tun-mahathir-alami-proton

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, Proton tidak akan terjejas setelah pengunduran Tun Dr Mahathir Mohamed sebagai pengerusi syarikat pengeluar kereta nasional tersebut. Kenyataan beliau itu telah dilaporkan oleh The Star.

“Operasi syarikat tersebut dijalankan oleh pentadbiran dan ahli lembaganya. Jadi bukan menjadi masalah siapa pengerusinya,” kata Hamzah. “Mungkin beliau telah sedar sudah sampai masanya untuk beliau melepaskan jawatan tersebut kepada orang lain.”

Apabila ditanya adakah kepimpinan baharu Proton akan mengubah pandangan negatif orang ramai terhadap syarikat berkenaan, Hamzah berkata ia mungkin boleh kearah kedua-duanya. “Mereka yang masih di dalam Proton berfikir ia baik untuk syarikat,” dakwa beliau. Menteri berkenaan menyimpulkan, dipengaruhi politik atau tidak, telah tiba masanya untuk Tun Dr Mahathir meninggalkan Proton.

Petang semalam, Proton mengumumkan pengerusinya, Tun Dr Mahathir, meletakkan jawatannya serta merta. Bekas Perdana Menteri itu dikatakan menyerahkan surat perletakan jawatannya kepada Datuk Seri Syed Faisal Albar, pengarah urusan kumpulan DRB-Hicom.

“Kami menghormati niat beliau untuk mengundurkan diri; kami mahu menyatakan penghargaan yang tidak ternilai terhadap sumbangan, komitmen, dan dedikasi beliau sebagai Pengerusi sejak 2014 dan juga Penasihat sejak 2003,” melalui kenyataan dari Proton. “Kami juga ingin menyampaikan rasa terima kasih kami dan mengiktiraf peranan Dr Mahathir sebagai pencipta syarikat pengeluar kereta nasional.”

Tidak dapat dipastikan lagi sama ada tindakan mengejut yang diambil Tun M ini ada kaitannya atau tidak dengan laporan yang ditulis oleh The Straits Times minggu lalu. Penerbit dari Singapura tersebut melaporkan pergolakan politik antara Tun M dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin menjejaskan Proton dalam permohonan mereka mendapatkan dana segera RM1.5 billion dari kerajaaan.