006 Fortuner OT Leaflet R4

UMW Toyota Motor telah pun mengumumkan tempahan bagi Toyota Alphard dan Vellfire 2016 sudah pun mula dibuka untuk tempahan Malaysia. Bagi Alphard 3.5, ia dijual pada harga RM419,900, manakala Alphard 3.5 Executive Lounge pula RM519,900.

Toyota Vellfire 2.5 2016 pula ditawarkan pada harga RM355,000. Semuanya adalah harga atas jalan termasuk GST dan insurans. Pembelian model-model ini turut didatangkan dengan waranti pengeluar selama lima-tahun dan tanpa perbatuan terhad.

Kedua-dua varian Alphard serba baharu ini dijanakan oleh enjin 3.5 liter V6 DOHC dengan Dual VVT-i yang mampu menghamburkan kuasa sehingga 271 PS pada 6,200 rpm dan tork 340 Nm pada 4,700 rpm. Ia turut dipadankan dengan kotak gear automatik enam-kelajuan dengan sequential shifter.

Manakala Vellfire pula dilengkapi enjin 2.5 liter 16V DOHC dengan Dual VVT-i bersama padanan transmisi CVT. Ia berkeupaya menghasilkan kuasa sehingga 180 PS pada 6,000 rpm dan tork 235 Nm pada 4,100 rpm.

Alphard dan Vellfire berkongsi ukuran tinggi dan lebar yang sama iaitu 1,850 mm (lebar) dan 1,895 mm (tinggi). Namun Vellfire memiliki kepanjangan sebanyak lebih 13 mm berbanding Alphard iaitu 4,930 mm (4,917 mm bagi Alphard).

Klik untuk besarkan imej

Kedua-dua MPV serba mewah ini juga berkongsi elemen yang sama bagi rekaan luaran, termasuk lampu utama LED dengan pelarasan automatik dan lampu selekoh, lampu nyalaan siang LED, lampu kabus hadapan LED, bumbung matahari dan rim aloi 18-inci yang dibaluti tayar 235/50 R18.

Malah rekaan di dalam kabin juga agak mirip. Alphard 3.5 Executive Lounge dilengkapi dengan roda stereng teleskopik empat-jejari balutan kulit VIP wood grain (brown wood grain bagi Alphard 3.5). Kedua-duanya turut dilengkapi dengan butang kawalan bagi audio, telefon bimbit dan pengesan suara. Namun Vellfire hanya dilengkapi dengan roda stereng teleskopik empat-jejari balutan kulit black wood grain dengan kawalan audio sahaja.

Selain itu, kedua-dua model turut dilengkapi dengan meter Optitron, paparan pelbagai-maklumat (MID) 4.2-inci TFT, kawalan kelajuan, dan kemasukan pintar dengan sistem penghidup enjin. Elemen tambahan bagi Alphard 3.5 Executive Lounge ialah Electro Multi Vision.

Bagi Alphard 3.5 Executive Lounge ditampilkan dengan sistem audio DVD lapan-inci dengan navigasi serta sistem bunyi JBL bersama 17-speaker. Manakala Alphard 3.5 dan Vellfire hanya dilengkapi sistem audio DVD-AVN tujuh-inci dengan lapan-speaker.

Tempat duduk balutan kulit semi-aniline dengan pilihan warna kuning cair atau hitam buat Alphard 3.5 Executive Lounge. Malah turut didatangkan dengan tempat duduk VIP untuk barisan kedua dengan Ottoman. Manakala tempat duduk balutan kulit berwarna kuning cair untuk Alphard dan hitam untuk Vellfire.

Bagi aspek keselamatan, kedua-dua model turut dilengkapi dengan ABS dengan EBD, Bantuan Brek, Kawalan Kestabilan Kenderaan (VSC), Kawalan Cengkaman (TRC), Bantuan Mula Mendaki (HAC), pengesan parkir dan tujuh beg udara.

Untuk warna luaran, ia ditawarkan dengan pilihan Putih Mutiara Mewah, Putih Mutiara, Perak Metalik dan Hitam bagi Alphard. Manakala Vellfire pula, Burning Black (keunguan), Putih Mutiara, Perak Metalik dan Hitam.