ngan kete import,tahniah p2,aku sokong 100%,tp skang dah september,bila nak kuar

• kamio akira on Sep 22, 2009 at 3:10 am

kete cantik tpi brape tmpat duduk,ada tv ke tak ada bantal keselamatan tak

• kamio akira on Sep 22, 2009 at 3:12 am

cantik kete brape hraga

• kamio akira on Sep 22, 2009 at 3:14 am

brape harga

• rumours said below 60k…the p2 want to compete with P1

• justin on Sep 24, 2009 at 7:19 pm

how much is the price forperdua mpv ?

• ok lah ……

• buruk rupa ,, dah lah under power macam ixora…

• adnan on Oct 02, 2009 at 6:41 pm

Its weird.

Pasal kereta yg basic macam ni pun boleh gaduh gaduh.

Just get info and use it for your own good.

• awok 77 on Oct 02, 2009 at 7:18 pm

design more sporty and comfort .use material tahan lasak ok

• quit nice and looks better than exora..

• Lee HG on Oct 03, 2009 at 9:21 pm

the gear is box is diffrent from Toyota.Japan.

Toyota Shift tronic is better.

• duhh….seem to be very tight space, not suit for large family . I prefer exora better than this 1.

• It's look stylish but afraid of under power issue.

• 2nd row only have 2 head rest compare with Japan spec got 3. Must tambah 1 more don't save cost.

• sensei81 on Oct 06, 2009 at 9:00 pm

Bravo, what a good looking small mpv. I believe this so-called perodua mpv will attract large numbers of buyer. This perodua mpv is definitely a smart buy due to the affordable prices as well as proven reliability. I have own both proton and perodua. Both cars are targetting for different buyers and categories. By the way perodua is ways ahead in building compact and easy-manouvering cars despite Proton's strength in more sporty handling dynamic. Anyway I'm getting shocked by inconducive atmosphere in this comment thread whereas some of us are getting too fanatics with a car brand and tend to devastate other brand. Come on guys, If you are in favour of a brand instead of others it is definitely you right. But tak payahlah kutuk2 secara negative yang akhirnya memperlihatkan how naive and narrow-minded you are. At the end, membeli sebuah kereta is just a matter of preference. Cheers

• sensei81 on Oct 06, 2009 at 9:18 pm

Another thing, all cars sold in Malaysia is assessed strictly by our government in term of safety and reliability. If you claim that this car is not safe compared to the others then you are not cleverer than the engineers who have put a lot of effort in designing the car. Perodua cars are not designed for spirited driving as well as long lists of protons. For instance macam aku, bila town driving aku prefer myvi due to easy manouvering dan jimat. Bila long distance aku prefer waja sebab dia heavier and ada bigger trunk. Tapi none of these two cars can guarantee nyawa dan keselamatan aku kalu berlaku accident pada kelajuan melebihi 80 kmh. By the way aku cukup hairan when some commentators here said his car is still convincing at the speed of 170kmh. How insane malaysian drivers are! Korang dah lupa ke doa tiap-tiap kali naik kenderaan "Maha suci tuhan yang telah menundukkan (memudahkan) kenderaan ini untuk kami sedang KAMI TIDAK BERUPAYA UNTUK MENGUASAINYA TANPA BANTUAN TUHAN, dan kepada tuhan jugalah tempat kami akan kembali". Bawa keta cermat beb, jangan arrogant yang keta kau tu laju sangat. Besok tuhan tunjuk dia punye arrogant baryu kau tahu. Love those who are smaller and respect those who are bigger.

• si miskin said on Oct 06, 2009 at 11:02 pm

Ini copy right yang x copy right

ha ha ha

buat sendiri lah bagi power

• rival on Oct 09, 2009 at 7:40 pm

hahaha.. Myvi dipanjangkan… da xder idea ar tu…

• heee

if price below 50k i'll buy this mpv car..

keh keh keh..

then i like viva..not the elite 1..

peace..

• ammar_hr on Oct 09, 2009 at 11:48 pm

aku pencinta kreta proton dan perodua. aku pakai kreta persona SE, keluarga aku ader kancil, kelisa, wira, waja. setahu aku takde pun problem, dah berapa tahun dah pakai kreta perodua dan proton. orang selalu kata, power window selalu rosak,problem gearbox, tak pernah pun jadik. tapi salah satu faktor yang mungkin adalah cara individu itu sendiri munggunakan kreta. kalau asyik lenjan jer kreta, confirm la rosak. dah lamer dah aku usha perodua dan proton, lama kelamaan, aku nampak mereka dah semakin maju, dah ader R&D sendiri, dah dapat buat enjin sendri, kalau tidak dulu, terpaksa copy org punyer. its a good effort. by the way, perodua bukannya copi toyota, tapi perodua ader saham dalam daihatsu yang juga dipegang oleh toyota. aku tak sedap denga biler orag kater perodua copi toyota. by the way, mpv is new development in perodua and proton, i n hope this will encourage new generation and new model from predua n proton.

• Abd Kadir Yasim on Oct 10, 2009 at 10:33 pm

"The new MPV is very good for One Nation, One People and One Malaysia".

Saya cadangkan MPV baru keluaran Produa ini diberi nama:

1. Mna- One ( baca: Menawan)

2. MNA- 1 ( baca: Menawan)

3. Myna – 1

4. Myna – one

MNA: boleh juga diterjemahkan sebagai MOHD NAJIB (Dato' Sri), Perdana Menteri Malaysia yang telah mencetuskan idea ONE MALAYSIA,

• Elvis on Oct 11, 2009 at 2:44 am

Like you idea bro…maybe MyOne also can…

• hafisdn on Oct 11, 2009 at 10:59 pm

good name bro, i think its nice named MyOM (my one malaysia)..huhuhu.

• maybe sumting like…MyRON (My ROsmah & Najib)

• Elvis on Oct 13, 2009 at 5:29 am

Hehehehe…how about MyWife…coz usually the WIFE give INSTRUCTION to the husband to buy anyway….

• rochi on Oct 13, 2009 at 11:51 am

good idea frenz…

MyOne MyOM MyWife

my suggestion BikMama (MyBM)

• Car Lover on Oct 14, 2009 at 6:04 am

Kpd org jahil yg majoritinya mlayu bukak mata n bace ni,…

aku agak kecewa dgn korg ni sbb aku pun mlayu!!!

proton n perodua is making profit for our country but dis unresponsible people mainly big people(org yg ade kuase dlm syarikat)in proton yg secara sejarahnya potong duit yg dilaburkan utk mmbagun proton kdlm poket sendiri..hasilnya interior proton yg low grade yg slalu rosak selame 20thn.

proton wira kekal lebih dr 15thn tanpa ade model baru sblum muncul perodua. barula proton sdar dah kene pukul dgn perodua,sales drop termandously(giler2). pastu nk market balik CEO proton yg asal bungkus sbb tido dlm proton slame proton mantap dgn jualan ganti dgn Ceo baru,baru la kluar model baru. Jadi hasilnya PROTON dh dkenali dgn kete slalu rosak.

• Car Lover on Oct 14, 2009 at 6:18 am

buktinya aku penah pakai proton n perodua n kwn2 aku pun majoriti pakai 2 jename ni. mmg proton slalu problem sbb 60 drpd 100unit mmg akan ade masalah bbanding dgn perodua kurang drpd tu. jadi kawan2 aku yg pakai proton semuanya mesti ade at least 1 masalah dn kete 2.skarg aku pakai myvi n masalah dye brek dpn yg gegar bile brek.sume kwn2 aku yg pakai myvi pun ade masalah yg same. begitu juge dgn kete import yg lain yg mesti ade sekurgnya 1 masalah temasuk merc,bmw,toyota,ferrari,porsche dan segale bnd yg dpanggil kete. bezanya skrg kete2 ni jarang rosak sbb jenis org ni org2 yg bijak yg jage harte bnd,cara mmandu bkn mcm kbykan org malaysia yg main beduk jer. bagi kete kebal pun bole jahanam. jadi jadi org yg ade mentaliti yg sehat bkn pikiran sempit n cpt mlatah,kutuk,mgata mcm kbyakn org malaysia. Peace

• Car Lover on Oct 14, 2009 at 6:27 am

Btw perodua brought da technology frm TOYOTA which means PERODUA IS BETTER THAN PROTON!!! interms of quality,relibity n eficiency. kpd yg tk paham,petrol lg save, peratus utk rosak rendah n tahan lame.

Toyota pny teknologi dah lebih drpd 80Tahun!!! dan pembuat kereta yg terbesar didunia! JADI NK PENING KPALE KE PILIH PROTON ATAU PERODUA?

yg bayar hutang bulan2 korang,byk bkn ckit.dah la instalment mahal pastu rosak kene kluar duit lg…jd renung2kn lah…

• Car Lover on Oct 14, 2009 at 11:26 am

For your guys info,myvi n perodua mpv uses the same powerplant(enjin) as an avanza.erti kate,avanza 1.3 same dgn myvi iaitu K3-VE dan perodua mpv juga menggunakn enjin K3-SZ iaitu enjin avanza 1.5. kesimpulannya aku akan trade myvi aku yg sedia ada utk bli mpv baru ni..aku xragu2 dgn kualiti perodua sbb QC(quality control) dijage oleh DAIHATSU,aku lupe name mamat jepun tu,nnti aku cari.

• Car Lover on Oct 14, 2009 at 11:38 am

1 lg punce kjatuhan proton dgn kereta GENERATION-2 proton ni ialah enjinnya!!! KENAPA? Campro mmg ade HP(horsepower,kuasa kuda) tinggi tp TAK efisyen.minyak kuat!

aku race dgn pakcik aku pegi PD,aku(myvi) pakcik(gen-2,1.6) mmg aku kene tapau kat strait road tp sbb cc besa tp kat traffic lite aku raje even though aku 1.3 je n aku isi 30 inggit je pegi balik bbanding pakcik aku 60inggit. dgn gen-2 1.3 lg la bungkus xble nk bla sbb gen-2 lg berat.

ini perbezaan teknologi enjin yg berusia 80thn dgn enjin campro yg baru 10thn.

• Car Lover on Oct 14, 2009 at 11:52 am

sepatutny p2 mpv nk kluar sblum raye aritu tp kerajaan ckp rilek dulu sbb ramalan kerajaan n pakar, p2 akn bantai p1 lg skali mcm myvi dgn savvy.

tahun pertame Savvy-300unit sbulan,Myvi-7000unit sbulan.jauh berbeza.

KENAPA? aku sbagai penilai:

Proton-plastik gred rendah utk bhg dlmn kete.

Perodua-plastik dye ade rase getah2 ckit jd agak mahal utk hasilkn campuran ni.tak caye korang test sndiri.rase stereng gen-2 dgn stereng myvi.

slamat mncuba!!

• Car Lover on Oct 14, 2009 at 11:57 am

test yg kedua-LAMPU DEPAN(headlights) proton gune kaca gred rendah bbanding perodua. proton pny lampu dpn cepat jd kabur atau gelap atau tak terang atau tak cantik. buktinya,cube teliti kete proton kt jln mesti korg jumpe at least 1. slamat mncuba!!

• ampulus on Oct 14, 2009 at 4:34 pm

lawak la ko ni car apa ntah apa ntah…kita lihat pada benda yg b'akal…jd yg b'akal tu org..kalo org b'akal tu ok…ok la…jd cuba2 la jgn fkr skit bila mengucapkan sesuatu tu,….

• tttuuuutttt on Oct 15, 2009 at 12:18 am

Car Lover dont tell ur rubbish myvi good la…

dahla dashboard hodoh…

• car sabahan on Oct 15, 2009 at 5:58 am

p2 lbih berkualiti ooo…buktinye exora susah nk naik bukit2 kt sabah nih…apatah lg bukit keningau ampus abis….myvi aku lbih hebat, mcm xde je bukit tu ….tahniah produa!!! pengguna xtertipu mcm p1….

• kita patut menyokong kereta national. Taniah untuk Produa dan untuk proton tolong jangan jual kereta rosak lagi.

