Bas-PLUS-Menora

Semak identiti pemandu kenderaan berat dengan lebih kerap dan berterusan. Ini merupakan saranan Suruhanjaya Intergriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) kepada agensi-agensi penguatkuasaan yang terlibat untuk mengenal pasti pemandu yang bermasalah dan mempunyai rekod saman lalu lintas tertunggak.

Langkah ini akan membolehkan tiga agensi utama iaitu Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) dan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap mereka yang terlibat.

“EAIC menyokong penuh penguatkuasaan undang-undang yang serius terhadap para pengguna jalan raya yang telah menyalah gunakan lorong kecemasan di lebuh raya dan jalan-jalan utama,” ujar Pengerusi EAIC, Datuk Yaacob Md Sam seperti yang dilaporkan Bernama.

Tegasnya lagi, tindakan tegas perlu dikenakan supaya pemandu yang cenderung melakukan kesalahan berulang atau melanggar undang-undang agar dapat dikesan dengan segera dan tindakan yang sewajarnya dapat diambil, seperti menggantung lesen memandu dan sebagainya.

Beliau mengulas kejadian bas yang merempuh 10 buah kenderaan lain berdekatan Terowong Menora Ahad lalu yang kemudiannya disahkan mempunyai 63 saman tertunggak di atas pelbagai kesalahan.