Lexus GS 200t 1

Seperti yang diumumkan semalam, Lexus GS facelift kini telah mula berada di bilik pameran. Model GS 200t ini turut menampilkan tiga varian iaitu GS 200t Premium, GS 200t Luxury dan GS 200t F Sport.

Semalam paultan.org sempat berkunjung ke bilik pameran Lexus dan merakamkan foto varian pertengahan iaitu GS 200t Luxury, yang dijual pada harga atas jalan RM484,100 tanpa insurans. Selain itu, turut ditawarkan ialah model asas GS 200t Premium yang berharga RM439,200, dan GS 200t F Sport pula RM496,100.

Kesemua varian ini menampilkan enjin 2.0 liter empat-silinder 8AR-FTS yang lebih kecil, tetapi hadir dengan bantuan pengecas turbo yang membolehkan ia menjana kuasa maksima 241 hp pada 5,800 rpm dan tork maksima 350 Nm bermula pada 1,650 rpm hingga 4,400 rpm. Kuasanya disalurkan ke roda belakang menerusi transmisi automatik lapan-kelajuan.

Mahukan model yang dikuasakan oleh V6? Anda perlu membayar RM543,400 untuk GS 350 Luxury atau RM562,510 bagi GS 350 F Sport. Bagi yang mencari model hibrid pula, ada GS 300h dengan harga RM631,700.

Peningkatan yang dilakukan termasuklah menampilkan lampu utama baharu, gril yang diprofil, lampu belakang yang direka semula dan peresap baharu valensi belakang, melengkapkan lagi corong dua ekzos. Bagi varian Luxury, ia diserlahkan dengan lampu utama LED berbentuk-Triple-L dan rim aloi pelbagai-jejari 18-inci, berbanding lampu utama LED larasan automatik dan rim aloi 17-inci pada GS 200t Premium.

Lexus GS 200t 2

Bahagian dalamnya, terdapat roda stereng tiga-jejari pelbagai-fungsi baharu, dan Remote Touch Interface yang dipertingkatkan untuk menjadi lebih mesra-pengguna dan paparan pemuka yang diperbaharui dan menambah butang kawalan.

Kit standard termasuklah bilah pengilap cermin automatik, kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjin, kawalan kelajuan, pedal penukar gear, roda stereng larasan elektrik dan tempat duduk hadapan larasan elektrik dengan 10-cara bersama sokongan belakang, pemanas dan pengudaraan, termasuk fungsi memori untuk tempat duduk pemandu. Ia juga menampilkan kawalan suhu automatik dua-zone, paparan tengah lapan-inci dan 12-speaker sistem bunyi Lexus Premium.

Model Luxury juga menggunakan sistem kad kunci pintar untuk kemasukan tanpa kunci, roda stereng dengan kekemasan kayuan, kawalan suhu dengan tiga-zon bersama Nanoe ioniser, paparan 12.3-inci (dengan sistem navigasi dan peta), sistem bunyi Mark Levinson bersama 17-speaker dan tempat duduk hadapan dengan 18-cara larasan, bersama fungsi memori dan empat-cara sokongan belakang.

Lexus GS 200t 18

Peliknya, varian Luxury tidak disertakan dengan penghaba pada tempat duduk, tidak seperti model Premium yang ditawarkan secara standard. Selain itu, bootlid berkuasa elektronik juga tidak ditawarkan, walau pun harga varian ini hampir RM500k!

Bagi aspek keselamatan, ia ditampilkan dengan 10 beg udara, kamera pandang belakang, sistem Pengurusan Dinamik Kenderaan, dengan kawalan kestabilan VSC, ABS, Bantuan Brek dan kawalan cengkaman. Bagi GS 200t Luxury dan F Sport, ditambah dengan elemen Paparan Titik Buta dan Amaran Lintasan Trafik Belakang (RCTA). Tetapi kesemua varian tidak pula dilengkapi dengan sistem brek kecemasan sendiri mahu pun kawalan kelajuan adaptif.

Dengan apa yang anda lihat pada model Lexus GS 200t Luxury facelift ini, adakah peningkatan dan pembaharuan yang dibawakan oleh jenama ini mampu memberikan persaingan yang kompetitif pada pasaran? Kongsikan pendapat anda bersama kami.