• KALU X CIDEN MCM DKT HIGHWAY GURUN ARI TU BLEH TEBAKARKAN PENUMPANG TAK?…AKU TGK 4 ORANG RENTUNG DLM MYVI STLH LANGAR TRELLA BEBERAPA HARI SBLM RAYA ARI TU LA

• ape2 je la on Oct 16, 2009 at 10:00 am

haha lover car. ko gi cari lah nama mamat jepun tu.

anyway jgn kondem kete proton k.masing2 ada kelebihan

kete ko myvi kete kontot la yg ko pi compare ngn kete proton yg berat tu wat pe???

ko compare le myvviii ko tu dgn swift ke..jazz kee ok la gak

minyak kuat??? haha pe arrr kalo nk jimat minyak baik amik kelisa keee

kete kalo dah berat n enjin besar mmg le penggunaan minyak nye tinggi

ko compare kete merc yg cc 1600 dgn kete proton 1600..penggunaan minyak proton lebih baik..tu bg ape yg aku rase ler.sbb aku pakai version proton yg baru

• Car Lover on Oct 16, 2009 at 10:19 am

autobahn germany,…BMW 5 series hancur bkecai,3 org dlm 2 pun rentung bkecai. jadi kereta yg sekeras mane pun hancur bkecai kalo impak lebih dari 90km/j atau 55mph. bmw bole hancur apetah lg myvi..

• Car Lover on Oct 16, 2009 at 10:25 am

To AMPULUS, cube bsosial ckit atau bykkn bgaul dgn sume org baru ko phm.

ade jgak org yg tak b'rakal yg dpanggil org giler(CRAZY). haiwan tau syg anak tp ade org yg buang anak. Berakalkah mereka?

• Car Lover on Oct 16, 2009 at 10:52 am

TO tttuuuutttt, i do not tell rubbish,my words is based on facts! yes da dashboard might be ugly to u but not by other 700,000 people of MYVI owners! i also did not mention overall myvi is good but it is better n more practical than proton cars. easy to maintain n manuevers better in overcrowded traffic thanx to its narrow turning radius! Myvi can perform a tight U-TURN without backing up compare to other cars..wanna bet?

• Car Lover on Oct 16, 2009 at 11:11 am

KPD ape2 je la, aku bkn nak kondem proton dan mcm aku tulis kt atas mber aku pun kbykkn pakai proton. yg aku bercerita ni psl kete buatan mlaysia,oklah kalo ko ckp myvi ni kontot xble dbanding dgn proton,myvi xde saingan sbb jazz n swift tu 1.5cc. kalo nk dbandingkn dgn chevrolet aveo ade yg 1.3 tp xbyk org pakai jd aku tak dpt nk bandingkn.

ko nk contoh kete berat dgn cc yg same…nissan grand livina 1.6,berat 1256kg, gen2 1.6,berat 1185kg. g.livina lg kuat rintangan angin drpd gen2 bole buat 20inggit pegi balik seremban n gen2 28inggit. dua2 kete ni adik n abang pakai,org seremban. aku tak expect ko akn pecaye sbb aku xrugi ape2 sbb aku nk kongsi info.

• Car Lover on Oct 16, 2009 at 2:38 pm

berbalik kpd perodua mpv ni…bg aku finishing kete ni mmg cantik nampak kemas,jarak pintu dgn pintu nampak rata n kemas temasuk penutup tangki petrol. lampu depan projektor mcm kebanyakn kete mewah bimmer n merc.

enjin 1.5 yg same dlm avanza so aku tak rase kete ni underpower even penuh dgn brg n manusia. dgn harge paling mahal 65 ribu dgn airbag abs kira ok la.avanza rear wheel drive tp yg ni tau dpn ke blakang.

• amatzal on Oct 16, 2009 at 8:21 pm

Memalukan..Orng Malaysia mengutuk tak tentu pasal.Banyak idea,tapi tak tau nak salurkan. Umpama mahu jatuhkan bangsa dan agama sendiri..Cuba pergi kat laman web proton dan komen la ape2 saje kat sane.Ni tak,cerita kat 'kedai kopi' ..cerita ade,hasil takde….

Lagi 1,kalo bwk proton macam bawak kereta harga ratusan ribu,dan anda berkempunan dan berkemampuan,belilah kereta mitsubishi ke,subaru ke…Proton utk pemanduan berhemah saje..dan 'antara' kereta mampu milik rakyat berpendapatan rendah.

Kalo dah tahu qualiti proton low,beli la kereta lain..tapi kalo tak mampu,rajin2-la cari duit dan berusaha nak tambah duit beli kereta yg anda berpuas ati..Contohi kaum lain(cina),sentiasa kerja keras dan ada strategi dlm idup..Ni tak,orng kita asyik ego dan ckp bsr,malas,dan tak mahu berusaha…dan tak tahu bersyukur dsbbkn kejahilan dan keegoan diri…Salam

• amatzal on Oct 16, 2009 at 8:24 pm

Lagi 1,saya pemilik 2 buah kereta proton,iswara (10 tahun) dan waja (6 thn)..Masih mantap dan berkeadaan baik…

• Car Lover on Oct 17, 2009 at 7:46 am

kalo byk org mlayu bpikiran mcm amatzal ni,malaysia akn setanding negara barat tp malangnye org mlayu kebykkn pecah amanah, dengki n slalu nk jatuhkn mlayu lain..Well said amatzal.

• david on Oct 17, 2009 at 7:50 am

perodua not copycat~juz share wit toyota onli~dun believe?? go view toyota passo's mpv ba~ said true~perodua better than proton..although the price are abit higher than proton's car,but it is worth!!

• kentsky26 on Oct 17, 2009 at 7:56 pm

this car 1.3l or1.6l???????

• aku suka keta nieeeeeeeeeeeee

mantappppppp

• kancill on Oct 17, 2009 at 8:10 pm

happy deppavali ada duit semua bole beli.xde duit boleh pinjam ceti.mati pun kena pegang bendera.salam sejahtera 1 malaysia semoga malaysia aman sentosa.

• aahcoom on Oct 18, 2009 at 9:14 am

enjin 1.5L (3SZ-VE) enjin yg same dlm avanza 1.5. i agree its worth to buy perodua, even the spare parts made by UMW TOYOTA,quality assured.

tak yah pinjam ceti,bank manyak maa..hehe

• amatzal on Oct 18, 2009 at 5:14 pm

Tahniah Perodua!!Hasilkan kereta rakyat mampu milik!!People 1st!!

• othman bin mohd isa on Oct 18, 2009 at 7:31 pm

ketanya canggih klu blih harganya biarlah berpatutan dgn pendapatan gaji rakyat m'sia.klu harganya mahai macam keta imput,mungkin rakyat kita tak mampu,atau lebih baik beli keta imput bagi yg mampu,lagi pun keta kita pasang kat m;sia,kosnya rendah le sikit……..jadi biarlah kakitangan yg berpendapatan rendah mampu memilikinya……….acam k ke komen ni….sebab saya pun keja swasta je gaji ciput jeeeeee………….

• Yusri on Oct 18, 2009 at 10:18 pm

waiting for local environment friendly transportation system….our local producer should should plan ahead instead of just being the follower…

• ok lar ni untuk permulaan keluaran mpv.syabas malaysia…aku pun heran org malysia ni suka sgt xpuas ht dgn pencapaian negara sndiri…buatan gombak pun ok paaaa….

• chinchin on Oct 19, 2009 at 9:42 pm

i like dis car when dis car well coming o fast la i want to order la == my mum want to change dis car fast la i don't want wait so long again lae!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Awang on Oct 20, 2009 at 4:18 am

Aku pakai saga(lama), kancil, myvi dan Toyota Avanza1.5! Secara jujur saya katakan bahwa semua kereta yang saya beli tu sikit masalah nya. Padanlah dengan harganya . Memang target pasaran proton dan perodua berbeza. Bukan mereka berdua sahaja, tetapi juga dengan syarikat-syarikat lain. Semua nya untuk meminimakan risiko. MPV perodua ini rasanya power kalau injinnya saperti injin Avanza 1,5. Sebab Avanza 1.5 aku ni tak ada masalah untuk daki bukit walaupun dengan muatan penuh. Percaya tak; aku bertolak dari Sabak Bernam ke Gombak UIA ke Rawang balik semula ke UIA gombak dan ke Sbak Bernam hanya berbelanja RM50.Penumpang penuh! Tapi speed 100km/j sahaja. Mungkin MPV perodua ini lebih jimat lagi….apa pun kita cuba dulu! seperkara lagi, jangan kutuk sangatlah, sebab kita pun bukan tahu buat kereta! susah juga nak buat kereta ni!

• lavio on Oct 20, 2009 at 6:40 pm

Perodua ni memang bagus kualitinya. Ada nama. Sales hebat. Tapi handling, jauh lebih baik proton. Tumpang nama Toyota/Daihatsu. Toyota kat Malaysia ni pun, bukan semuanya bagus. sebelum beli, buat penilaian sebaik-baiknya.

Bukan tak sokong buatan Malaysia, tapi Perodua ni bukan 100% buatan Malaysia. Kita boleh sokong, tapi jangan jadikan pembeli tempat nak kaut untung saja. Hargailah pembeli yang membeli barangan Malaysia dengan meningkatkan kualitinya.

• nathan on Oct 20, 2009 at 11:11 pm

hahahaha….tak laju…..

mcm sial…..

bodoh pye PM….xgune….

• nathan on Oct 20, 2009 at 11:13 pm

monyet

• nathan on Oct 20, 2009 at 11:36 pm

aku bkn nyer nk komen bukn2…..

tp kowg leh pk sndri,kete mlysia dh lh x safety,mhal lak tu…..

klu xcident,cbe tgk kete ape yg pling trok….mst mlysia…..

adoy….

klu nk wt kete tu,wt lh tol2…..smpi owg luar pn ckp bkn2….

jgn kejar untong jek…kselmtan rkyt kne jge gak…..

• nathan on Oct 20, 2009 at 11:44 pm

kerajaan mlysia bodoh….

kete yg jual kt mlysia,spec sume simple…

untok xport,wt yg perfect….

xde kselmtn lngsng……

klu xcident,owg kte yg mati….

tp owg2 yg brduit,slmat…..

pk lh sndri…..jgn nk untong jek……

owg luar kutok kereta kite mcm2…..

• nathan on Oct 20, 2009 at 11:46 pm

jgn nyushkn rkyat klu untok kpntngn sndri……

PM pn xgne.xdpt tkbir ngre dgn baik…..

• new saga on Oct 21, 2009 at 6:36 am

ko olang malayasia patut sokong sama bangga sama balang buatan tempatan ooooooo…. macam langsat sama epal…..lu makan epal manyak lacun walau sedap……makan langsat talak lacun…makin sihat……sikalang mmlaysia pun ada tanam epal itu salawak……itu macamlah pelan-pelan nanti dia punya QC makin baguis tapi kena sokonglah…..

• new saga on Oct 21, 2009 at 6:40 am

olang-olang malaysia sikalang ini manyak suka barang-barang import……apa macam mau support sama negara sendili…..kalau mahu maju ingat 1malaysia……hidup malaysia….hidup ,made in maLAYSIA…..

• Elvis on Oct 21, 2009 at 2:55 pm

Aiyah…bukan tidak support balang2 malayasia, gua pikir ah…balang2 OneMalayasia ada jual manyak mahal oh! Sikalang punya olang ah manyak cerewek oh, semua mau murah high quality. Aiyah, cannot compare apple salawak apple USA, itu haraga sama oh, tapi apple salawak manyak lauyah! Itu ulat pun mati oh makan apple salawak…

• amatzal on Oct 22, 2009 at 1:28 am

Nathan2x…Adakah kamu layak dan berilmu untuk tujukan perkataan 'bodoh' kpd orng lain??kamu adalah contoh 'terbaik' untuk dianugerahkn sebagai rakyat 'terpandai dan tercerdik'…kalau kamu mau pandu itu kereta laju2x,kasi beli la kereta kamu suka..lotus ka,bmw ka,subaru ka…lu lagi bodoh sbb mau bawak ini kerete 'murah' laju2x…bawa kereta apepun,kalo dah bawak macam monyet,langgar pokok,mati juga..atau kamu x da duit beli kereta sport,lu kasi modify lu punye kerete 'murah'jadi hebat,lepas tu,rosak…kemudian kutuk…kalo lu mau itu kereta 'murah'jadi 'world most safety car in the world',itu kereta dah tak jadi kerete mampu rakyat lagi..utk orng kaya2 saja..olang miskin@gaji rendah macam lu takkan mampu beli…idiot..kalo lu mahu kutuk2x jahat,sila kutuk dan betulkan diri sendiri dulu….

