liow tiong lai

Dalam usaha untuk mengurangkan jumlah kemalangan jalan raya dan kehilangan jiwa, Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata undang-undang trafik Malaysia akan dikaji semula dan dinaik taraf. Menurut The Star, Menteri tersebut dilaporkan berkata usaha kerajaan untuk mendidik orang ramai berkenaan keselamatan jalan raya tidak berjaya untuk mengurangkan kadar kemalangan dan pemanduan cuai, oleh itu usaha lain akan dilakukan untuk memperbaiki situasi ini.

“Kini, kami mahu melihat semula undang-undang sedia ada dan mencari jalan bagaimana penguatkuasaan kami akan mengurangkan kemalangan jalan raya dan kematian secara efekftif,” kata beliau. Dalam laporan berasingan oleh The Sun pula, Liow yang menghadiri perayaan ulangtahun Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang ke-70 menambah, jawatankuasa khas akan diwujudkan untuk menambahbaik beberapa undang-undang jalan raya negara yang sedia ada.

Beliau tidak percaya kurangnya penguatkuasaan JPJ sedia ada perlu dipersalahkan. “Masalah yang kita lihat sekarang adalah apabila kita melaksanakan penguatkuasaan, tidak nampak keberkesanannya jadi, kita perlu mengkaji semula segenap sudut penguatkuasaan yang dilakukan selama ini,” kata beliau.

Untuk sistem demerit yang bakal dijalankan pada masa akan datang, Liow menjelaskan sistem demerit sebelum ini gagal kerana tiada penolakan markah dari 15 markah tahunan untuk pesalah yang telah membayar kompaun mereka. Jadi kesalahan tersebut akan berulang tanpa dikenakan hukuman setelah saman tersebut dibayar.

Seperti yang dilaporkan sebelum ini, pelaksanaan Sistem Keselamatan Kesedaran Automatik (AWAS) mungkin akan ditangguhkan. Ia pada asalnya dijadualkan akan beroperasi Mei tahun ini, walau bagaimanapun telah ditangguhkan sehingga Ogos iaitu selepas musim Hari Raya Aidilfitri, setelah perbincangan lanjut berhubung sistem berkenaan digulung di dalam Dewan Rakyat.