Unit ujian bagi model Audi A1 generasi seterusnya kini sudah keluar untuk menjalankan tugasnya. Khabar angin yang didengar, supermini baru ini akan dikeluarkan secara eksklusif dalam bentuk badan ‘sportback‘ lima pintu sahaja dan tiada model tiga dan lima pintu biasa seperti sebelum ini. Ia akan menggunakan platform MQB dan menawarkan pengurangan berat serta fleksibiliti yang lebih.

A1 generasi seterusnya akan mengambil pendekatan seperti Ford Fiesta, menjadi lebih matang serta mempunyai kedudukan lebih rendah dan lebar. Model generasi baru ini juga akan menggunakan lampu LED di semua bahagian, meskipun unit ujian kelihatan seperti masih menggunakan lampu halogen.

Di bawah hudnya, Audi A1 generasi baru ini akan menerima enjin 1.0 liter tiga silinder baru, manakala enjin 1.4 liter turbo sebelum ini tidak akan lagi digunakan bagi model A1 dan diganti dengan enjin 1.5 liter turbo yang berkemampuan 150 PS, hampir seperti Golf generasi ketujuh facelift.

Audi juga berkemungkinan menyediakan kembali varian prestasi S1 dengan terdapat kemungkinan penggunaan enjin 2.0 liter turbo berkuasa 250 hp dan pacuan empat roda pada A1. Ini juga sekaligus membuka ruang kepada munculnya model RS 300 hp, seperti Audi S3 dan Volkswagen Golf R.