Screen Shot 2016-06-18 at 11.55.21 AM

Pada saat kerajaan masih belum memuktamadkan lagi sebarang keputusan mengenai konflik Uber yang menjadi kemarahan para pamandu dan pengusaha teksi, Tan Sri Abdul Wahid Omar, bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri baru-baru ini dikatakan telah memilih untuk menjadi pemandu Uber.

Viral di laman media sosial Facebook, Wahid dikatakan baru saja memulakan ‘kerjaya baharunya’ itu beberapa hari lalu dan berkata sebab beliau mahu menjadi pemandu Uber adalah “untuk merasai denyut nadi rakyat”, laporan News Strait Times.

Menerusi status yang dimuat naikkan oleh Norizan Bin Sharif di Facebook, yang memaklumkan Wahid baru sahaja menjadi pemandu Uber selama tiga hari sebelum pergi menunaikan Umrah. Malah pada hari tersebut, beliau telah mendapat lapan orang penumpang.

Salah seorang lagi penumpangnya, Firdaus Fadzil, yang turut memuat naik status di Facebook, lima-bintang telah diberikan kepada Wahid kerana kecemerlangannya sebagai pemandu Uber.

Malah Wahid yang juga pernah menjawat jawatan sebagai presiden dan CEO Maybank sebelum ini dikatakan telah ‘meminjam’ Proton Perdana 2016 yang baru dilancarkan pada 14 Jun lalu untuk mengambil penumpang di sekitar Putrajaya, selain turut mempromosikan model segmen-D tersebut.