• man_sg2 on Oct 22, 2009 at 5:29 pm

apa pun pandangan dari kepala hotak aku…..perodua mpv memang cantik siot…. tak kira la copy apa model pun. berbanding kereta proton yang aku pun dah fedup nak cakap tentang banyak masalah. jelas dan nyata perodua tidak menghampakan rakyat malaysia dengan harga yang fleksibel. proton exora body besar pakai enjin satria neo 1.6 cps dgn hp 125… apa pun aku dah booking sebijik…. apabila keluarnya perodua mpv nanti proton exora yang pakai enjin satria neo cps akan gulung tikar…. salesman proton makan meggi… ikhlas dari lubuk hati….

• man_sg2 on Oct 22, 2009 at 5:38 pm

kepada yang arif dan pakar tentang kereta jgn pertikai kapasiti injin 1.5 perodua apa yang penting horse power (HP) yang aku rasa lebih tinggi lagi dari proton exora yang hanya 125 hp…. aku dengar citer pun myvi pun hp 116 lebih tinggi dari proton pesona yang hanya 115hp. apa pun kalau u all semua pakar kereta….. lu orang tak perasan ke kereta myvi kat atas highway senang2 je lari 150km…. atau memang lu orang tak penah naik highway munkin lu orang ttak perasan….apa2 pun lu pikir sendiri…… kapasiti enjin 1.6 dgn horse power rendah atau kapasiti enjin 1.5 dengan horse power..

• jongkong on Oct 22, 2009 at 6:19 pm

ape pun yang penting keta malaysia ni biar la tahan sikit ..ni baru beli seminggu dah jatuh power window, ni bro..mcm2 bunyi apatah lg./ni bayar pakai duit bro nak claim susah pulak tu. ni bukan masalah barang buatan malaysia ke ape ke,.tak yah la korang yang sokong2..di ingat la pada syarikat kreta kita tu pilih la vendor yg berkualiti sikit..aku dah beli kreta proton gen2 tiga tahun dah byk modal poi..so dah serik dah.produa apatah lg hampeh..member aku pun sama nasib pakai produa..

• kenken on Oct 22, 2009 at 9:12 pm

To cikgukayu:

do u study about automobile.??? perodua mpv is model of daihatsu….

if talk about copy… i think proton copy…

stupid !!!!

• man_sg2 on Oct 22, 2009 at 9:21 pm

Hoi…..nathan hang patut sedar diri la… hang tu sapa? mana asal usul hang?…. dapat tinggal dan jadi warganegara malaysia pun dah besar rahmad… klu hang dok kat india mesti susah…. silap2 apa kasta lu pun tak tau. Jangan kata PM bodoh…. kalau bagus sangat lu pergi la beli kereta negara nenek moyang hang kat india tu… Jenama TATA. Yang harga dlm 7 ribu apa pun tadak.. jgn kata langgar pokok, terbalik dalam longkang pun boleh mati.

Gua cakap terus terang sama lu gua guna proton tapi gua lagi suka sama produk produa….

• michael wong on Oct 22, 2009 at 11:57 pm

Hang man_sg, respect lah rakyat 1malaysia. Jgn ckp besar n bangga dgn tempat hang duduk. Kita semua sama2 org malaysia, pikir harmoni lg bagus dr pikir tumpangan aja. Org tempatan sendiri untung atas tangan kalian semua, napa masih tk sedar diri ke. Dulu kata kita jual kreta mahal sikit, pasal mau bayar loyalti pd mitsubishi. Tp skrng mau bayar loyalti pd org dlm ke? Harga kreta masih sama aja dr dulu? Bkn kata bagus atau tk bagus, cuma mau kasi tau harganya lah, mahal lg loh. Hallo! ada dengar tk, org2 yg berkenaan d situ????????

• michael wong on Oct 23, 2009 at 12:10 am

Proton n p2 did a good product in local market. We appreciated that but not appreciated the price they sold to own citizen. Pls consider the price again.

Our place still out of date in repair, design and modification on street car.

Let c astro channel 734 (turbo discovery). Wht difference between their place n our place? Proton n p2 sold product & Jpj hold the law. Car chg logo, they saman us. Car chg front/back lamp, they saman. Car chg ekzoz paip, they saman, etc more. They can get safety check detail from puspakom, but did them? In our land, they dont cooperated each other on data n they follow their standard law n their own law too. Too outdate of tech with the tight law on their hand. We modified the look of the car coz we cant affort for the actual type. Proton n p2 still earn $$$$$$ isnt it? We buy ur car n we chg the look. Proton n p2 still earn $$$$$.

• man_sg2 on Oct 23, 2009 at 3:11 am

halo…. michael wong! lu tak baca dia kata PM bodo. Lu pun sokong dia ka…. gua pun tak penah kata PM. tapi orang kurang ajar cam dia…. apa patut buat.

• michael wong on Oct 23, 2009 at 9:23 am

halo man_sg, dia emang salah kata PM bdh. Tp kita bersatu n jgn lah kutuk sampai ke tempat lain yg menyentuh tumpangan. Kami terasa juga bro. Kita ada tanggung jawab kita sebagai rakyat setia, tp did them care of us too? Dia ketua, dia ada byk penolong. Dia ada merancang tk hidup rakyat yg gaji kecil sanggup beli kereta tempatan? Sanggup beli, tp hutang kereta 7tahun?, 9tahun? 12tahun n coming soon i heard 15tahun. Kesenangan hidup demi pengankutan sendiri buat keluarga sendiri. Dia ada pikir buat rakyat sendiri tk? Brapa PM akn tukar dlm masa 5 tahun nie? Kami sokong penuh PM kami yg terhormat, dia harus pikir siapa sokong dia. Ini cuma isu tentang harga kereta tempatan, gimana dgn perkara lain? Kita sama2 cegah rasuah buat masa kini, we r the great bro. BRAVO 1MALAYSIAN.

• man_sg2 on Oct 23, 2009 at 10:26 pm

Gua respect org lu bro…. 1Malaysian. Apa pun Perodua MPV memang best dan nasihat gua pada proton cuba improve kualiti agar rakyat sendiri berpuashati….

• amatzal on Oct 25, 2009 at 12:28 am

Rakyat Malaysia harus bersyukur sbb negara tlh hasilkn produk negara sendiri..kereta(proton & p2),moto(modenas),minyak(petronas),sy.penerbngn t.murah(airasia),bngnn terkenal dunia(pet.2tower) dan banyak lagi..Paling penting,sbg negara majmuk pelbgi masy yg aman..Jgn la kita hndk ungkitkn sesuatu sensetive hanya sbb ade perasaan perbezaan fahaman politik dan sbginye…Malaysia berkmbng,rakyat ber1,hidup aman dan bertoleransi…I2 yg kite mahukn…..Hidup Malaysia……

• P2 ingenieur on Oct 25, 2009 at 7:12 pm

da***nnn…

bodoh pny olang…

just know how to condemnnn…

still got demand for P2 models…lorrr

got high bonus at the end…

to P2 engr…keep up d good work :)

• Whoeva on Oct 26, 2009 at 10:42 pm

ade jugak org yang tau appreciate produk tempatan rather than yg berfikir negatif dan mempunyai mentaliti konon-konon-sgtlah-maju-kehadapan..

• Zolraya on Oct 27, 2009 at 12:52 am

To KENKEN

do u study about automobile.??? perodua mpv is model of daihatsu….

if talk about copy… i think proton copy…

stupid !!!!

————————————————————-

alo ken, perodua mpv amik model toyota la.. bukan daihatsu lagi..

start dari model myvi, perodua dah amik toyota punya model.. xp

————————————————————-

mpv p2 ni guna timing belt @ chain??

mpv proton pakai belt ker chain?

hanya ingin tahu..

• vankidal on Oct 27, 2009 at 12:53 am

perodua move nice ride.. gua caya sama lu!!

• mende la korang ni…. watpe nak kutuk sana… kutuk sini, mengabihan boreh yo…. kutuk2 pun ape korang dapat… sendiri pikir la… terpulang la pada sendiri kan sapa nk beli keta buatan mana2 pun pun beli la… ade duit semua boleh beli, jgn kata keta lori pun boleh maaa…. so tepuk dada tanya selera sudah… tak payah nak berdebat…. kl mampu beli keta mahal, haaa beli… kl x mampu beli setakat yg mampu… tak payah cakap itu model ok itu model tak ok… yg bayar korang bukan org lain kan… nak mati mana2 jer bleh mati, dalam tido pun org boleh mati… xyah la nk cakap sebab kereta org leh mati… kl dah sampai ajal tu kena langgar basikal pun leh mati… dah la woii… kl nak berdebat pun biarlah cara sihat, debat secara aman… berkongsi idea n pemikiran yg baik takde ruginya…. renung2 kan… hanya pandangan sekadar ingatan…

• edenyo on Oct 27, 2009 at 6:50 pm

welcome to MCI Malaysian Copycat Industries that why we have a lot ….to be continued

• Poyo Club on Oct 28, 2009 at 6:02 am

Mpv Produa lg bgs drpd Proton Mpv yg x menarik….

• alansmithz (Member) on Oct 28, 2009 at 8:55 am

Dashboard P2 MPV look more interesting. The front also very nice. The side profile is certainly better looking than Proton Exora. Can't wait to see the real thing:)

• dongkeekong on Oct 29, 2009 at 7:24 am

for more detail information about perodua alza….pls contact me..at perodua rawang….

• najay on Oct 29, 2009 at 8:38 am

aku br je book kemarin kat p2 rawang. myb dpt januari. waiting list dah makin pnjg. member aku yg book early oct dpt hari launch katanya. jd kalau u all nak cpt, book la skrg. kalau book hr launch alamat bln 6 la br dpt.

• Car Lover on Oct 29, 2009 at 8:56 pm

Toyota ,Daihatsu n Perodua adalah rakan niaga..perodua tak tiru sape2 cume dye mewakili toyota n daihatsu utk pasaran malaysia. kalo korang ckp p1 n p2 copycat korg silap sbb walau model yg same tp ia dilesenkn.same spt naza 206 bestari dr Peugeot 206. jadi tak perlu la nak ckp lg pasal tiru2 ni.Peace

• Car Lover on Oct 29, 2009 at 9:02 pm

Toyota dah blanje bjuta2 utk model mpv baru ni jd korang tak perlu lah risau psl kualiti perodua sbb dah tbukti. myvi org nk bli smp tcukup2 so tak nk risau. taun dpn aku nak trade myvi aku sambar 1 mpv ni sbb kompom luas lg dr myvi.

pasal enjin pun tak yah nk risau sbb dah tbukti dlm avanza yg mpv walaupun 1.5cc naik genting dgn muatan penuh selambe punyer..hehe

cun la kete ni mcm toyota wish nye baby.

• najay on Oct 31, 2009 at 10:01 am

the only setback for this mpv is that it has no 2nd row nor 3rd row aircond as it in exora. myb blower dpn dia as strong as in toyota wish. even livina 2nd row got one. it would be nice kalau p2 mpv ada mcm yg dlm avanza tu. for japanese market it would be ok but malaysia ni negara tropika. klau panas tu mcm dlm oven, sejuk hanya time awal pagi, mlm atau hujan heavy downpur. ntah la, nnt kena tgk btl2 time launch ni.

what do you all think?

• Nice Car.. But something that missing inside the car.. Where is the hand break??

• Car Lover on Oct 31, 2009 at 9:30 pm

i dont think its goin 2 be a problem cuz kalo toyota wish yg gedabak 2 can cool down da cabin in hot midday aku rase xjd problem. lg pun ni brand dr toyota n aku trust toyota ambik berat segale aspek keselesaan. ruang tgh seat dpn cukup utk aircond lepas ke blakang.

• Car Lover on Oct 31, 2009 at 9:35 pm

its hand brake we can no longer call it as a hand brake cuz it is a leg brake..

hehe..kalo u guys prasan hand brek dye pedal kecik kat bawah sbelah kiri pedal brek depan. mcm merc n kebanyakkn kete eropah pny hand brake.

• bila nak launch nihhhh

• bila nak launch nihhhh penat dah tunggguuuuuu

• boleh beli on Nov 01, 2009 at 3:56 am

Bising je…hampa adake duit nak beli…pinjam pun sampai 9 tahun..orang beli cash hampa dok hutang je….kantung poket pun hujung bulan jumpa kawan…pakai yang ada udah le….tengok udah le jangan banyak ngomel…kreta lama pun tak laku ada gaya nak tukar P2….jaga poket lah beb.!!!

