liow tiong lai

Dalam usaha untuk membenarkan aplikasi perkongsian kenderaan atas talian seperti Uber dan Grab beroperasi di atas platform yang sama seperti pengusaha teksi, Kementerian Pengangkutan sedang dalam usaha merangka mekanisma kearah itu.

Menurut Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, Kerajaan sedang mengkaji pelbagai isu berkaitan servis perkongsian kenderaan ini, termasuk keperluan untuk pemandu servis tersebut untuk mendaftarkan kenderaan mereka, dan mengambil lesen servis kenderaan awam (PSV).

Liow juga berkata Kementerian sedang mencari jalan untuk mengurangkan masalah pemandu teksi. Contohnya, setiap unit teksi hanya perlu untuk menjalani prosedur pemeriksaan di Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) selepas setiap enam bulan.

Taxi Drivers Protest Against GrabCar 6

“Kerajaan berharap untuk menyelesaikan isu berkaitan Uber dan GrabCar secepat yang mungkin. Saya harap kami mampu untuk mempercepatkannya. Ia sepatutnya tidak memerlukan masa yang terlalu lama,” kata beliau kepada The Star dan The Sun.

Perselisihan faham antara pengusaha teksi dan pengendali aplikasi perkongsian kenderaan ini menyaksikan pemandu teksi mengambil beberapa tindakan termasuk tindakan undang-undang untuk memastikan suara mereka didengari. Tindakan yang paling drastik diambil oleh kumpulan pemandu teksi ini ialah mengadakan perhimpunan jalanan di sepanjang Jalan Bukit Bintang, menyebabkan laluan tersebut tertutup dan mengakibatkan kesesakan lalu lintas yang teruk di kawasan itu.