liow tiong lai

Kerajaan mengumumkan akan mewujudkan Majlis Pengangkutan Nasional (MPN) untuk membincangkan pelbagai isu berkaitan pengangkutan di seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak, lapor Bernama.

Menurut Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai, MPN akan menjadi platfrom untuk membincang, mengkaji dan menyelasaikan isu berkaitan pengangkutan yang dihadapi di setiap negeri membabitkan kementeriannya dan semua agensi berkaitan di seluruh negara.

“MPN akan dipengerusikan oleh saya sendiri dan berperanan membantu menyelesaikan permasalahan yang dihadapi di setiap negeri,” katanya kepada pemberita.

Beliau menyatakan penubuhan majlis itu adalah inisiatif kementeriannya dan ia akan dianggotai wakil dari semua negeri serta akan mengadakan pertemuan sekurang-kurangnya dua kali setahun bagi membincangkan isu berkaitan pengangkutan yang dihadapi setiap negeri.

Tambah beliau lagi, MPN adalah satu landasan untuk negeri yang berdepan isu pengangkutan mengutarakan masalah agar perbincangan lanjut dan langkah penyelesaian dapat diambil dan dilaksanakan dengan lebih berkesan.