UMW Toyota Motor Sdn Bhd (UMWT) telah membuka pusat cat dan badan kenderaan terkininya yang terletak di Kuching, Sarawak. Ia dioperasikan sepenuhnya oleh Boulevard Jaya, terletak di Kawasan Perindustrian Pending, bagi melengkapi Pusat Jualan & Servis di Jalan Datuk Tawi Sli.

Majlis pelancarannya telah disempurnakan oleh Timbalan Pengerusi UMWT AKio Takeyama, Presiden UMWT Ravindran Kurusamy, Tan Sri Datuk Ling Chiong Ho selaku Pengerusi Kumpulan Boulevard Group serta Pengarah Urusan Boulevard Jaya Sdn Bhd Ling Chion Sing.

“Sebagai pengedar sah kenderaan Toyota di Malaysia, kami mempunyai tanggungjawab untuk memastikan para pelanggan kami menerima perkhidmatan terbaik termasuk membaiki kenderaan mereka selepas kemalangan. Ini juga bagi memastikan kenderaan terbabit dibaikpulih mengikut standard yang ditetapkan oleh Toyota,” ujar Akio Takeyama.

Fasiliti baharu yang menelan kos pembinaan sebanyak RM16 juta ini terletak di kawasan seluas tiga ekar, mampu menempatkan 10 petak bagi tujuan mengecat dan membaiki badan kenderaan yang turut dilengkapi dengan Paint Oven bersaiz penuh.

Ia dikendalikan oleh kakitangan terlatih serta dilengkapi kemudahan yang berteknologi canggih yang diluluskan oleh Toyota Motor Corporation, bagi tujuan membaiki kenderaan yang rosak akibat kemalangan dan sebagainya. Malah ia juga menawarkan servis tuntutan insurans di fasiliti berkenaan.