• boleh beli on Nov 01, 2009 at 4:00 am

proud to be MALAYSIAN…..go Perodua go Proton…(ciplak pun ciplak lah asal nampak ada style)

• najay on Nov 01, 2009 at 9:03 am

encik boleh beli byk duit. blh la ckp mcm tu. saya ni gaji 3k je. dah booking dah pun mpv ni. one more thing. ini kan ruangan komen. so, we can discuss whatever that we consider fit for this topic.

its true yg wish jg ada air cond kat dpn tp utk cool kan row blkg, tp dia gunakan blower khas yg kat ats dashboard tu. x de kaitan dgn air cond dpn. tp kalo tgk pic kat ats tu ruang tu dah ada panel speedometer, so mpv p2 myb akn sdkt overheated. tp myb P2 dah kaji sume ni dan blower dpn hrp2 dpt function as it should be.

• boleh beli on Nov 01, 2009 at 4:38 pm

marah nampaknya….heheheh…kita tunggu result dalam 3 bulan selepas launch…baru ada impact….kemudian baru komen..anyway..tunggu JD power punya result…baru tahu

• boleh beli on Nov 01, 2009 at 4:44 pm

Proton will launch Exora campro turbo soon…next year (kita nantikanya..dah tengok enjin specnya)

• Car Lover on Nov 01, 2009 at 9:29 pm

pasaran kete ni target utk org yg brkemampuan sederhana jd mmg ler majoriti bli utang..kalo yg mampu bli cash basis aku xrase diorg ni nk bli kete ni.. baik bayar d/p utk BMW 3series utk 60ribu, xde org nk komplen kalo dah pakai BMW.

• Car Lover on Nov 01, 2009 at 9:33 pm

xyah nk tggu smp 3 bln. waiting list skarang ni pun dah smp bln6 baru dpt…

Perodua success lg utk kali-3 selepas Myvi n Viva..Syabas Perodua,manyak duit korg lps ni..hehe

• Car Lover on Nov 01, 2009 at 9:41 pm

Exora dgn enjin skrg ni pun sedut petrol cekik leher nk masuk turbo lg..phew..meter minyak turun pun turbo jgak…Proton pny design kete mmg cantik,same level design eropah,enjin pny kuasa kuda agak power gak tp enjin kuat minum petrol.

Proton kene research lg utk dpt enjin yg lebih dgn efisyen.

• boleh beli on Nov 01, 2009 at 10:51 pm

Biasa guna Exora ke? 1 liter berapa kilometer….? Siapa lebih jimat antara Wira dengan Myvi…?

• si pitung on Nov 02, 2009 at 12:55 am

best ke? macam kecik molek je….tak sempit ke?

• Ayien on Nov 02, 2009 at 7:11 am

bagi yg xsuke mpv ni xyah la beli…n bagi yg suke, beli je…xyah byk cakap…sume leh pk sendiri…dh besar panjang pun…tpi yg pasti aku dh booking n aku nk jadi antara org pertama yg memandu kete buatan anak tempatan nih…..

• boleh beli on Nov 02, 2009 at 4:24 pm

Bagus tu Ayien..usah banyak komplen…yang komplen tu le yang tak beli…beli dulu baru tahu…kemudian kita diskus kat sini apa yang perlu diperbaiki…bukan semua orang pandai dlm bidang automotif…kan rakyat Malaysia ni pandai modified kereta…mana yang kurang buat sendirilah….Lu pikirlah sendiri..Goooooooooooooooooooo PERODUA

• Ayien on Nov 02, 2009 at 5:55 pm

Betul tu 'boleh beli'…pakai dulu baru leh tau…mana yg xok n mana yg ok…pastu diskus..xyah condemned2. buat congest network company je…hehe…klu aku dh pakai nanti, dont worry i'll share with all of u…mana yg kurang n mana yg ok…. nk pinjam tagline nabil n 'boleh beli', lu pikirla sendiri…………….hehe

• Car Lover on Nov 02, 2009 at 8:01 pm

tu la org m'sia tak tau yg mane dpggil komplen n yg mane dpggil maklum bls(feedback).

aku penah pakai proton so aku bg feedback.jiran aku pakai exora,mber aku pakai saga(BLM) n gen-2 1.3 sume ckp agak sedut utk combine(hiway+city) dgn constant speed.

aku pakai myvi(A),6.4Ltr-100km combine speed.Wira 1.3(M),7.1Ltr-100km.

besamaan myvi 1Ltr-16km combine n wira 1Ltr-13km dan ini average atau rambang. Exora same consumption mcm naza citra 2.0.

hobi aku kete jd setiap model baru keluar aku akn buat research.

• Car Lover on Nov 02, 2009 at 8:19 pm

aku tak ragu2 dgn perodua ni pny consumption sbb dh tbukti enjin TOYOTA mmg efisyen.jd exora atau perodua?

EXORA-1380kg 125hp,power to weight ratio=11.04kg utk 1hp.

PERODUA MPV-1170kg 109hp,power to weight ratio=10.20kg utk 1hp

enjin perodua kurg bawak beban utk 1hp bbanding exora.

Mane lg efisyen atau kurg petrol?

• Car Lover on Nov 02, 2009 at 8:30 pm

teknologi enjin Wira dr 20thn dulu,blum ade system variable valve jd RPM rendah pun consume petrol amount yg same. Perodua ade VVT-i dr TOYOTA,

teknologi zaman skrg.

• VANOS on Nov 02, 2009 at 9:08 pm

Our gov has visited both Perodua Proton plant dat day b4 raya n perodua supposed to launch dis mpv together wiz proton but they dicided to hold perodua launch cuz it will for sure bring da exora down. in aspect of price brand name,history..as u all know perodua previous success with myvi n viva.

Dis time perodua will beat proton down again n again..

BEFORE,NOW N FOREVER!!!!!!

• VANOS on Nov 02, 2009 at 9:14 pm

Proton needs to start thinking OUTSIDE DA BOX!

always repeating da same mistakes. Its not da quantity but its da QUALITY.

dats y ferrari n all other premium dominant brands can sell 1 car for few milion bucks..n they still selling..learn from them.

• are_num on Nov 02, 2009 at 10:16 pm

bila nak keluar nie mpv perodua…tak sabar nak tgk

• najay on Nov 03, 2009 at 8:46 am

agree with u all. car lover, nice research bro. mcm ni la bagus. back up ur comment with fact and stats. not with tin kosong. aku pun dah book mpv p2 ni. dulu pakai wira. bini aku skrg pakai viva. no problem. jgn kutuk proton je. diorg ank melayu yg mampu buat kereta sndiri from scratch to end product. we should be proud of them. but they must learn to compete with international brand. so they have no choice but to produce cars at par with global manufacturers. learn from hyundai, they started by assembling mitsu cars like proton. but where are they now. production berbelas juta all over the world. that what proton should do.step by step.

• hyundai adalah pembuat kapal dagang spt kapal tangki n kapal kontena terbesar dunia. even prime bussiness dorg buat kapal tp dorg blh buat kete yg bkualiti smp pasaran US.

for 26yrs proton is only building cars! for god sake what is proton doin for da last 26yrs???????

• y2ggy on Nov 04, 2009 at 2:31 am

Wanna trade my 2.5 ranger 2 get this one. Is it worth to get p2 mpv from 4×4 pic-up truck? Nak tukar selera bawak mpv pulak.

• michael wong on Nov 04, 2009 at 7:11 am

CEO, i agree wht u wrote. Wht did proton did for the last 26 year?? Let us share this, satria 1.3 price 41k (need pay loyalty to mitsubishi) and now neo 1.3 price 41k too (need pay loyalty to org2 kuat yg sokong proton). Untill now, proton only keep earning our duit rakyat to cont pay loyalty to org2 kuatnya without improve on their product. We shame using that product but proton didnt shame keep eating our money. Why AP get -10k/pcs but not the tax reduce? he he he, of coz they still not enough earn the nasional cars supporter money loh. Proton new product look likes datsun 120y, would u buy that?? Keep that n there will have no improve on proton product. 26year n 260year also the same.

• najay on Nov 04, 2009 at 9:08 am

come on la. proton is not that bad michael. in the past years they had grew from only an assembler & loyalty payers to an independent auto manufacturers. exporting to many parts of the world (sales isn't very nice though). yes, mighty koreans&japanese are conquering the world but proton is on the right track. with new leadership, global oriented&quality product proton too will achieve that status. proton is a GLC & the money goes to the govt. later spent on the development for the people. hundreds of schools are built, hospitals. police, fire stations..etc. look around, there where ur money went to. 1 more thing, have u been on a vios? its interior is also too plasticky for a jap brand. dont even mention how its look. saga blm is 4 time better than a vios j.

• michael wong on Nov 05, 2009 at 7:16 am

Some of the comment are rite najay, govement build lots of thing from the tax they got from proton. This happen last 26year ago wht. Car price + tax + loyalty to mitsubishi. N now is still the same payment they gave???? The plastic interior previosly made in malaysia, now is still the same.

Let me tell u this real story i involve in. I bought a satria 1.3 (41k) with acc + sportrim 13". I request to decline the rims that cost RM2750 with tyre. The price stat in there. I survey from tyre shop, the cost only RM1450. Wht is that mean? i compare with same brand of rims n tyre. Proton sold the car price quite midium price vs average citizen income. But they sure kill us from the acc price.Exp, 1st model iswara quality vs last model iswara quality? It the same with great sound of the noisy dashoard untill the latest model. Is thet mean improved?

• najay on Nov 05, 2009 at 9:22 am

car prices are determined by the govt. car manufacturers on the other hand could only propose what price they consider fit for their target market and their product. i dont know how the govt came up with the suitable price but they must had went into it thoroughly.

iswara was only a facelifted saga. the 1st model of proton. lots of trouble but hey, it was a mitshubishi chasis, parts and engine. proton did had a poor chain of vendor&suppliers. later translated to low quality parts. (power windows&so forth).proton is now less protected by the govt& since then their sales decreased. people started to realise they were other option other than proton. so they bought kia&hyundai, which they would regret later.

and then tg.mahalel left and enter the new MD. he had transformed proton and put them back into the right way. quality of the product increased and people started to come back. proton now is more customer oriented. there are more & more persona, exora&blm on the streets.

• Car Lover on Nov 05, 2009 at 3:57 pm

For some good reason i agree wz u najay but a BLM 4times better than a VIOS u must be kidding.

have u ever driven in both of dat car before?

ViOS full of electronic assist exp TCS,ABS,EBD,ASM crash safety n tons of safety features but BLM???? crash safety n thats it.

i went on a tour dat day to north using da twisty bend road of karak to gua musang klantan all da way to thailand n i found 7 crashes of BLM n SAGA(ketekebal) on side barrier. What is dat mean?

• Senang-senang baik beli je keta import…dah tau kualiti 'A' dari keta malaysia, keta malaysia memang macam hampeh..kualiti zero…kalau keta import memang mahal sikit..tapi berbaloi-baloi…naik pun sedap…!!

• sape2 yg dah pakai proton exora?

leh komen cikit.

aku nak beli exora ni, kot2 boleh beralih pada mpv p2 plak.

• VANOS on Nov 05, 2009 at 11:31 pm

cool ko cool dulu jgn tburu2 bli exora. dgn duit byr minyak exora ko dh blh bli rim besar utk p2 mpv ni..kualiti pun mng kat p2 ni.

• VANOS on Nov 05, 2009 at 11:33 pm

jauh lg cantik p2 ni dr exora..nnti nyesal nnti bile p2 ni kluar

• mpv tu dilancarkan 23hb november nih…bole lah pi tgk kat showroom…dan leh booking online mula 13hb novemberrrr…….paling cepat 24hb daptlahh bawak alza…….bole vbawak lembu korbannnn

• najay on Nov 06, 2009 at 8:59 am

car lover

ur right. i must had been exaggerating thing a little bit. myb coz michael said that proton cars looks like datsun 120y. i've driven vios. its true that vios is a better car with all those technologies but blm isn't that bad. our national car safety standard is not as high as in the states & europe though. the best we got in the premium standard are only abs,airbags,ebd. but most of the national cars on the roads lack such features. pricing and affordability of the consumer are the factor. 5 years ago malaysians had never even got airbags in their proton and p2 but now they do. govt should improve on the safety standard for the sake of the people and they are doing exactly that. starting july next year all national cars should make abs as a standard feature. accidents happened partly caused by the vehicles but mostly they were caused by the people who were operating the machine. driving in the most expensive and advanced cars do not guarantee ur safety if u have the worst driving attitudes. thats the problem of malaysian people. give them a bugatti but with the same mentality they would still driving like a maniac and crashed.

