Hyundai models parked at service bays @ Hyundai's Authorised Service Centre

Isu ditipu oleh pemilik bengkel kenderaan termasuk menggunakan alat ganti tiruan bukanlah soal baharu. Malah menurut rekod Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM), setakat 31 Julai lalu, sebanyak 85 tuntutan berkaitan kes penipuan pihak bengkel kenderaan telah difailkan dan ia melibatkan tuntutan sebanyak RM446,000.

Justeru, pemilik kereta disaran agar mendapatkan sebut harga daripada pengusaha bengkel terlebih dahulu sebelum kenderaan mereka dibaiki.

Pengerusi TPPM, Wan Rufaidah Wan Omar berkata, “Ia adalah penting bagi mengelakkan pemilik kenderaan ditipu. Bengkel kereta perlu diminta menyediakan sebut harga yang lengkap berkaitan pembaikan yang hendak dilakukan, anggaran kos termasuk kos tenaga manusia serta anggaran masa yang perlu diambil untuk melakukan kerja-kerja pembaikan.”

Katanya lagi menerusi program ‘Dalam Radar’ terbitan Radio Bernama, adalah menjadi hak pengguna untuk meminta maklumat daripada pengusaha bengkel tentang kerosakan yang dikenal pasti sebelum bersetuju membenarkan kereta mereka dibaiki.

“Pemilik juga sepatutnya mendapat penjelasan terperinci berkaitan komponen yang telah ditukar sama ada ia adalah tulen, baharu, terpakai atau dikitar semula,” ujarnya lagi.

Apabila menerima sebarang aduan atau pun laporan, pihak TTPM akan memfailkan kes yang nilai tuntutan barangan atau perkhidmatan tidak melebihi daripada RM25 ribu dan kesnya tidak melebihi tiga tahun dari tarikh kejadian kes, laporan Bernama