Perdana-Brochure-1

Susulan pengumuman Dato ‘Sri Mustapa Mohamed, Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) siang tadi mengenai pinjaman mudah berjumlah RM1.5 bilion kepada Proton dengan menetapkan beberapa syarat tertentu, syarikat pengeluar kereta nasional ini turut mengeluarkan kenyataan rasmi sebentar tadi.

“Pengumuman oleh Kerajaan akan menjadi pemangkin kepada pelan pemulihan PROTON yang merangkumi pelancaran tiga model baharu tahun ini, bermula dengan Perdana. Dengan pelantikan pengurusan yang baharu, kami yakin syarikat akan kembali pulih,” kata Ketua Pegawai Eksekutif PROTON, Dato’ Ahmad Fuaad Kenali.

Dalam kenyataan tersebut menyebut, Proton juga akan terus meningkatkan produk dan perkhidmatannya untuk memenuhi kehendak pelanggan dengan lebih baik. Setakat ini, Proton telah menghasilkan pelbagai model dalam semua segmen, sama ada melalui keupayaan yang dibangunkan sendiri atau kerjasama yang terjalin dengan syarikat pengeluar kereta lain.

“Proton juga sentiasa berhubung dengan rakan-rakan strategik untuk mencari peluang kerjasama untuk mempertingkatkan penawaran produk dan mengurangkan masa untuk memasarkan produk. Bantuan dari Kerajaan akan memperkukuh keyakinan rakan kongsi perniagaan kami,” tambah Dato’ Fuaad.

Selain itu, Proton juga memahami bahawa kemampanan syarikat akan memberi kesan kepada ekosistem industri automotif tempatan yang melibatkan vendor, pembekal, peniaga, pengusaha kenderaan pra-milik dan pelanggan kami yang selama ini setia dan menyokong Proton.

Jelasnya lagi, “Kami menghargai bantuan yang diberikan dan mengakui semua fakta yang diketengahkan oleh Kerajaan. Kami mengalu-alukan penubuhan pasukan petugas itu dan mengalu-alukan kerjasama dengan lebih rapat demi pertumbuhan masa depan PROTON.”