• Elvis on Nov 06, 2009 at 10:09 am

Crap is a crap. You dont have high quality crap, just crap. BML is a low tech car selling at extraordinary price. If you cant see that then its your joke. Suspension system is similar to cars back in the 60's! And you say its better that vios? My oh my…

• aku mula dulu ngan Proton,kemudian P2,pas 2hyundai,pas 2 nissan,last last P2…..tau pasai apa….P2 tak sakit kepala..tapi kancil aku lebih feel dr viva

• sambung …tapi satu ja aku rasa keta jenama impot ni feel solid dr keta kita la…2 ja.kalau yang lain tak tau.aku suka swift @myvi se@satria neo@vios dugong…tapi la pakai viva…ekonomi meleset..

• em..keta perodua tak solid(kalau kompare ngan brand impot punya)…2 ja aku boleh kata…tapi part dia ok sangat…tak beban…tahan jgk la(kancil aku 10 tahun -zero defect) …2 yang aku last2 pakai viva 2…keta baru ni mengancam jgk..he2

• Car Lover on Nov 07, 2009 at 4:07 am

nk tgk kete ni pny kelebihan dgn lebih lanjut masuk YOUTUBE n taip

• Car Lover on Nov 07, 2009 at 4:09 am

nk tgk MPV ni dgn lebih lanjut masuk YOUTUBE n taip TOYOTA PASSO SETTE. dye tunjuk kete ni nye kelebihan sbb passo sette dgn p2 mpv ni bnd yg same.

• Car Lover on Nov 07, 2009 at 4:10 am

taip TOYOTA PASSO SETTE.dye tunjuk kelebihan p2 mpv sbb passo sette dgn p2 mpv ni bnd yg same.

• Potong Saga on Nov 07, 2009 at 6:54 am

Nice design kalau compare dgn exora….sesape yg tak minat jgn le beli…

tapi jgn le kutuk kalau tak nak beli….mungkin korang ade banyak duit nak beli grandis ,wish stream or maybe livina……tapi kalau korang takde duit ..tapi still nak kutuk…ko mmg "tua kutuk!!"

• NGANGA on Nov 07, 2009 at 10:07 pm

Kena tipu again.Quality BML SUCK!! Power window like a shit, 3 times repaired in one year, yet still awaiting for forth time. Recently, engine developed noise sounded like Diesel engine. Part need to wait but was told that other also having the same problem but part not arrive yet even past 3 months. Previously I already kena with Proton Isawara, rust all over the body like cancel. Promised myself not to buy any proton anymore but give them one more chance but really learned the worst mistake I ever made. Spent so much but quality like a shit. Any future purchase, don't even give a damm to Proton. Kecewa….

• Car Lover on Nov 07, 2009 at 10:45 pm

feel sorry for u nganga…dah tenganga lg psl proton.aku pun dh penah alami prkara same so aku dh blaja. jd slagi proton tak masuk pasaran US aku xkn bli proton. 2 pasal kalo org tny aku p1 atau p2 mesti aku suh bli p2.

kualiti djage,after sales pun bagus. mintak part 3 ari smp.

1 lg contoh kgagalan proton yg same brulang.

proton DULU KINI N SLAMENYA!!! Hampeh!

• kesian kau ngaga…kau tak baca cita aku dulu..aku salah sorang manusia yang serik ngan keta p1.

• Lavio on Nov 08, 2009 at 3:53 am

aku masih ada lagi proton '90. sampai hari ni boleh jalan lagi..naik bukit, no prob. itu proton lama. lepas aku beli Kelisa, mmg kelas. Ambik pulak Myvi, terasa pulak Kelisa tak best. Trade-in Kelisa, ambik Vios, terasa pulak Myvi tak best. Trade-in Myvi ambik Latio Sport, terasa Vios kurang mantap. Kesimpulannya, kereta Malaysia perlu berusaha lagi supaya setanding. Baru aku nak pakai kereta Malaysia macam dulu. Dulu boleh, mengapa sekarang tak boleh?

• michael wong on Nov 08, 2009 at 6:29 am

U r rite Elvis, he said my comment make him confuse bout the blm better than vios. From that his word, i think no meaning chat wit him. He is either fully proton supporter or he is made in proton. Proton fix car n sure didnt fell the worst happen wit that product. People use proton product can hardly feel the worst in this product. Why menteri2 dont wan use perdana to office??? Coz it is A CHEAP AND LAU ZZZZ PRODUCT that doesnt match their level. Org miskin tau pikir n terkena, org serdehana n kaya pun tau pikir n terkena, apa lg org2 kaya n menteri2 mana mau terkena. B4 price n today price is the same = That OK.

But 2day quolity n improvement on design, improvement on performance, improvement on safety on wheel n comfort n sporty should be had with the old previous car price. New proton SE type, price need aditional 15k. What is that SHIT MEAN????????? What so SE bout the car??? Have similar engine wit the TYPE RRRRRRR????? Kalian semua sudah kena tipu loh dgn maksud SE. ka ka ka.

• najay on Nov 09, 2009 at 10:17 am

michael wong said,

November 3, 2009 @ 11:11 pm

CEO, i agree wht u wrote. Wht did proton did for the last 26 year?? Let us share this, satria 1.3 price 41k (need pay loyalty to mitsubishi) and now neo 1.3 price 41k too (need pay loyalty to org2 kuat yg sokong proton). Untill now, proton only keep earning our duit rakyat to cont pay loyalty to org2 kuatnya without improve on their product. We shame using that product but proton didnt shame keep eating our money. Why AP get -10k/pcs but not the tax reduce? he he he, of coz they still not enough earn the nasional cars supporter money loh. Proton new product look likes datsun 120y, would u buy that?? Keep that n there will have no improve on proton product. 26year n 260year also the same.

tan, michael.

come on guys. i was just referring to michaels's comment. (Proton new product look likes datsun 120y, would u buy that?? ) u urself called vios a vios dugong.

tan said,

November 6, 2009 @ 11:37 am

sambung …tapi satu ja aku rasa keta jenama impot ni feel solid dr keta kita la…2 ja.kalau yang lain tak tau.aku suka swift @myvi se@satria neo@vios dugong…tapi la pakai viva…ekonomi meleset..

yes, i admitted that vios a better car.

najay said,

November 6, 2009 @ 12:59 am

car lover

ur right. i must had been exaggerating thing a little bit. myb coz michael said that proton cars looks like datsun 120y. i’ve driven vios. its true that vios is a better car with all those technologies but blm isn’t that bad.

• AZHARI BIN ZAINAL on Nov 09, 2009 at 7:40 pm

Macam Myvi je…… Harga setakat RM 55, 000 mampulah milik. Kalau bandingkan dengan Exora yang 1.6 cc mana bagus?. Perodua kena buat 1.8-2.0 cc barulah boleh lawan proton. Untuk rakyat Malaysia dan SATU MALAYSIA harga mestilah tak lebih RM 55, 000. Barulah hebat jualan…………. dan lebih penting menjadi kebanggaan rakyat Malaysia. DUITKU MPVKU

• shootx2 on Nov 09, 2009 at 7:50 pm

Can you guys understand about the category of MPV & Compact MPV? Please google it.

how to compare with Proton Exora and New Perodua MPV?

Everyone one also have their point of view, buy the car whatever you like and very important is value for your money.

Money equal to value? who can judge it?

• BMW LOVER on Nov 09, 2009 at 10:55 pm

REST IN PEACE Perodua Henceforth.

• Smarter on Nov 10, 2009 at 9:59 pm

Is time for Proton Exora to die. Perodua MPV price range at RM 55k to RM 65k and Cherry Eastar 2.0L RM 70k. You can buy both cars and better quallity than Exora which lower price than Exora. Both cars design also better than Exora. For what you want to buy Exora in the sense of it is not better than others ?

If you say want to buy a more spaces car then you can choose Cherry Eastar or if you say want to buy a MPV which small size then you can buy Perodua MPV. Is it Stupid to buy Exora ? Good luck to all Exora users. Enjoy your Exora!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

• Smarter on Nov 10, 2009 at 10:09 pm

For 1 more thing, Exora only have 1.6 L. And have some peoples tested at Genting Highland which totally disapointed. Exora 1.6 L used the nearly same engine and gearbox with Waja. If Exora got power to drive then why Waja users complain Waja not really have good power to drive ? If Exora is very powerful then is it fair to Waja users seens they said Waja 1.6 L is not very power ?

If Exora can make this powerful 16 L then Toyota no need to produce Wish 1.8 already. I don't believe Proton technology can over Toyota technology. Before you give comment on other cars please think of what kind things you need to campare to.

• Car Lover on Nov 11, 2009 at 12:52 am

en azhari ni kene bukak mate luas2 bace paper tgk berita. perodua xyah nk buat CC besa2 skarang ni pun proton tehegeh2 nk kejar sale figures perodua.proton nk buat kete besa tp cc kecik mcm kete terencat xcukup zat.kononnye nk buat 1.6cc bleh cukai rendah tp dh xkene gaye.

kalo CC dh tggi cukai nnti pun tggi. 1.5cc br rm90 bbdg 1.8cc keatas dh jd rm200++. bbding proton,P2 jrg rosak.proton jg elok2 pun tpsl2 rosak mcm2. PERODUA is da best. EXORA gulung tikar.

• Car Lover on Nov 11, 2009 at 1:09 am

body exora mmg besar bbding saiz P2 MPV tp DALAMAN P2 MPV lg luas bbding exora.

exora-1380kg 1.6cc,

P2 MPV-1070kg 1.5cc.

dgn 1.6cc,exora kene bwk 210kg lebih besi tin milo bbding P2 MPV.

++++++P2 MPV pakai teknologi toyota lebih tahan lasak dr proton yg masuk lubang 2kali pun absorber bleh kondem.

toyota mpunyai teknologi F1 yg secara xlangsung dsalur kpd ciptaan MPV P2 ni n proton mpunyai teknologi mcm mane nk jahanamkn kete dlm mase 6bln.

bukak mate wahai rakyat M'sia. TOYOTA+DAIHATSU=PERODUA.

PERODUA GO!!!!!!!!!!

• Car Lover on Nov 11, 2009 at 1:19 am

TOYOTA(perodua)-80yrs of technology + 15yrs++ F1 technology

PROTON-26yrs of crap + tin milo + bullshit + copy paste technology

result-PERODUA=realible

PROTON=besi buruk

• Leong WK on Nov 12, 2009 at 2:57 am

Anyone has any info about P2 MPV spec?
    1) ABS
    2) TSC
    3) Electric motor driven steering wheel? or Hydraulic?
    4) Rear brake disc? or drum?

How about high spec and low spec?

What I can c from photo is that high spec has;
    1) Volume control at steering wheel
    2) Fog light
    3) Colourful Optitron meter

Anything else.

• jolene on Nov 12, 2009 at 2:38 pm

berapa harga?

• peminat perduo mpv on Nov 12, 2009 at 3:55 pm

1)berapa harganya untuk perduo mpv ?
    2)down payment untuk kereta perduo mpv adalah berapa?
    3)saya boleh dapat buat loan 100% ? (kakitangan kerajaan)
    4)kalau sekarang order , nak tunggu berapa lam boleh dapat kereta ?
    5)harga manual dan auto beza berapa ?
    6)kereta perduo mpv datang dengan apa acc ?
    7)jika saya buat loan 5,7,9 tahun , satu bulan saya perlu bayar berapa ?
    8)satu litre minyak lebih kurang boleh jalan berapa km?
    9)tangki minyaknya adalah berapa litre ?
    10)ada apa acc yang boleh ditamdahkan ?(dengan harganya)
    11)perduo mpv ada berapa air-cond hole ?
    12)perduo mpv pakai enjine apa ? (buat daripada aluminium atau iron)
    13)perduo mpv auto ada berapa gear ?
    14)perduo mpv ada apa warna ?

• Iskandar on Nov 12, 2009 at 10:14 pm

Price range

Std manual 56k

Prem. manual 59k

Auto manual 59k

Auto prem. 62k.

Terima kasih

Iskandar Ibrahim

Senior Sales Exec.

Perodua Shah Alam.

012-2942383

Fax 0355108952

• Leong WK on Nov 13, 2009 at 12:23 am

Hi Iskandar,

Is the price stated is the confirmed official price?

Is there any brochure or more detail info about the MPV?

Question from my previous:

Anyone has any info about P2 MPV spec?
    1) ABS
    2) TSC
    3) Electric motor driven steering wheel? or Hydraulic?
    4) Rear brake disc? or drum?

How about high spec and low spec?

What I can c from photo is that high spec has;
    1) Volume control at steering wheel
    2) Fog light
    3) Colourful Optitron meter

Anything else.

