nissan carlos ghosn

Pakatan Renault-Nissan bakal mengumumkan pelan yang besar untuk Mitsubishi, termasuk di Amerika Syarikat selepas pihak berkuasa meluluskan pengambilalihan 34% pegangannya dalam syarikat tersebut bernilai US$2.2 billion (RM9,118,670,000) akhir tahun ini, lapor Automotive News.

“Ini bukan urus janji di mana kami katakan, ‘Ok, kita telah membuat urus janji, jadi mari fikirkan apa yang kita boleh lakukan bersama,” kata CEO Renault-Nissan Carlos Ghosn. “Tidak. Pada hari kami mengumumkan urus janji berkenaan, kami terus memberitahu apa sebenarnya yang akan dilakukan bersama. Dan ianya besar. Ia besar antara Mitsubishi dan Nissan. Dan juga, ia mungkin sangat signifikan antara Renault dan Mitsubishi.”

Tambah beliau lagi, rancangan berkenaan belum lagi memperincikan bagaimana tiga pengeluar automotif ini akan bekerjasama di Amerika Syarikat, tetapi ia akan menjadi lebih besar, bukan sekadar urus janji seperti Mitsubishi membekalkan kereta kecil untuk Nissan di Jepun.

Ghosn berminat untuk menjadikan Mitsubishi sebahagian dari Pakatan Renault-Nissan, yang telah dihubungkan dalam pembelian, pentadbiran, pembangunan kenderaan dan penyelidikan selama 17 tahun. “Mitsubishi dalam hal ini akan menyertai Pakatan. Pakatan ini adalah semua berkenaan pembinaan sinergi. Kami tahu bahawa banyak sinergi dengan Mitsubishi dan secara strategiknya kami mempunyai banyak hubungan,” kata beliau.

April lalu, Mitsubishi dilanda skandal berkaitan manipulasi keputusan ujian penggunaan bahan api kenderaan jualannya dan membawa kepada perletakkan jawatan Persidennya, Tetsuro Aikawa. Kejatuhan nilai saham Mitsubishi akibat krisis ini menyaksikan 34% pegangan sahamnya di beli oleh Nissan.