Vanda Electrics telah mengeluarkan sebuah video teaser kereta konsep elektrik yang bakal diperkenalkan – Dendrobium – sedikit awal daripada penampilan sulungnya yang dijangka akan dilakukan di Pameran Permotoran Geneva nanti. Ia menerima jolokan sebagai hypercar elektrik Singapura yang pertama, dibangun melalui kerjasama Williams Advanced Engineering.

Seperti yang dapat dilihat melalui video berkenaan, penggayaan kereta ini menampilkan banyak garis-garis tajam dan agresif, baik untuk rekaan luar mahupun dalaman. Menurut pengeluarnya, binaan badan kereta berkenaan terdiri daripada aluminium, gentian karbon dan kaca, termasuk bagi bahagian tengah kereta dua tempat duduk ini.

Dendrodium – yang namanya diambil dari sejenis bunga – turut mewakilkan setiap gerak-geri padanya, termasuk bukaan bumbung dan pintunya daripada bunga yang khusus kepada Singpaura itu. Masih belum ada apa-apa maklumat terperinci yang rasmi mengenai jentera ini.

Apa yang dinyatakan hanyalah Dendrobium akan menampilkan pembangunan sistem pacuan elektrik termaju setakat ini. Dengan gelar hypercar yang digunakan, prestasinya dijangka akan berada pada tahap tersendiri, mungkin juga melebihi apa yang pernah diberikan oleh Tesla Model S.

Perincian lanjut tentang kereta ini akan diperoleh sebaik sahaja ia membuat penampilan sulung di Geneva dalam masa terdekat ini. Sekadar tambahan, produk lain yang dihasilkan oleh Vanda Electrics termasuk trak mini elektrik yang digelar Ant Truck dan sebuah motosikal elektrik, dikenali dengan nama Motochimp.