• Car Lover on Nov 13, 2009 at 7:09 am

peminat P2-

enjin MPV P2 ni enjin yg serupa dlm avanza 1.5=3SZ-VE is 1.5 L (1495 cm³). Bore is 72 mm and stroke is 91.8 mm, with a compression ratio of 10.0:1. Output is 80 kW (109 PS) at 6000 rpm with 141 Nm of torque at 4400 rpm. It features VVT-i. bkn aluminium tp cast iron.

secara kasar petrol lebih kurang cam myvi.MPV dgn berat bdn 1070kg lebih 120kg dr myvi.lg berat vios dr MPV ni.kesimpulan kete ni mmg ekonomi mcm kete sedan biasa.

• Car Lover on Nov 13, 2009 at 7:25 am

leong

its da same package dat u can find in da myvi. rear drum brakes.

but spacious more power realible quality n engine.well,toyota experiance engineers from japan involved in da makin of dis MPV so quality assured like a toyota.well, it is a toyota just different name.

• najay on Nov 13, 2009 at 10:39 am

iskandar

i booked this mpv already a month ago. expected to b delivered early january. but yet to confirm what specs & colours. hope that u can enlighten us a bit more about its specs. thx.

• Iskandar on Nov 13, 2009 at 5:22 pm

Stated price are in range only. Call for more details. I cannot reveal all the information here before the official launching event.Thank you.

• Leong WK on Nov 13, 2009 at 5:31 pm

Hi Car Lover,

Thanks for the info.

The fuel consumption should be same as Vios as the body weight of the vechile is quite same. Beside bigger engine capacity and space, the other big different is the quality and sound proofing of this MPV, which should be much better than MYVI as from the spyshot there are rubber insulator around the door and top of door opening.

But for price wise of premium spec RM64K (if this is the selling price) is quite on the high side, to most ppl. Hope Perodua will consider of lowering the selling price to make this MPV more affordable. Then everybody is happy……… Perodua will eventually make back this small profit when all this MPV lined up for service at their service center.

• AIMAN on Nov 14, 2009 at 12:42 am

huh, this mpv is very smaller than exora…..
    so, i think exora is very good….
    i think proton mpv will compete with perodua mpv….

• Leong WK on Nov 15, 2009 at 5:49 am

In order to grab a bigger segment of the MPV, especially Exora, this Perodua MPV should price much lower, maybe below RM60K. In term of size it is very much smaller than Exora, some buyer who pefer spacious will definetly choose Exora as the price is a little more than the listed price of this new Perodua of RM64K. This perodua MPV wins in its engine which is Toyota developed, equiped with DVVT.

So, the choice is very subjective as well as price wise.

• ennoar on Nov 15, 2009 at 10:04 pm

it will compete with exora.body width larger than avanza.Length more than avanza.Price 57-66k is more competetive.beside its shape i think alza is ur best choice.

• Car Lover on Nov 15, 2009 at 11:14 pm

it maybe smaller in size but its more spacious inside headroom legroom compare to exora n more practical in da city..it has tight turning radius for easy parking. bigger doesnt mean more pleasant..its da comfort n ease of mind especially in traffic.
    people notice da success of perodua model n its proved quality,even like small viva is quite expensive for its small size but people still buying it,y? becoz its very REALIBLE N QUALITY BUILD!
    which is proton or EXORA cant offer i assure. proton let us down before n dis time im sure they will let us down again..

• najay on Nov 15, 2009 at 11:22 pm

iskandar,

i got the price list already. konfem la nama dia perodua alza. ada 3 varian. standard, premium & advanced.

manual standard

solid- rm55490, metallic-rm55990, special metallic-56190 (x dak abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb)

manual premium

solid- rm60490, metallic-rm60990, special metallic-61190 (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler)

manual advanced

solid- rm66646 metallic-rm67146, (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler, skirting, leather seat, gps, reverse camera, tinted)

auto standard

solid- rm58490, metallic-rm58990, special metallic-59190 (x dak abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb)

auto premium

solid- rm63490, metallic-rm63990, special metallic-64190 (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler)

auto advanced

solid- rm69646 metallic-rm70146, (ada abs, airbag, adjuster height kerusi, radio usb, bluetooth, spoiler, skirting, leather seat, gps, reverse camera, tinted)

versi advanced edition hanya akn keluar start bln march 2010.

• Leong WK on Nov 16, 2009 at 7:42 am

Thanks Najay for the pricing.

Anyone else has any confirm pricing? If other given pricing is different from Najay, then something is wrong. But at the moment, Najay pricing is a good reference.

• Ayien on Nov 16, 2009 at 11:41 pm

yes the price confirmed, already received form my salesman today. additional for premium spec, the car come with UV film(not same as tinted if i'm not mistaken)

• zahirah on Nov 17, 2009 at 12:54 am

hihi
    cantik la
    nt nk beli la

• Yus kl on Nov 17, 2009 at 4:10 am

Aku dah pakai Exora lebih 7 bulan dgn mileage lebih 15000 km hampir seluruh semenanjung aku dah pergi termasuk ke Genting 2 kali . Pada aku Exora takde masaalah underpower macam sesetengah org cakap tu . Masa ke Genting tempohari aku bawak full load 5 dewasa 2 kanak-kanak 9 dan11 thn tampa sebarang masaalah nak follow abang ipar aku yg bawak Estima . Sampai kat atas dia pon kagum jugak pasal aku boleh follow speed dia .Pada aku perodua mpv ni memang cun dan sesuai pada sesetengah orang yg tak perlu mpv yg terlalu besar . Aku kurang gemar pada sesetengah orang yg suka mengutuk kenderaan lain tampa mereka sendiri berpengalaman menggunakan kenderaan tersebut , mungkin mereka ini salesman kot . Aku dah lebih 19 tahun memandu dan pernah guna berbagai model kereta dalam dan luar negara dari 1.5 ke 2.0 cc . Pada aku setiap kenderaan ada kelebihan dan kekurangan , terpulang pada kita utk memilih mana yg sesuai dgn citarasa masing-masing . pada mereka yg nak memberi komen , berilah komen yg jujur dan berilmu macam orang yang bertamadun .

• Leong WK on Nov 17, 2009 at 5:16 am

Now more or less we noe the price, question now is whether is it worth to pay extra of RM5K for the premium which has the following extra;

1) ABS

2) Airbags

3) USB / Bluetooth CD player

4) Steering with volume control

5) imluminator meter

6) Spoiler (Not bodykit)

7) UV sheild coating

8) Adjustable seat height

Did I miss anything?

So which is better value to buy, Standard or Premium?

• Yus kl on Nov 17, 2009 at 6:15 am

Hairan betul aku baca beberapa komen bodoh yg bersifat mengutuk tampa ilmu yg kata tin milo dan absorber rosak lepas 2 kali masuk lubang . Tolonglah beri komen yg lebih menggunakan akal dan bukan perasaan . Aku guna Proton , Produa dan Honda dan semua kereta tu pernah rosak dan semua juga bagus pada pendapat aku . Tiada yg sempurna di dunia ini .setakat ni alhamdulillah Exora aku tak beri masaalah lg .Kpd peminat perodua teruskan beli mpv ini dan pastikan its worth for your hard earn money .

• keretanya ok, nampak macam avanza, dan luas juga, tapi, 1.5 ler, tak makan minyak ke kalau muatan berat sampai tujuh orang badan besar?

• najay on Nov 17, 2009 at 8:58 am

leong wk

its up to u wether r u safety concious or not. yes, accident is something that we dont want to happen but if it does, then abs and airbags can save lifes. urs & ur loved ones. different betweeen both is just 5k in the pricing and less than rm70 in the monthly installment. so for me, better to go for the premium. plus it is very convenient to have volume control at ur fingertips while driving, keeping our eyes on the road. better be safe than sorry. my wife's viva premium also have these features (except for volume control, usb, bluetooth, uv shield) and i'm really grateful for it.

yus kl

aku mmg stuju dgn ko. car lover tu x lyk pakai nick 'car lover'. spatutnya 'perodua lover only'. bashing proton sesuka hati. knowledge tntg automatif mcm ada, tp attitude sebaliknya. maybe dia keje dgn perodua kot.atau salesman perodua. aku pun penah pakai proton, perodua, nissan. semua ada kelebihan, kekurangan.

apapun i think this car is value for money for those with medium family size. proven dvvt technology to save fuels and performance. 1.5 is strong enough to pull its weight. but to put 7 adults in it might not be a good idea.

• Leong WK on Nov 17, 2009 at 4:14 pm

Thanks Najay for your comment. I will make an afford to check and compare the premium and the standard, after it is launched.

About the power of 1.5cc, 7 adults will be tough for the 1.5cc. I am driving a Vios, I loose the zoom pick up with 5 adults but once it is moving its ok. Question is how often we drive this MPV with 7 adults or fully load up with goods? Can 7 adults squeeze into this MPV? If its just a family of 4 or 5, it should be ok and a fun to drive. My Vios which has the same capacity of 1.5cc, with 2 to 4 passengers, FC for highway 50% / town 50% is about RM0.11/km (15.5km/l) and FC for town 100% is about RM0.15/km (12km/l). I will be very happy and statisfy, if this MPV could produce the same FC as my Vios.

I heard from the SA that we can test drive on the 24th Nov as the launching is quite late about 5pm-6pm on the 23rd Nov. But may have to wait for the queue to test drive.

• Ha Gnih on Nov 17, 2009 at 11:19 pm

Hail to Vellfire !!!!

• HONDA fans on Nov 18, 2009 at 5:22 pm

I think the 1.5cc engine is quick not enough ….but it still no need change the engine…I suggest it can become an 1.5cc(T) perodua 2009 mpv.
    with an 1.5cc +mini turbo…

• HONDA fans on Nov 18, 2009 at 5:26 pm

the gear knob is not same as the before spy picture.N it also lost the tiptronic gear box (like the half auto/half manual..(+,-)….
    if the gear knob change to more likely looks ….as the before spy shot ….
    metal chrome….+ ball shape…

• car lover on Nov 18, 2009 at 9:16 pm

yus kl

ye maybe aku komen ikut prasaan tp itulah hakikat. aku ambik berat psl rakyat m'sia supaya dorg ni xkerugian dlm pilih kete.aku ckp bkn mmbabi buta aku ckp dgn fakta n pengalaman.mgkin ko bnasib baik dpt proton yg 'elok' tp bkn kwn aku n jiran aku. exora dorg hampeh.

kalo ko mmpu pkai exora bmakne ko ni upper middle class n xberape nk kesah psl fuel consumption tp mcm mane dgn org lain.maybe ko sorg yg puas ati dgn exora tp pmilik exora yg lain ko ade tny. atau ko sakit ati kete ko kene kutuk.

aku bkn salesman perodua.aku penah keje kt proton QC,perodua n skrg merc.5 tahun auto management jd aku bkn ckp kosong.

• car lover on Nov 18, 2009 at 9:25 pm

najay

aku nk pakai nickname najay suck ke najay killer ke GTH najay ke aku pny suke.hak aku,dis forum for people to free to talk.

aku nk bashing proton ke porsche ke aku pny suke.ko bkn kenal aku nk ckp psl aku pny attitude.

people r free to talk in dis forum..if u dont like it please be guest get out from dis site!!

• car lover on Nov 18, 2009 at 9:25 pm

najay

aku nk pakai nickname najay suck ke najay killer ke GTH najay ke aku pny suke.hak aku,dis forum for people to free to talk.

aku nk bashing proton ke porsche ke aku pny suke.ko bkn kenal aku nk ckp psl aku pny attitude.

people r free to talk in dis forum..if u dont like it please be my guest get out from dis site!!

• wat so eva on Nov 18, 2009 at 10:38 pm

wat so eva la kn if it was based on toyota wish or what.. compact bkn mksd smpit okey.. wat i heard it juz few mm short… duhh.. xkn perasan pn ttg hal tu.. lgpn ape slhnye sokong ape yg cube perodua buat rite?? lgpn wat i also heard perodua also some like connection wif toyota.. so wat?? juz doing their job.. if x ske perodua, pi duk jauh2 dr tmpt ni.. mmg berhak bersuara.. dats rite.. but pliz be more pollite guyz.. wat so eva..

