ford_fiesta2016_st-line_34_front_01-1-850x446-bm

Acara Ford Go Further 2016 di Cologne, Jerman menyaksikan pengenalan Ford Fiesta generasi baru. Walaupun syarikat itu senang hati menunjukkan bagaimana rupa kereta tersebut, perincian penuhnya masih lagi belum didedahkan.

Kelihatan dari luar, bentuk asas Fiesta masih dikekalkan, tetapi elemen lain seperti lampu (dengan DRL) diubahsuai untuk memberikan gaya lebih ‘lembut’. Lampu belakang juga adalah baru, dengan bentuk seperti lampu EcoSport, menggantikan unit sebelum ini yang berbentuk segi tiga.

Daripada gambar ini juga, Fiesta baru kelihatan lebih besar berbanding sebelum ini namun belum dapat dipastikan kerana Ford tidak mendedahkan catatan dimensinya. Juga boleh dilihat adalah penggunaan bumbung panoramik yang besar.

ford_fiesta2016_active_profile_10-1-850x408-bm

Sekali dengan gambar ini, Ford turut memberitahu bahawa Fiesta akan didatangkan “bukan satu, bukan dua, tetapi empat varian.” Ia adalah Titanium, ST-Line, Vignale dan Active – setiap satunya mempunyai gaya tersendiri untuk memastikan ia unik di antara satu sama lain.

Setiap varian ini mempunyai gril dan bahagian bawah bampar yang berlainan. Varian ST-Line dijadikan lebih sporty dan agresif manakala varian Active pula cuba membawa gaya ‘crossover’ dengan kedudukan lebih tinggi, kemasan plastik tambahan termasuk di lengkuk tayar, rel bumbung dan skid plate di bawah.

Di dalam, Ford Fiesta datang dengan papan pemuka serba baru yang rekaannya lebih kontemporari daripada sebelumnya. Pada bahagian tengahnya terdapat skrin sesentuh ‘terapung’ berukuran lapan inci dan disambung dengan sistem informasi dan hiburan SYNC 3, serta buat pertama kalinya, sistem bunyi B&O.

ford_fiesta2016_vignale_cockpit_03-850x607-bm

Tema bulat pada suis pengawal juga telah ditinggalkan, paling jelas pada pengawal pendingin hawa. Corong pendingin hawa pula kini lebih bersudut dan mempunyai kemasan hitam berkilat di kelilingnya.

Pada bahagian lain, terdapat bahan yang lebih baik pada kemasan pintu, pengawal baru untuk kunci pintu dan cermin sisi, rekaan tempat duduk baru (bergantung pada varian), serta jahitan berwarna kontras. Butang untuk sistem bantuan pemandu dan sistem keselamatan juga telah diubah kedudukannya ke bahagian berhampiran brek tangan (sebelum ini di bawah pengawal pendingin hawa).

Untuk enjin Fiesta baru ini, kita masih perlu menunggu kenyataan rasmi daripada Ford sendiri, tetapi, apa yang boleh dijangka adalah enjin tiga dan empat silinder petrol dan diesel. Dalam acara sama, Ford turut menunjukkan enjin petrol 1.0 liter EcoBoost mereka yang memenangi anugerah – dilengkapi teknologi nyah aktif silinder. Ia juga boleh dijangka ditawarkan pada Fiesta generasi baru ini.