Proton_Iriz_Drive_ 010

Umum mengetahui Proton Persona 2016 baharu adalah dibina berdasarkan platform Iriz. Walau bagaimana pun, terdapat beberapa pembaharuan dan peningkatan yang dibuat, termasuklah tindakbalas bagi CVT yang diketahui memiliki banyak kelemahan pada model hatch tersebut.

Ketika sesi pandu uji Persona bersama media permotoran baru-baru ini, timbalan CEO Datuk Radzaif Mohamed mengesahkan semakan semula bagi transmisi tersebut telah dibuat selepas menerima pelbagai respons daripada pelanggan mengenai Iriz, dan ini mendorong untuk mengolah sepenuhnya kompenen terbabit. “Projek seterusnya ialah kami akan membawakan peningkatan pada Iriz yang telah berada di pasaran sejak dua tahun lalu,” ujarnya.

Proton_Persona_Premium_Ext-2

Pengurus besar bagi bahagian pengesahan kejuruteraan Tengku Azizan Tengku Ahmad pula berkata, “Tindakbalas dan penghalusan CVT adlaah dua perkara yang perlu kami pertingkatkan pada Iriz, dan perubahan itu perlu dilakukan bersama pembuat CVT, Punch, untuk merealisasikannya.”

Selain itu, peningkatan lain yang bakal dilakukan ialah menampilkan ECU baharu bagi tindakbalas pendikit yang lebih linear, termasuk penurunan tapak enjin (yang telah direka semula) dari empat ke tiga untuk mengurangkan kesan gegaran dalam kabin. Perubahan ini telah dilakukan pada Persona, dan penulis kami akan memperincikannya lebih lanjut di dalam ulasan pandu ujinya.