• exzora..lepas beli, simpan kat rumah pakai kelambu..pegi keje naik motor kapcai..raya 2 kali setahun baru buka kelambu…dah exzora minyak kuat..!! parking pun 1 hal nak parking masuk kl?? keta besar utk famili besar..so test org tua-tua jer beli exzora ni..murah proton sbb harga dan kualiti yg 50/50 nasib tak ok masak layan problem. nasib ok selamat aku !!.. tapi tang makan minyak sakit hati wooo…sedut petrol mcm minum air.

ORG zaman 2010 skg nak pakai keta stylish, compak mcm mini wish..boleh pakai pegi keje, tak besar dan ala2 sedan. lagi perodua alza 1.5 mpv 7 seater ni jimat minyak..rm 10 auto boleh pgi 70km, manual 80km dah test. aku pakai saga blm 1.3 adik aku seminggu blm rm 10 boleh jalan rm 50km jer..klu isi rm50 x 50km 250km jer… ?? . Myvi 1.3 manual rm10 boleh jalan 90km. so rm50x90= 450 km woo. korang dah jimat 200 km….biar betul ? korang try ler pinjam keta myvi,saga jiran famili, rasai dan alamilah sendiri bertapa…jimatnya perodua.

• najay on Nov 19, 2009 at 11:17 am

car lover

if this forum is for all to give opinion then what the hell is ur right to ask me leaving. WTF give u that f****ng right! dumb**s!

• urm

berape eh besar dia..

ade macam myvi ker??

luas dalaman dia macam myvi ker ke lagik besar eh??

sbb nampak macam kecik jerk

produa slalu nampak kecik.. tapi bila dalam agak selesa gak

• gelak2 plak baca comment..

aku gune myvi .. ok la syiok gak .. mantap

kalo nak compare ngan avanza bapak aku 1.3 myvi ak lagik sedap..

kazen ak pakai bml 1.3 saga ok la.. mla2 ak nak beli kete 2 tapi x jadik..

ak bawak myvi ngan saga 2 ak rase myvi lagik syiok .. corner pon myvi lagik ok kot

masing2 la kan ..

tapi 2 ah bapak ak nak tukar kereta .. so ak rase produa mmg da best la..

bpak ak igt nak beli exora .. tapi ak x bagi .. sbb ntah la..

proton nie sak jugak la .. sbb kami ade kereta kembara..

ya allah hai .. minyak x yah cakap la .. dah la x laju..

myvi ak lagik laju. muahahaha

tapi laju2 nak pegi mane kan? jmpe tuhan.

korunk bising2 letup2 x gune la beb

sng beli kereta ikut kemampuan la ..

x dapat nak beli vios .. beli la saga bml 2 leh convert..

x dapat beli bmw .. beli la waja.. ade bdk convert smart je ak tgk..

x dapat beli passo cam aku.. beli la myvi kan..

yang penting mata kite …

nak kire ok ke x ok .. pakai je dulu..

orang pakai kete lame2 2 ok jer ak tggk maintenance mahal gak..

tapi relaks jerk .. sbb?? minat..

jngan kite jadik hamba pada kereta kite … biar dia jadik hamba kite

• x sabar nak tengok kereta nie la kan..

korunk jngn gado2 pasal produa n proton beb..

terus terang kereta malaysia mmg mahal sbb??

kite kurang teknologi n mgkin sedikit coruption la

dah la gaji kite kecik an. pastu harge kete mahal lak 2..

ape nak buat .. terima je la .. yang penting kite x huru hara..

lau susah2 sangat .. kite naik komuter x pon limosin 44 penumpang..

ah itu mmg save

kite malaysia baru lagik kan dalam pengeluaran kete nie

so kite anggap la kite berkorban skrang nie . tuk mase depan cucu cicit kite.

mane nak taw sok time diorang produa n proton dah level2 merc ngan bmw ker??

sape taw kan..

so support our local .. for our kids future

• michael wong on Nov 19, 2009 at 10:16 pm

i suka pakai kereta import jpn. I kagum dgn cara kerja mereka dan harga jualan mereka pd rakyat. That easy and simple.

Bezakn pekerja sini n pekerja jpn? Apa bezanya dr segi kerja?

I berani ckp kerna i ada byk kwn kerja d honda m'sia termasuk adik saya.

100% kwn2 honda saya kata jk ada duit, beli toyota aja. Kalau tk, menyesal ohhh. Semasa on site,pekerja tempatan kata "tk ok ke? ahhh sikit lebih kurang aja lah, org kita yg beli juga bknnya org lain. Dulu kerja kat proton pun macam tu."

We never complain n they wont care the dammed of the user problem.

If we complain, other's supporter giving back-up. They still wont care the dammed of the complaint.

Thing improved by received the complaint, then change n learn from the others. Eg: 90% malaysian buy imports cars. What will local maker do? Price?, Quality?, Design? or more?

• this is fcking car

• this is cibai car at malaysia

• jackson on Nov 19, 2009 at 10:42 pm

tis car very stupid and copy from toyota malaysia eat shit

• jackson on Nov 19, 2009 at 10:45 pm

this car must add in nos,turbo and dohc.if not go power to race with skyline R35

• aku setuju dengan kata YUS KL tu, setiap kenderaanada yang lebih dan kurang. apa yang kurang kite sama2 tingkatkan kualitinya, tul tak kawan. perodua or proton sama2 ada kelebihan masing2.

• salam n selamat sejahtera to all user in this forum….aku pakai myvi….tp serius…dulu aku pakai wira but convert turbo…aku lebih berpuas hati dgn proton …keluaran proton merge dgn mistsubishi….baru2 ni aku blk kampung and then aku xcident kan keta kawan aku….so nk blk kl aku terpasal rent a car…aku sewa Saga BLM…dan aku prg pertama yg pakai keta tu pasal tuan keta sewa baru ambik terus aku sewa…blk KL aku drive takder la laju maner pon…tp seriously aku ckp…minyak dia kuat giler…dua kali aku isi full sampai kl tinggal dua bar jer dia nyer minyak…but aku drive myvi aku n aku bawak agak laju…tp different penggunaan minyak between this two our national car totally huge guys….myvi memang menjimatkan minyak…so aku agak heran pasal dulu A.G HOT.FM dok jd hos dlm satu rancangan kt TV3 pasal keta proton dan war warkan Saga BLM jimat minyak…but….sebaliknya…how???

• bagi aku kate mpv proton mmg best,dari segi handeling,comfort,besar dan luas.mmg bebaloi klu beli.x mcm perodua beli murah,tp klu beli barang dia mmg mahal tekan harga dari situ plk.mpv perodua dah lah kecil x bebaloi klu beli.kwn2 aku pakai kerete p2,semua bising klu balik kg nk isi barang semua menyugut bonet kecik.bwk mcm nk terbang sbb ringan.sbb tu minyak x kuat.lg satu klu hujan,klu laggar lopak air mudah nk berpusing.aku mmg sokong kate mpv proton mmg best klu bwk dari segi handeling by lotus.

• anyway kawan2 jom p test drive isnin ni,pas2 kita komen….hidup malaysia

• I once heard something like this: Those who loose in an internet "debate" is a retard… those who win is also a retard too. Go imagine.

• hemmm… wait and see…then compare it!

• LeongWK on Nov 22, 2009 at 4:28 am

Saw the Alza at a showroom (hidden in the store). A manual standard spec and auto premium spec available. See and felt inside. No test drive. No brocheure but ve pricelist. Overall the size is not really that big and not really solid compare to Vios and City but much better than Avanza. Interior is a bit more spacious than Vios and City(maybe because the seats are not that bulky and door abit thinner)but less spacious than Exora. 3rd row is really for kids or small size people. The interior is made of cheap plastic comparing to Vios and City. The door trim is much better than Myvi as they have rubber insulation lining around the door and front door opening. But door closure isn't that solid (don have the "Kumph" sound, maybe due the door lighter weight). Engine compartment is small compare to Vios due to a differrent type of 1.5cc Toyota engine. Engine is more quiet than Myvi. Interior is simple and practical. 2nd row seat has only 2 headrest compare to 3 headrest Toyota Passo Sette. The aircon compressor is Denso which is good. It comes with a Silverstone tyre 185/55/R15. The spare tyre is located below the MPV(Outside). Headlamp is a projector type and looks stunning.

Premium spec has different seat fabric, airbags, spoiler, volume control steering wheel, seat height adjustable, blue/red speed meter, front fog light, PVC leather wrapped steering, USB/Bluetooth cd player and abs. All this cost RM5K more. The standard

Personally I feel its abit expensive to price the premuim Alza at RM64K but this is subjective to individual. I will decide after the test drive.

• proudtobemalaysian on Nov 23, 2009 at 2:09 am

Interior looks very nice!

• william ng on Nov 23, 2009 at 2:40 am

Perodua Alza 1.5L DVVT, DOHC with EFI. Sporty vs. Premium vs. Basic. Sporty AT RM69646(S)/RM70146(M) MT RM66646(S)/RM67146(M) with all premium accessories + 7 leather seats + GPS + reverse camera + front and side skirting + sport rear roof spoiler + tinted glass. Premium AT RM63490(S)/RM63990(M)/RM64190(P) MT RM60490(S)/RM60990(M)/RM61190(P) with all basic accessories + all premium accessories including fog lamps, rear spoiler, audio system with UBS and Bluetooth (can connect for hand phone hand free), leather wrapped steering wheel with audio switches, integrated seat height adjuster, ABS with EBD and BA, dual SRS airbags ) + optitron meter combination – blue illumination, high grade seat cover material, silver door armrest, chrome finishing inside door handler, high grade carpet mats. Basic AT RM58490(S)/RM58990(M)/RM59190(P) MT RM55490(S)/RM55990(M)/RM56190(P) with projector headlamps, electric side mirrors with side turn signals, rear combination lamp, 15” alloy rims, centre mounted meter panel, multi info display, audio system with cd player/mp3/wma, 7 foldable seats, siding 2nd row seats, wide door opening, optimum seating height, 5.2m minimum turning radius, UV glass, 12v power socket (below a/c switches), map lamp, utility box (above steering), glove box (1st row passenger seat), coin slot (right steering), small compartment (right steering) can put smart tag, bottler holder, sun visor with vanity mirror (1strow passenger seat), sun visor with ticket holder (driver seat), 2 sides X 3 rows pockets = total 6 pockets, seat back pockets, tool compartment, under seat tray (1strow passenger seat) can put shoe, 2 font sides a/c + 2 front center a/c, collapsible steering shaft mechanism, brake pedal intrusion reduction mechanism, anti theft system (immobilizer and alarm) + optitron meter combination – amber illumination, standard grade seat cover material, material color door armrest, material color inside door handler, standard grade carpet mats. AT vs. MT. AT shift lever and parking break – instrument panel shift with pedal type, first row seat – bench type, 1 row centre armrest, and 8 bottle holders. MT shift lever and parking break –floor shift with center lever, first row seat – separated type, and 12 bottle holders.

• mpv perodua were kill the exora…..

• gua nak cakap sikit on Nov 23, 2009 at 6:02 am

gua cadang nak beli kereta kedua tapi bila ingat proton letihhhhhhhhh,,kunci pintu 3x tukar,power window 4x tukar motor sebab kabel terbelit…bunyi sana sini lagi kuat dari radio QC Dept. x keje ke? malu nak bawalah…pikir sikit lah x buat post mortem ke?

• p2 ingenieur on Nov 23, 2009 at 9:01 am

To all p2 engineers…congrats :) esp in PE dept.

yoshhhhhhh!!!!!!!!!!

• 0klh jgak tp cC terllu kck la..tulh mslhnye nie kreta malaysia..

• mr engineer on Nov 24, 2009 at 5:00 pm

why people kept on saying proton kembara and compare it with toyota rush.. i thot proton is producing Nautica which is similar like Rush.. not kembara..

correct me if im wrong..

anyway, if Perodua Alza have similar potential as MyVi, I think, Exora is in trouble…

but that's just my two cent =)

• jeremy on Nov 24, 2009 at 9:31 pm

SO SUCK this car so wired lo look like myvi it juz pull long only stupit design they should learn like america car design look so nice exmple evo9,hummer,mustang and many more.

• michael wong on Nov 25, 2009 at 5:05 am

It a great design from toyota n wht a great award for p2 copy cat. Out look is good n the interior is good for auto type n so so 4 manual type. The bad thing is to espect the front side aircond blower to fullfill the whole car during a hot climate in malaysia?? Why just copy n just not add some own design or idea from p2?? Have some design comfort for the last row passenger, not just only for the front row. The 3rd row already small, now have 2 feel the hot in the small place in alza!! Think people b4 make product. not copy product to cheat people. Basic also cant think, better tutup kedai.

