Lensa kamera wakil Paultan.org, Mohd. Farid Awaludin, yang berada di Auto Shanghai 2017 turut sempat merakamkan foto model Mercedes-Benz Concept A Sedan ini. Ia merupakan sedan aras permulaan baharu dengan memperluaskan barisan lapan model kompak. Buat setakat ini, ia dibarisi A-Class hatchback, B-Class, CLA, CLA Shooting Brake dan GLA.

Model konsep ini mengambil ilham daripada Aesthetics A dan mewakili bahasa rekaan “Sensual Purity”. Ia dihiasi gril Panamerica di bahagian hadapan, dengan kekemasan krom dan logo bintang Mercedes. Gril terbabit juga disambung pada bonet yang tampak sporty di mana Mercedes menggelarkannya sebagai Powerdomes, yang lebih kurang sama dengan GT Concept.

Bahagian bampar bawah juga kelihatan diinspirasi oleh rekaan A-wing seperti mana model Mercedes-AMG, bersama paten berlian. Malah lampu utamanya juga lebih tajam, memberikan perubahan yang agak besar berbanding pada model A-Class hatch dan CLA, dan ia juga dicat dengan “warna berkilauan yang berbeza”.

Melewati bahagian belakangnya, lampunya masih mengekalkan grafik berbentuk-Y seperti mana model terkini A-Class hatch, malah kini ia ditampilkan dengan kluster yang lebih menyerlah (berbeza daripada CLA). Ia juga dipadankan bersama ekzos kekemasan gelap dan jaluran krom untuk “diffuser”.

Bagi dimensinya, Concept A Sedan ini berukuran 4,570 mm panjang, 1,870 mm lebar dan 1,462 mm tinggi, di mana ia lebih lebar dan tinggi berbanding CLA (4,640 mm panjang, 1,777 mm lebar dan 1,432 mm tinggi). Walau bagaimana pun Mercedes tidak mendedahkan ukuran jarak roda, namun bagi CLA, ia sepanjang 2,699 mm.

Bagi kuasanya, A-Class Sedan ini mungkin akan ditawarkan dengan pilihan enjin petrol dan diesel empat-silinder, termasuk seperti sebelumnya dengan unit 2.0 liter pengecas turbo bersama 400 hp bagi varian A45 4Matic.

GALERI: Foto rasmi Mercedes-Benz Concept A Sedan