vw-golf-7-facelift-leaked-photos-e1472029999716

Imej Mk7 Volkswagen Golf versi facelift telah pun bersebaran di Internet, ehsan Autoblog.nl, yang menunjukkan bahagian luarannya disemak semula bagi versi standard, wagon dan GTI, dan perlu diperhati betul-betul untuk melihat apa perubahan yang ditampilkan.

Perubahan yang paling jelas kelihatan ialah lampu utamanya, seperti yang diwar-warkan menerusi khabar angin, ia dipadankan dengan set lampu LED sepenuhnya, sebagai elemen pilihan. Lain-lain semakan semula termasuk roda dengan rekaan baharu, bampar hadapan dan belakang yang berlainan serta model biasa pula bakal memiliki corong ekzos yang bersambung ke bampar belakang.

Di bahagian dalamnya pula, Golf versi facelift ini ditampilkan dengan kluster instrumen digital baharu sama seperti model B8 Passat, yang dijangka ditawarkan sebagai elemen pilihan. Malah sistem infotainmen yang lebih berteknologi juga dijangka akan ditampilkan, termasuk dengan sokongan kawalan pergerakan seperti yang ada pada model konsep Golf R Touch di Consumer Electronics Show (CES) di Las Vegas tahun lalu.Mk7 Golf GTI facelift (kiri) VS model semasa (kanan)

Bagi varian GTI, bampar hadapannya kelihatan lebih mendalam dan di belakangnya pula ditampilkan corong ekzos berkembar, bersama lampu reflektor yang diposisikan di bawah bampar. Menerusi imej ini, GTI kelihatan mengalami penggayaan semula yang lebih minimal bagi roda lima-jejari seperti model semasa mk7 GTI, dengan roda yang lebih bervariasi dijangkakan.

Di bawah hudnya, Golf standard dijangka akan menggantikan enjin 1.4 TSI petrol dan 1.6 TDI diesel dengan unit petrol serta diesel yang baharu, kedua-duanya bersesaran 1.5 liter. Namun tiada perincian mengenai GTI, tetapi mungkin enjin 2.0 liter sedia ada akan disemak semula, dengan suntikan-terus pengecas turbo empat-silinder.