American car maker said "we produce car for citizen satisfaction, we dont lost money n citizen also wont lost their money."

• kamarol on Nov 25, 2009 at 11:58 pm

Perodua ALZA has everything a small mpv should has!

Can't wait to get the stock n have it registered for this festivity..

For RM300Million investment, oklar for this copy cat works.. after all still can untung mesat ma..betul michael wong ??

ok lar i can get my alza tomorrow..ho ye..

• michael wong on Nov 26, 2009 at 5:16 am

"For RM300Million investment, oklar for this copy cat works.. after all still can untung mesat ma..betul michael wong ??"

THIS IS 1 OF THE EXAMPLE THAT MALAYSIAN CITIZEN SAID THAT WORD, IT MEAN OWN CITIZEN SAID THAT, SO WHY SHOULD LOCAL CAR MAKER NEED IMPROVE FOR BUYER????????? MAKER MAKE MONEY, THE CITIZEN STILL SATISFIED WITH THAT PRODUCT EVEN JUST A SIMPLE IMPROVEMENT THAT LACK FROM THEM. i GAVE COMPLAINT TO MAKE THEM IMPROVE IN FUTURE, BUT SOME BACKUP WITH NO REASON FOR THEM. WHAT A MESS. HAVE A HAPPY DAY WITH NEW ALZA.

• michael wong on Nov 26, 2009 at 5:24 am

I THINK P2 BETTER COPY A MINI MPV LOOK AS CALDINA. I WILL WAIT 4 THAT CLONE FROM P2. THAT WILL BE A GREAT CLONE FROM P2. ALANG2 MAU COPY, BIAR COPY YG LEBIH CUN LG, BR UNTUNG BESAT KATA PEMINAT SETIA P2. I COMFORM BELI JK P2 KELUAR MODEL AS CALDINA. WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! OK KAH MY COMMENT????? P2 SUPPORTER? SAMA2 KITA SUROH P2 KELUARKAN CLONE CALDINA. P2 TK DA GT4 TK PE, P2 PASTI ADA GT3. SEMUANYA SO SO SAME WITH GT4. I RASA PASTI 100% PEMINAT P2 PERCAYA KATA TU. HA HA HA HA

• michael wong on Nov 26, 2009 at 5:30 am

P2 UNTUNG MESAT N TK PIKIRKAN KELEBIHAN UTK PEMBELI. TRUE?

PEMBELI DPT TIUPAN AIRCODE D DEPAN N TK PIKIRKAN ANAK YG TERASA PANAS HANGAT D ROW 3. TRUE?

• ajai - brimal on Nov 26, 2009 at 8:21 pm

keta apa pn sedap kalau baru…..yang penting jaga keta anda…tp aku suka proton……HANDLING BY LOTUS CAR..ADA PADA KETA LAIN KE…?????

• jontyan on Nov 27, 2009 at 2:22 am

Agree ajai, Handling by Lotus is indeed a major factor for me to buy Savvy. Cornering macam lumba go-kart dekat city karting :) Look forward to Exora for my 2nd car! Alza…a beautiful car..dun need this kind of mini-sized MPV though..

• lavio on Nov 27, 2009 at 7:39 am

Just spend my time to take a look The Alza. The price, make you INZAL… Exterior really good looking. Interior….???? mmg P2 nak untung banyak. I think Proton produce car for Malaysian but P2 produce car to get Malaysian money..

• kenapa x buat gear tu ada slot…. mcm toyota tu… kan lagi impresive…..

• tentang aircond nak support 3rd row seat……. cukup ke power…. anyone yang dah beli dan guna alza tolong bagi review sikit pasal aircond…… nak tahu jugak…. kalu ok nak jugak place order…..

• kamarol on Nov 29, 2009 at 5:32 am

Salam Eidul Adha to all Muslims,

zul said,kenapa x buat gear tu ada slot…. mcm toyota tu… kan lagi impresive…

YG NI MMG SEPATUTNYA ADA. SBB GEAR SHIFT TU ANYTIME BOLEH TERTUKAR SEBAB SI COMEL2 LALU LALANG..

tentang aircond nak support 3rd row seat……. cukup ke power…. anyone yang dah beli dan guna alza tolong bagi review sikit pasal aircond…

FRANKLY SPEAKING, I WAS EXPECTING FOR MY ALZA TO BE REGISTERED BEFORE RAYA. UNFORTUNATELY PERODUA STAFF IS NOT EFFICIENT ENOUGHT TO INFORM THE INSURANCE COMPANY TO CREATE THE PRODUCT CODE FOR THIS NEW ALZA (AS IT IS TOTALLY NEW), .E HAKMILIK DONE, AFTER INSTRUCTION GIVEN TO INSURANCE CO, THEY TOOK 15 MINUTES CREATING THE PROD CODE, E-INSURANS OK! BUT UNABLE TO MEET THE DATELINE AS THE JKED NOT APPEARING FOR THE K1 FOR JPJ REGISTRATION..WHAT A FRUSTRATION DAY LAST THURSDAY!!!

i will if God willing, giving my comment on the overall driving an ALZA experience ..on monday, hopefully

• raiden on Nov 30, 2009 at 10:11 pm

Untuk proton owner or perodua basher,jangan bising2.proton nak bangun pun kn mintak tolong mitsubishi.skarang baru nak pandai buat campro.Sama je kalau dah namanya local manufacturer.Yang guna proton suka la ngan proton,mcm aku guna myvi dh tentu suka perodua sbb mmg best,compare dengan kereta proton yang aku pernah bawak.tunggu je statistik dari MAA,model ape yang laris tahun depan.yang penting,jangan expect keterlaluan pada kenderaan malaysia.malaysia baru bjinak2 dengan pembuatan kereta.lain la jepun,dari zaman 1900-an lagi dah buat kereta.masalah ngan orang malaysia ni nak kereta murah,2 yang proton kuarkan saga kereta kebal,dapat la enjin pakai karburetor..huhuuu…pikir la sikit beb.orang yang buat kereta nak makan n ada anak bini jugak nak kena tanggung.Camni la,sape pakai kete power window rosak,angkat tangan,hehe!!teknologi dari mana x penting,yang penting pengguna rasa berbaloi.Lain orang lain taste..

• aAron on Dec 03, 2009 at 10:54 pm

Ni lah perangai melayu bijak komen tapi ketandusan idea ….bila nampak org buat …komen sana komen sini lansung tak puas hati…..u kena banding dgn harga apa2 produk yang ada…sesuai le tu P2 alza dgn harga nya dan spesifikasi nya dan reka bentuk nya …. jgn membuta kan mata bila pandang… ikut kemampuan diri sendiri la . kalu u duit banyak tak yah la nak pandang kereta tu….u beli aja honda MPV ke Toyota MPV ke …..jgn tak ada RM nak lagak mcm org kaya…..

• i book alza on Dec 07, 2009 at 10:01 pm

nak tye sape tahu klo tank penuh minyak for alza dlm brp liter n how much?..just to know…about alza is mpv paling murah harga pon lbh krg kereta,bolehla bg sy yg 1st time kerje n kereta pertama..

• kamarol on Dec 08, 2009 at 1:14 am

Salam,

Seronok memandu ALZA ke Kuala Terengganu hari Khamis lepas..

Sepanjang perjalanan walau Odo meter tak sampai 1000km, dah start bawak macam biasa..adalah 110-150km/j. Memanglah rasa macam boleh pergi lagi tapi kena kontrol beb..belum habis pantang!

Masa pekena sarapan kat Cherating hari Khamis tu, walau hujan lebat, ALZA tetap curi tumpuan..semua mata pengunjung gerai makan tu kat ALZA.

Masa dah nak bertolak balik, ada gak muka orang yang melekat kat cermin tepi , nak tengok interior (sebab cermin kitorang dah gelapkan) diaorang ingat tak de orang kat dalam,,) bunyi enjin pun tak terdengar..

Diperjalanan, ada sesetengah kereta mengekor, diberi laluan pun masih mengekor kerana diaorang nak tengok pandangan belakang ALZA, dah puas tu, side-by-side sebelum dia meluncur, ada gak Avanza yang rasanya nak ajak jalan sama2 atau nak test saper laju! Sori not the rite time to test laju..

Kitorang macam bukak kedai showroom kat KT (tepi bazar tepi laut bersetentang Monsoon Cup). Kat Hotel Primula pulak, ramai penghuni dan pekerja di sana yang ambik peluang meninjau2..kira oklah tak luak apa..banyak lah jugak soalan2 pasal ruang, speed, minyak etc..Masa nak tinggalkan diaorang, terstart lagi sekali kete..pasal enjin nya senyap..apa lagi bunyi ketinglah!!

Alhamdulillah selamat sampai ke KL dengan memandu ALZA yang bergaya!

• Idrz193 on Dec 08, 2009 at 3:11 pm

Saudara Kamarol, Berapa penggunaan petrol perjalanan anda rm/km

• aAron on Dec 08, 2009 at 5:10 pm

tahniah kamarul ….

• Lavio on Dec 08, 2009 at 7:25 pm

Tahniah Kamarul..Kereta baru..kereta Malaysia pulak tu…Ramai le yang jenguk sebab promosi perodua memang hebat..Siap tutup dengan kelambu sewaktu treler hantar untuk launch hari tu.. kereta pertama memang sesuai untuk anak tiga orang jalan2. Untuk long distance perlu banyak ruanguntuk simpan baju dan shopping kat terengganu atau letak box kat atas bumbung. Anyway, good competition and good for malaysian also untuk buat pilihan…

• michael wong on Dec 09, 2009 at 6:38 am

Saya ada minat sedikit dgn alza nie. Test b4 we buy local improving product.

Last week i went to produa in melaka to test the car. So i q for test drive by register my name. B4 i write my name in the list, the sales girl told me that had i already book the car yet?? I say NOT YET. Then she say, NO TEST DRIVE for non booking person. I told her is this is the way produa melaka make sales of all the new car from produa?? She told me with style " WHY NOT". Direct i cancel the interest of this car b'coz of this type system.

• aAron on Dec 09, 2009 at 6:01 pm

Mr.Michael ….itula sale man/women P2 tak sedar diri bila dah ramai customer mula la belagak…. i pi test drive kat Penang last saturday ok saja ..i tak buat booking pun ok aja untuk test drive …that is individu perangai la ……..

• aAron on Dec 09, 2009 at 6:04 pm

Semasa test drive …performance alza saya rasa conforterble …sesuai dgn design and price ….i have no coment abt engine.

• kamarol on Dec 09, 2009 at 9:34 pm

Hi ALL,

Semalam I brought my ALZA for its first service @ glenmarie, shah alam. Rasanya the first public's ALZA to be serviced at that particular service station.

The ODO already at 1700km after that east coast trip! Service cost RM141.00 inc. svc tax-kira not bad with the Semi Syn Oil n Gear Oil changes etc.

Must thank the polite customer svc officer Ain, foremen Yassin and Nazri for their good svc.

Barulah ada lebih confident kalau nak test drive ke o/station!

Rasanya fuel consumption ALZA dalam lingkungan 500km utk one full tank.

Tapi bila average dlm 150km to go, dah ada oil tank sign blinking yang buat kita takut dan nak cepat2 isi, especially utk long distance trip.

• y2ggy on Dec 29, 2009 at 4:08 am

Kamarol, kalau 500km/45liter xlah jmat sangat. New saga (auto) 650km/40 liter. maybe enjin msh baru kot.

• y2ggy on Feb 01, 2010 at 11:33 pm

Syam.. Saga BLM kuat makan minyak?.. Are u Sure?… Kau tengok bar minyak BLM ada brapa, bar minyak Myvi ada berapa? U know what i mean?

• bez ke bwk alza ni???

• saya berharap pihak Toyota astra motor dan Daihatsu astra motor segera memasarkan ALZA di Indonesia,kami sudah sangat mengharapkan kehadirannya di Indonesia,sebagai pengganti Avanza xenia

• Miss Ant Trophy on Apr 07, 2015 at 2:21 pm

pikir ler bebetul. p2 money making lerr..
    cer kompare p2 ngan imported car yg low end
    p2 fail saving life. body tin milo. kesian anak dan isteri bila kehilangan bapa. low end imported car pon at least patah kaki, tangan, nyawa still ada. rega p2 high end and imported low end pon similar ja. but quality way more better than p2. most people at this era are eat a lot of shit. then they become shit itself. driving like shit. kalu bwak keta penuh kosentrasi dan hati2 pon, someone else will hantam u. thinks safety for luy love one